Iemand moet het doen

Afgelopen week bereikte mij het trieste nieuws over een proef van de voetbalbond, waarbij ouders en andere supporters bij wedstrijden van de jongste spelers op tenminste 20 meter van het veld moeten staan en er zonder scheidsrechter gespeeld wordt. De proef wordt vooral ingevoerd (en ik citeer) “omdat kinderen hun plezier in het spel dreigden te verliezen door de bemoeienis van fanatieke ouders langs de lijn. Die zorgden ervoor dat zelfs bij de pupillen wedstrijden moeten worden gestaakt”.

Ik snap heel goed dat je als ouder fanatiek kunt zijn, je kinderen wilt zien winnen. Maar ik vind het onbegrijpelijk dat ouders zich zo kunnen laten gaan langs de lijn en het zover laten komen dat wedstrijden gestaakt worden, dat de kinderen geen plezier meer in het spel hebben en de lol er ook voor scheidsrechters vanaf is. Want wie krijgt naast de kinderen vaak de volle laag? Juist, de man of vrouw met de fluit.

Ik denk niet dat het spelen zonder scheidsrechter de oplossing is. De rol is niet altijd alleen maar handhaven van regels, maar bij de beginnende spelertjes ook uitleggend en motiverend. En dus moet iemand het doen. Of, eigenlijk wil ik er van maken: iemand mag het doen! Want als je je bedenkt dat er zonder jou geen wedstrijden zouden zijn, geen competitie en dus geen korfbal, lijkt dat me een bijzondere motivatie. Daarnaast sta je als arbiter midden in alles wat korfbal is: strijd, samenwerken, doelpunten voor, doelpunten tegen, verlies, winst en bovenal plezier in de sport!

Bij VALTO hebben we een behoorlijk aantal hele goede scheidsrechters die binnen de wedstrijdsport fluiten, of de breedtesport wedstrijden leiden, of als jeugdwedstrijdleider actief zijn. Hierdoor zorgen we er voor dat iedereen zijn of haar wedstrijd kan spelen. Nu is het wel zo dat we voor de wedstrijdsport meer scheidsrechters kunnen gebruiken. Dit komt deels doordat we hoger zijn gaan spelen en biedt naast de uitdaging ook kansen. Als VALTO kunnen we namelijk zorgen voor een stuk opleiding, zodat we niet alleen op hoog niveau spelen, maar ook op hoog niveau fluiten. Daar leert niet alleen de scheidsrechter van, maar ook de vereniging. Wil je daar aan bijdragen en jezelf ontwikkelen? Laat het dan weten aan mij of aan iemand van de TC.

Want wedstrijden zonder scheidsrechter gaan we niet krijgen. Zover laten we het niet komen. Commentaar op de wedstrijdleiding is namelijk niet acceptabel. Het is iets wat bij korfbal wel eens voor komt, maar relatief weinig. Vaak komt dit voort uit fanatisme bij de supporters of uit frustratie bij de spelers. Hoewel fanatiek zijn helemaal niet verkeerd is, vinden we bij VALTO echter wel dat commentaar op de scheidsrechter echt niet kan, nooit!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.