VALTO 1&2 trakteren publiek op 2 klinkende overwinningen

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na de deceptie van vorige week dat de wedstrijd van VALTO 1 niet door kon gaan, was het in ieder geval lekker druk bij de wedstrijd van VALTO 2 in Maassluis. Helaas kon de overwinning net niet over de streep getrokken worden. Vandaag weer een nieuwe kans in speelronde 2, waarin IJsselvogels 2 uit Moordrecht naar de Vreeloo hal kwam. Ook zij hebben de punten in de eerste speelronde gedeeld en waren dus ook gebrand om deze wedstrijd te winnen. IJsselvogels 2 kennen we nog van vorig zaalseizoen, waarin beide teams hun thuiswedstrijd wonnen. Het was dus even afwachten wat het vandaag zou worden. VALTO 2 startte vandaag door blessures weer in een creatieve samenstelling met Esmée en Lisanne B voor Vera en Mandy. Esmée wist al snel na het startsein van scheidsrechter De Bie de score te openen voor VALTO. De gasten maakte direct de gelijkmaker maar dit zou voor hen de laatste keer zijn dat zij op gelijke hoogte kwamen. Enkele minuten later was het Lisanne O die voor VALTO het doelpunten festijn begon. Na acht minuten stond er een 5-1 tussenstand op het bord met vijf verschillende doelpunten makers voor VALTO. De verdediging stond vandaag als een huis bij VALTO waar IJsselvogels maar niet door heen wist te prikken. VALTO zelf ging helemaal los en wist de voorsprong uit te bouwen naar 11-1 na twintig minuten spelen. Voor de rust zou IJsselvogels toch nog tweemaal de korf weten te vinden, maar Ruben en Lisanne O hielden de voorsprong op tien, zodat de ruststand op 13-3 uit kwam.

Na de rust kwamen de gasten beter in de wedstrijd, of was het dat VALTO de verdedigende druk een beetje liet varen. IJsselvogels zou in het tweede deel in ieder geval gelijke tred houden met VALTO. Zij schoten als eerste raak na de thee, maar wat zij ook probeerden de achterstand zou niet kleiner worden. Op ieder doelpunt had VALTO een antwoord. Halverwege de tweede helft kwamen Mandy en Thijs binnen de lijnen voor Esmée en Ruben. Thijs zou niet veel later ook gelijk zijn duit in het doelpunten zakje doen door met zijn doorloop de stand op 20-9 te zetten. Met nog een minuut of tien op de klok betrad ook junior Vera L het veld om de overwinning naar veilige haven te brengen. IJsselvogels wist nog één keer binnen de marge van tien te komen, maar het slot akkoord was weer voor VALTO. Met het tweede doelpunt van Floris werd het verschil hersteld en had het andere vak nog twee minuten om deze te vergroten. IJsselvogels wist geen goede aanvallen meer op te zetten, waar de thuisploeg er toch weer een eindsprintje uit persten. Ron wist nog een vrije bal te scoren en hij zette ook de eindstand op het bord. Dit deed hij met een mooi afgeronde jump shot die nu wel de goedkeuring kon krijgen van scheidsrechter van de Bie. Deze floot niet veel later voor het eind van de wedstrijd, waarmee een klinkende 23-11 zege was binnen gehengeld. Het mooie van deze overwinning is dat er negen verschillende doelpuntenmakers op het score formulier staan en de dames gewoon 11 van de doelpunten gemaakt hebben.

