Dé sportvereniging van het Westland

Bovenstaande titel vraagt wat uitleg. Zo nu en dan komt deze kreet naar boven in een BB-stukje, een FB-berichtje of een TW-post. Niet iedereen is er bekend mee merk ik en dat zorgt wel eens voor fronsende wenkbrauwen. Welnu, misschien is het tijd voor een een stukje uitleg voor de nieuwe leden, maar ook voor de alle anderen. Het is tenslotte nogal wat.

Zo’n vijf jaar geleden hebben we als vereniging een focus-traject doorlopen. Dit traject, door de korfbalbond geïnitieerd, had een aantal doelen. Groei was één doel, behoud een ander, structuur en kwaliteit de laatste. Deze doelen konden bereikt worden door focusgebieden aan te wijzen en dat hebben we toen gedaan. De gebieden waren: Basisscholen, Fit&Fun, Kangoeroes, Breedtesport, met als pilaren Sponsoring, Communicatie, Vrijwilligers en Organisatie. Er is in de twee jaar dat het traject duurde flink aan gewerkt om het op te zetten en in te bedden. Dat is toen goed gelukt en daar plukken we nu nog altijd de vruchten van. We zijn er overigens ook nog altijd mee bezig, aanpassen en bijwerken!

Binnen het stuk organisatie was er behoefte aan een duidelijke structuur (die er ook gekomen is) én een visie met daarbij een stip op de horizon. Die stip is er óók gekomen, welke destijds is verwoord naar “Dé sportvereniging van het Westland”. Het is dus een doel, een streven. En het is een mooie, omdat deze is voortgekomen uit de gehele vereniging, is hij dus ook van de gehele vereniging. Door met leden te praten uit alle hoeken van de club bleek dat iedereen trots wil zijn op onze eerste teams, maar ook gezelligheid wilde, aandacht voor de jeugd, activiteiten, ledenbehoud en zichtbaarheid naar buiten. Uiteindelijk hebben we dat teruggebracht naar een drietal kernwaarden, later aangevuld met twee andere, die we uiteindelijk de “5G kernwaarden” zijn gaan noemen:

Goed – Valto presteert bovenin onze (korfbal)regio
Gezellig – Valto is staat bekend als een goede en leuke vereniging
Gaaf – Valto is een vereniging waar we trots op zijn en dat willen we blijven
Groen – Valto is een duurzame vereniging, gericht op de toekomst
Gezond – Valto zorgt goed voor haar leden

Deze kernwaarden zijn uiteraard nog verder uit te schrijven, maar dan wordt het wel een héél lang verhaal. Komende weken ga ik daar wel iets meer over vertellen. Voor nu wil ik vooral benadrukken dat dit waarden zijn waarop we als vereniging drijven en op kunnen bijsturen, als het goed is richting het doel. Iedere keer een stapje verder, iedere keer een stapje beter. Het doel, ergens op de horizon, waar we naar op weg zijn … op weg naar dé sportvereniging van het Westland. Dus niet alleen korfbal, niet alleen De Lier, niet alleen prestatie en ook niet alleen gezelligheid. Een mix van allerlei factoren die ons maken tot wat we zijn: VALTO!

Kunnen we nog ergens op verbeteren? Zeker weten! Weten we dat allemaal al? Ik denk het niet. Mocht je hier ideeën over hebben, dan horen we ze graag :-)

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.