Lustrum

Vorige week maandag was dan het moment daar. Op twee dagen na, precies vijf jaar geleden dat ik de virtuele voorzittershamer overnam van Hans en plaatsnam in het bestuur van onze prachtige vereniging. Het ene moment was ik nog ‘van niets’, het andere moment was ik ‘van alles’. Natuurlijk niet alleen. En dat heb ik ook echt zo gevoeld. Het bestuur, de commissies en al die leden, vrijwilligers, sponsoren. Samen maken we de club, samen zijn we de club.

Een club in beweging, dat ook wel weer bleek tijdens de ALV waarin we naast de gebruikelijke plichtplegingen, verantwoording hebben afgelegd over de cijfers, zowel de jaarrekening als de begroting en de controle op de financiële huishouding door de kascontrole commissie. Kort gezegd hebben we weer veel gedaan afgelopen jaar en zijn de leerpuntjes meegenomen naar dit seizoen, ook hebben we met goedvinden van de ALV de contributie verhoogt met een paar procenten per leeftijdscategorie. Voornamelijk om de stijgende uurtarieven van de sporthal te compenseren, maar ook om in de toekomst een stabiele en financieel gezonde club te blijven. Ingrid en Joke bedankt voor de controle, volgend jaar zal Joke dit samen met Daniël op zich nemen.

Daarnaast was er een stukje terugkijken en waren er plannen en mededelingen vanuit het bestuur. Op sportief gebied gaat het de goede kant op. We zijn weer een stapje verder bij ons doel nu zowel Valto 1 en 2 overgangsklasse spelen op het veld en Valto 1 in de zaal, waarbij Valto 2 hopelijk kan gaan aansluiten. We spelen met twee jeugdteams hoofdklasse en om aan de kwaliteit te blijven werken, start dit seizoen een KT2 cursus voor 9 van onze jeugdtrainers. Niet alleen om net als het afgelopen seizoen weer vele kampioenen te kunnen huldigen, maar ook om te leren en plezier te hebben, want dat blijft bij de jeugd van groot belang.
Wat betreft de arbitrage hebben we een goed jaar achter de rug. We zijn niet alleen in de plus geëindigd, waarvoor we onze bondsscheidsrechters enorm bedanken, maar ook hebben Rick en Alex de finales van de zaal hoofdklasse en het Nederlands Kampioenschap op het veld gefloten. Ze zijn zelfs scheidsrechter van het jaar geworden en fluiten bijna alleen nog maar Korfbal League. De gastvrijheid gaat nog steeds goed. Een aandachtspunt blijft het fluiten van de jeugdwedstrijden en de te fluiten wedstrijdsportduels dit jaar en in de toekomst. Daar gaan we als bestuur en TC aan werken.

Andere aandachtspunten blijven de zaalruimte. We hebben een chronisch tekort aan uren in de huidige twee sporthallen en doordat we in Honselersdijk niet meer welkom zijn, hebben we na een grote zoektocht wat ruimte in Maasland gevonden. Hoewel verre van ideaal, zijn we toch blij met deze uitwijkmogelijkheid en realiseren we ons dat we nog meer ons best moeten doen voor extra mogelijkheden en ruimte. Met het wegvallen van de gymzaal aan het Achterlaantje, zal de druk nóg groter worden en dus proberen we de gemeente te overtuigen van de noodzaak voor een vervangende sporthal en niet een nieuwe gymzaal. Dit is dé kans om een einde te maken aan die jarenlange tekorten. Het onderzoek dat is gestart is klaar en ligt ter beoordeling bij de gemeente. We hopen dat hiermee duidelijk wordt dat het zo niet langer kan en dat er nu echt actie wordt ondernomen.

Daarnaast heeft een ander onderzoek vanuit de gemeente de situatie van het sportpark belicht. Niet alleen de parkeerproblematiek die nog altijd niet is opgelost, maar ook de indeling en de ruimte (vooral het gebrek er aan) in het licht van de 800 huizen die er worden gebouwd de komende tijd. Wil je de groei die er nog altijd is en alleen maar versterkt wordt kwijt kunnen, dan zal er iets moeten gebeuren. Ook hier hebben we als korfbalclub te maken met ruimtegebrek. Gaat net nu nog net goed, zal het over een korte tijd ook buiten te krap worden. En niet alleen wij, maar ook de andere sportclubs gaan groeien door de geplande uitbreiding van De Lier. De tennisvereniging heeft nu al een grote wachtlijst en wil graag de sportende Lierenaar een plek kunnen bieden. Met deze informatie in het achterhoofd willen we meer gaan doen. Er is al een onderzoek, maar we willen ook zelf een plan maken, waarin we alles nog eens goed belichten en een visie schetsen voor de komende 20 jaar. We blijven dus niet stilzitten en wij hopelijk niet alleen. We zullen daar hulp bij nodig hebben en willen graag een beroep doen op jullie, daar waar dat nodig is, zodat we uiteindelijk de uitwerking van de plannen in beweging kunnen krijgen.

