Naar een hoger plan

 
De zaalperiode is nu echt begonnen en dat merk je aan alles. De wedstrijden zijn over het algemeen wat later en zoals ik vorige week al schreef spelen we zonder wind, regen of andere weersomstandigheden die van invloed kunnen zijn. Althans, dat dachten ze in Roosendaal ook, tot een lekkage roet in het eten gooide en de wedstrijd van Valto 1 tegen Juliana 1 werd afgelast. Dat team moet dus nog even wachten met de eerste zaalwedstrijd voor de competitie, welke dus thuis zal zijn, in Vreeloo, aanstaande zaterdag, tegen RWA 1 om 15.30. Met na afloop: HET VALTO FEEST (er zijn nog enkele kaarten).
 
Waar we bij Valto streven naar een hoger plan, op veel gebieden, doet de korfbalbond dat ook. Zo zijn ze daar naar aanleiding van het strategisch plan bezig om verenigingen beter te ondersteunen, wat veelal wil zeggen dat ze verenigingen meer dan ooit aan het aanmoedigen zijn om hun vragen vooral te stellen en te laten aangeven waar ze hulp nodig hebben. Dat blijkt nog wel eens lastig, het kost namelijk tijd om goed te bepalen wat je nodig hebt, maar vervolgens bij een aanbod voor hulp ook tijd om iets met dat aanbod te doen. Niets gaat vanzelf, maar wij weten uit ervaring dat het veel meer oplevert dan de tijdsinvestering die je moet doen. Ik hoop dus ook dat dit gaat lukken en we gaan de bond daar dan ook bij helpen. Want hoe meer verenigingen verbeteren en groeien, hoe beter het is voor onze sport.
 
Aan de andere kant, probeert de bond naar een hoger plan te komen door de sport te professionaliseren en meer onder de aandacht te brengen. Nu wil dit streven volgens een deel van korfballend Nederland nog wel eens haaks staan op het gezellige, familiaire, kleinschalige wat korfbal is, of was. Want het is maar net hoe je het bekijkt. En het is maar net waar je bang voor bent. Angst is in de regel een slechte raadgever en angst voor verandering al helemaal. Verandering hoeft namelijk niet te betekenen dat alles 180 graden om moet. Het moet vooral de vereniging en de sport(beleving) ten goede komen. De maatschappij verandert namelijk wel, daar kun je als individu en als club niet zoveel aan doen. Wat je wel kunt doen is er naar kijken en bepalen wat je moet doen om daarin mee te gaan.
 
En dus zie je korfbal steeds meer via diverse kanalen naar de mensen toe komen. Om te beginnen wordt de zaalfinale in 2018 door de NOS live uitgezonden en waren ze ook aanwezig bij de start van de zaalcompetitie waar TOP uit Sassenheim tegen Blauw-Wit uit Amsterdam speelden, een duel in de Korfbal League en de herhaling van de korfbalfinale in 2017. Wederom won TOP, de club die het in de veldcompetitie een stuk minder doet. Maar ook Ziggo doet als sportzender mee en zal dit seizoen weer een aantal wedstrijden gaan uitzenden. Tenslotte zijn alle wedstrijden in de Korfbal League weer te zien via de live streams van de clubs die meedoen, dan wel door de lokale zender, zoals PodiumTV in het noorden. De wedstrijd van LDODK tegen Fortuna was daar zondag live te zien.
 
Ik moedig eigenlijk iedereen aan om eens een wedstrijd te kijken. Op http://valto.tv/live/streams/ staan de live streams van de meeste clubs, daar kun je zien of er eentje live is en je kunt meteen kijken. Bijzonder leuk op zo’n druilerige dag als afgelopen zondag. Of op een zaterdagavond, als je niet in de sporthal hoeft te zijn om onze eigen teams aan te moedigen. Zo zag ik afgelopen zaterdag Dalto tegen Tempo in de hoofdklasse (met Rick en Alex als leidsmannen) en de kersverse Korfbal League clubs KCC en Avanti die tegen elkaar speelden. Maar als je even de kans hebt, zou je zo’n wedstrijd moeten bezoeken. De meeste clubs maken er een spektakel van en je hoeft niet perse ver te reizen. Na Fortuna uit Delft speelt nu ook Avanti uit Pijnacker op het hoogste niveau! Op 19 november lopen zelfs de Valto jeugdteams E1 en D1 mee op bij het team van Fortuna. Extra reden om daar naar toe te gaan!
 
Op die manier kom je ook te weten wie de topspelers zijn en wie internationals. De helden van korfballend Nederland zijn dan erg dichtbij en zeker niet te beroerd om eens wat handtekeningen uit te delen. Zoals ook op de Korfbal Challenge vorige jaar. Leuk om te zien en voor de jeugd leuk om te doen. Ook dit jaar is er weer een Korfbal Challenge, van 27 tot en met 30 december. Met jeugdwedstrijden, clinics en wedstrijden van de groten is dat ook weer een moment voor de bond om onze sport naar een hoger plan te tillen. Jullie horen daar binnenkort meer over.
 
Tenslotte, zoals eerder genoemd, er zijn nog enkele kaarten voor het schuurfeest. Wees snel, want missen is geen optie. Je krijgt er spijt van, dat beloof ik. Dus tot volgende week!
 
Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.