Dan was het eindelijk ook voor het vlaggenschip zover dat de zaalcompetitie van start gaat. Vorige week kon de wedstrijd tegen Juliana 1 op het laatste moment niet doorgaan, door lekkage in sporthal De Roos in Roosendaal. In de Vreeloo hal was het vandaag gelukkig allemaal droog en de jurytafel en schotklokken stonden klaar om dan eindelijk bij een competitie wedstrijd van het vlaggenschip gebruikt te worden. Als tegenstander was RWA uit Rhoon naar De Lier gekomen. RWA kennen we nog van twee seizoenen terug, toen zij na een beslissingswedstrijd degradeerde uit de 1e klasse. Zij wisten dit binnen één seizoen goed te maken, dus een tegenstander om niet te onderschatten. Zij wisten vorige week hun eerste thuiswedstrijd niet te winnen van het uit de overgangsklasse gedegradeerde Tjoba, maar wel 21 keer te scoren. Het was dus even afwachten wat er vandaag op het scorebord zou staan als scheidsrechter Gelissen het zou eindsignaal blazen. Na het voorstellen van de spelers met het team van de week VALTO D4 ging de wedstrijd dan van start. RWA liet direct zien dat zij hun huid zo duur mogelijk zouden verkopen en gaven veel verdedigende druk. Zij zouden dan ook als eerste de score openen, maar nog in dezelfde minuut zorgde Frank dat ook onze 0 van het scorebord verdween. Laurens zorgde voor de eerste voorsprong voor VALTO, maar RWA wist toch weer met twee doelpunten op rij op voorsprong te komen. Dit was echter de laatste keer dat RWA aan de goede kant van de score zou staan, want Sanne schoot ons weer langszij. In de volgende aanvallen bleken Judith en Iris scherp en was het eerste verschil van twee een feit. Deze voorsprong wist VALTO vol te houden tot 9-7, maar de gasten bleven aan het elastiek hangen. Met twee snelle doelpunten wist RWA weer langszij te komen bij 9-9 en moest VALTO in de laatste zeven minuten naar de rust het verschil weer zien te herstellen. Dit bleek niet zo eenvoudig, want nu hadden de gasten steeds een antwoord op de doelpunten van VALTO. Met om en om scoren werd het 12-12, waarna Mees en Frank het verschil weer wisten te herstellen. Met nog anderhalve minuut op de klok ging RWA op jacht naar de aansluiting, wat hen in de laatste seconden voor de rust ook lukte.

Na de eindstand van 14-13 in de 1e helft zou de 2e helft er een worden van een héél andere categorie. VALTO kwam scherper uit de kleedkamer en wist de eerste aanval van de gasten te stoppen. In plaats van de gelijkmaker liep VALTO door het doelpunt van Laurens weer een puntje uit. RWA zou de eerste drie minuten van het tweede bedrijf nog in het spoor blijven bij het keurcorps van Marrien. Na de 16-15 wist VALTO het eerste gaatje van vier te slaan door doelpunten van Kevin, Frank en Mees en nam Marrien zijn eerste time out om bij zijn team nog even de puntjes op de i te zetten. Dit bleek zijn vruchten af te werpen, want VALTO zou met drie doelpunten op rij de voorsprong uitbouwen naar 22-16. Hiervan was de 20-16 van Kevin er één van grote schoonheid. Onder de tijdsdruk van de schotklok werd er een noodschot gelost, wat door Kevin in de buzzer met een tip-in werd afgerond. Nu bleef RWA weer aan het elastiek hangen met een marge van zes tot 25-19 halverwege de tweede helft. Sanne was niet fit aan de wedstrijd begonnen en zat er wel een beetje doorheen. Zij werd gewisseld door Maaike en even later zou ook Kevin, na een prima wedstrijd, zijn plaats afstaan aan Bart. VALTO wist weer via het schot van Judith op 27-20 te komen, maar het waren weer de gasten die het bleven proberen. Met nog twaalf minuten op de klok nam ook RWA coach André Verbaas een time out in een poging zijn team nog op de rails te krijgen. VALTO wist echter de voorsprong alleen nog meer uit te bouwen naar 30-21, waarna Marrien begon met wisselen om de basis spelers te sparen voor de rest van de competitie. Er komen tenslotte nog genoeg pittige wedstrijden, terwijl het vandaag wel gedaan was. Ron betrad het veld voor Laurens waarna Bart VALTO op een verschil van tien zou zetten en was de afstraffing voor RWA onomkeerbaar.

De laatste drie minuten wisten beide ploegen nog om en om te scoren en klonk het eind signaal na de 34-23 van Ruben die ook nog wat minuten in één kreeg van Marrien. Een prima wedstrijd van het vlaggenschip, maar wel één met twee gezichten. Een eerste helft waar we niet altijd scherp waren en de tegenstander te veel vrij lieten. Dit werd in de tweede helft veel beter opgepakt, waardoor de gasten werden overklast. Voor volgende week zou het fijn zijn als we gelijk starten als in de tweede helft vandaag als we op bezoek gaan bij VEO in Voorburg. Zij wisten vandaag te winnen van Vriendenschaar en staan na het gelijkspel in de eerste ronde nu gedeeld op de eerste plaats met Fortis. Ook VALTO 2 speelt volgende week in Voorburg, dus verwacht ik veel support in de sporthal Essensteyn. De wedstrijd van VALTO 2 start om 17:20 uur en aansluitend zullen beide vlaggenschepen om de punten strijden.