Dat we niet stilzitten is ook te zien aan het stukje marketing en PR. Wederom hebben we weer veel georganiseerd en zijn die activiteiten, plus enkele hoogtepunten zoals de kampioenschappen van Valto 1 en 2 goed in de media gekomen. Daarnaast blijft de live stream goed bekeken en helpen we daar zelfs andere clubs mee. Ook het stuk sponsoring blijft het goed doen, met aan de ene kant langlopende relaties, maar ook voor incidentele acties en evenementen zijn er altijd weer bedrijven die zich aan ons en onze activiteiten willen binden.

Zoals al eerder aangehaald, zonder vrijwilligers is een vereniging nergens. Het is plek waar je komt om je ding te doen en gaat zonder iets bij te dragen. Het is geen bedrijf waar je je kinderen brengt en haalt, zonder iets toe te voegen. Niemand van de club wordt betaald, de leden, vrienden en vrijwilligers van Valto zorgen dat alles draait, op volle toeren, waarbij de kosten beperkt blijven. En gelukkig zijn er binnen Valto heel veel vrijwilligers. De één doet iets meer dan de ander en dat is prima. Er zijn ook een aantal mensen die heel veel meer doen dan een ander en dat is bewonderenswaardig. Dan verdient iemand een extra pluim, zeker als deze persoon in het afgelopen seizoen enorme bijdrage heeft geleverd, bovenop het werk dat ze al doet.

De afgelopen vijf jaar had ik al eerder aan vier toppers het ere-kleinood mogen uitreiken en na Teun, Michiel, Rianne en Bart was het dit jaar tijd voor Marleen. Zij heeft het dubbel en dwars verdiend en is dan ook op een bijzondere manier bedankt voor al haar werk dat ze heeft verricht!

En toen, het afscheid. Van Marije als bestuurslid Marketing en PR. Een mooie 3 jaren met heel veel media-aandacht voor Valto en prachtige evenementen en sponsoring zijn ten einde. Hele erg bedankt voor je inzet in deze tijd en veel succes met je verdere loopbaan in binnen- en buitenland en natuurlijk op het veld in Valto 7. Op haar plek komt Bart Versteegen, die van bestuurslid Technische zaken verhuisd. Ook Bart heeft de afgelopen jaren in de TC zijn steentje bijgedragen en de laatste jaren als voorzitter TC. Enorm bedankt voor wat ook jij hebt betekend. Daar zaten wel een aantal promoties bij van Valto 1 en 2 en vele andere trajecten waar jij je voor hebt ingezet. Nog altijd een ster in Valto 6 en gelukkig ook teamspeler in het bestuur gebleven. Tenslotte maakte ik plaats voor Marco, de nieuwe voorzitter mét hamer om vervolgens zelf plaats te nemen in de stoel van bestuurslid Technische zaken. Met een mooi cadeau, bloemen en speech van Bart nam ik afscheid van mijn rol en begon ik aan een nieuwe. Het was een mooi avontuur, een fantastische reis.

Tijdens die reis heb ik, hebben we, veel meegemaakt. Iedere week probeerde ik daarvan iets mee te nemen in de stukjes van de voorzitter. Ik zal er één of twee gemist hebben, maar ik hoop dat ik jullie een inkijkje heb kunnen geven in wat er speelde, in de vereniging, in mijn leven, in de korfbalwereld of iets anders. Ik wil jullie vanaf deze plaats bedanken voor het vertrouwen dat ik heb gekregen om er iets moois van te maken en geef nu zelf de inmiddels echte voorzittershamer door aan Marco. Ik wens hem daarbij veel succes en net zoveel plezier als ik heb mogen ervaren. Als bestuur hebben we alle vertrouwen in hem en ik hoop dat jullie hem datzelfde vertrouwen willen geven. Ik schuif een plekje op, naar de stoel van bestuurslid Technische zaken, waar ik naast en samen met Marco, Fiona, Pascal en Bart de club weer een stapje verder te brengen.

Jullie waren, zijn en blijven geweldig!

Namens het bestuur.
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.