KVA 1 - Valto 1 (foto KVA)

VALTO en KVA komen tot puntendeling

We zijn weer een week dichter bij de zaalcompetitie gekomen met vandaag de laatste tegenstander in de poule. Volgende week spelen we al de eerste returnwedstrijd voordat we aan de voorbereidingen op het zaalseizoen kunnen beginnen. VALTO 2 is lekker bezig dit seizoen als debutant in de reserve overgangsklasse. Zij reisden vandaag af naar Maarssen om de strijd aan te gaan met OVVO 3, wat op een gedeelde zesde plaats is terug te vinden in de poule. VALTO 2 stond met zes punten op een gedeelde vierde plaats met Oranje Wit 2 en kon vandaag goede zaken doen als er gewonnen werd. VALTO 2 lijkt een ploeg met een missie nu de spelers meer op elkaar ingespeeld raken.

Nadat zij vorige week de punten in De Lier wisten te houden door het taaie Pernix 2 te verslaan, waren zij ook vandaag een maatje te groot voor OVVO 3. De ploeg wist met 8-16 de thuisploeg aan de kant te zetten. Veel tijd om dit te vieren was er niet, want de spelers zouden doorreizen naar Amstelveen waar ons vlaggenschip het moest opnemen tegen de nummer zes KVA. Zij hadden voor aanvang twee punten minder dan VALTO en de laatste twee wedstrijden verloren van Pernix en Excelsior. Tel daar het gelijk spel tegen Oranje Wit bij op en je zult begrijpen dat de ploeg niet staat waar ze hadden gehoopt te staan. Bij winst konden zij zomaar langszij komen op de derde plaats met VALTO in deze poule waar iedereen van elkaar lijkt te kunnen winnen. Alleen Pernix is nog ongeslagen en gaat fier op kop straks de zaal in.

KVA is voor ons een onbekende tegenstander, waar we vorig zaalseizoen wel een oefenwedstrijd tegen gespeeld hebben. De competitie is echter een andere wedstrijd en zo ook vandaag. Het huiswerk wat de spelers van de thuisploeg gedaan hadden was gedeeltelijk voor niets geweest. Door een blessure kon Thom niet meespelen vandaag en was Ruben zijn vervanger. Met deze spelerswisseling speelden beide vakken in een andere samenstelling. Dit leidde echter niet tot veel voordeel, want KVA was vandaag tot op het bot gemotiveerd om voor de volle buit te gaan. Het was dan ook de thuisploeg die enkele minuten na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Vos de score openden. VALTO had in deze fase ook al genoeg kansen gecreëerd, maar verzuimde deze af te maken. Nu werd onze aanval echter met een overtreding gestopt, wat een strafworp opleverde. Deze was wel aan Mees besteed en stonden we weer op gelijke hoogte. Dit duurde echter niet lang, want binnen enkele minuten wist de thuisploeg een 3-1 tussenstand op het bord te schieten. Zané wist voor ons de aansluitingstreffer te maken, maar het verschil werd weer hersteld uit een vrije bal voor KVA.

Toen leek VALTO een deksel op de korf te doen voor de thuisploeg. Wat zij ook probeerden de doelpunten wilden niet meer vallen. De Lierse verdediging stond als een huis en veel aanvallen van de thuisploeg konden worden onderbroken. In de doelpuntloze periode van de thuisploeg wist VALTO de achterstand om te buigen naar een 4-7 voorsprong door doelpunten van Bart (2x), Nikki (H) en Mees (2x). Nu kwam echter ook bij VALTO de klad er in en wilde de doelpunten even niet vallen, terwijl er toch meerdere prima kansen waren. Als je dan zelf niet scoort doet de tegenstander het op een gegeven moment wel en zo ook vandaag. Na vijftien doelpuntloze minuten wist KVA de korf weer te vinden. Direct daarna herstelde Mees het verschil weer en zorgde Ruben dat we drie minuten voor de rust op 5-9 kwamen. Deze voorsprong wist VALTO echter niet mee te nemen de kleedkamer in, want KVA wist met twee snelle treffers de achterstand weer te halveren. De eerste helft was echter nog niet  gespeeld, want in de volgende aanval zou Romée de ruststand 7-10 op het scorebord zetten.

Een prima eerste helft voor VALTO, maar er zouden nog dertig hete minuten volgen. Bij aanvang van de tweede helft werd al snel duidelijk dat KVA het over een andere boeg ging gooien. VALTO hield het hoofd nog koel en wist als eerste de korf weer te vinden. Het doelpunt van Mees werd echter weer snel te niet gedaan door twee snelle doelpunten van KVA. Ruben zorgde er voor dat we nog even aan de goede kant van de score bleven door een 9-12 tussenstand op het bord te schieten, maar in de volgende vijf minuten zou KVA met drie treffers op rij langszij komen en waren de ploegen halverwege de tweede helft weer in evenwicht.

De wedstrijd was intussen wel wat grimmiger geworden en het mooie korfbal uit de eerste helft had plaats gemaakt voor een fysieke wedstrijd waarin het arbitrale duo De Vos en Zwart meer en meer moesten ingrijpen. Meerdere keren moesten er KVA spelers op het matje komen bij scheidsrechter De Vos en ook assistent Zwart was druk met de bank van de Amstelveense ploeg. Het lukte VALTO niet om hier los van te blijven en lieten zich uit hun spel halen door al deze randzaken. Hierdoor werden er onnodige fouten gemaakt, wat weer koren op de molen van de thuisploeg bleek. Maaike wist ons nog een keer op voorsprong te zetten door met haar vrije bal de stand op 13-14 te zetten. Na de zoveelste onderbreking wist de thuisploeg met een uitgelokte aktie een strafworp te forceren, waarmee zij weer op gelijke hoogte kwamen. Scheidsrechter de Vos wees hierna nog tweemaal wel heel snel naar de stip, maar gelukkig voor VALTO waren deze niet aan hen besteed.

Toch wist KVA even later op voorsprong te komen en zouden er nog acht lange spannende minuten volgen. Beide ploegen hadden moeite met het vinden van de korf en de wedstrijd werd nog meerdere malen stil gelegd voor een goed gesprek tussen scheidsrechter en een KVA speler. Het was Mees die ons minder dan twee minuten voor het einde ons weer op gelijke hoogte bracht en was het nog even billenknijpen voor het meegereisde Lierse publiek. De laatste minuut liep al toen KVA de wedstrijd in hun voordeel leek te beslissen toen er een afstandsschot door de korf viel. Wij hadden echter nog een aanval te spelen en daar moest VALTO dus alles uit zien te halen. De KVA verdediging nam hierbij te veel risico en maakte een overtreding. De toegekende vrije bal werd ook deze keer door Maaike binnen geschoten, waarmee de eindstand 16-16 op het bord kwam te staan. Met deze puntendeling mag VALTO de handen dichtknijpen gezien het spel in de tweede helft. Had VALTO in het eerste bedrijf de wedstrijd helemaal naar de hand gezet, in het tweede bedrijf lieten zij zich te veel afleiden door randzaken en maakte daardoor nodige fouten. Hiervan heeft de thuisploeg kunnen profiteren. Volgende week dan de laatste wedstrijd voor we weer de zaal ingaan. Dit is wederom een uitwedstrijd voor de selectie, maar deze is wel de helft minder reizen dan vandaag. Tegenstander is dan Oranje Wit, waar VALTO 1 in september met 17-13 van wist te winnen. VALTO 2 deelde toen de punten met OW 2 met 17-17. Dit beloven dus weer een paar mooie wedstijden te worden, vooral omdat Oranje Wit de lijn naar boven gevonden lijkt te hebben. Zij boekten vandaag hun eerste overwinning op ONDO 1 en hebben hierdoor de rode lantaarn over gedragen aan ONDO.

Het meegereisde publiek bedankt voor uw support bij het binnen harken van dit zwaar bevochten punt en we hopen u allemaal weer te zien in Dordrecht volgende week, want er staan drie spannende wedstrijden op het programma. Om 14:00 uur bijt VALTO 2 het spits af tegen Oranje Wit 2, waarna om 15:30 uur de beide vlaggenschepen gaan strijden om de punten. Dan is het nog niet afgelopen voor het Lierse publiek, want onze B Hoofdklasse debutant mag nog na VALTO 1 aan de bak tegen Oranje Wit B1. Het avondeten zal dus nog even moeten wachten, want, ook al werd er thuis met 17-7 van deze ploeg gewonnen, ook zij kunnen uw steun goed gebruiken bij het vergaren van de punten.

Graag tot volgende week in Dordrecht dus, Arno van Leeuwen.