Over afspraken en nakomen

In de sport gelden veel geschreven en ongeschreven regels. Er zijn spelregels van de sport zelf, er zijn statuten van de vereniging, er zijn wetten en ga zo maar door. Maar er zijn ook afspraken, waarvan het merendeel nooit op papier komt. Soms worden dat soort afspraken niet eens expliciet gemaakt en toch wordt er verwacht, dat je je daaraan houdt. Goed gedrag, normen en waarden, er voor elkaar zijn en ook dit lijstje is nog wel iets langer.

Op een doorsnee korfbalzaterdag is het allemaal te zien. Een paar voorbeelden: de spelregels worden netjes gevolgd (of niet), de scheidsrechter krijgt na afloop netjes een hand (of niet), er wordt als team gespeeld, waarbij we elkaar helpen en samen winnen (of niet) en we ruimen alle spullen netjes op als we klaar zijn (of niet). Gelukkig gaat het meestal heel goed. Maar je ziet het al, soms lukt het ook niet. Daar is dan vaak wel een reden voor, maar bijna net zo vaak is dat geen excuus. Probeer in die gevallen de knop om te zetten, laat je niet gek maken en bovenal: leer er van, voor een volgende keer.

Laat ik dan meteen een, in mijn ogen, positief voorbeeld noemen. Afgelopen donderdag haalde ik mijn dochter op na haar training. Trots kwam ze naar buiten en vertelde me dat zij met Alex mocht oplopen. Haar team was namelijk, samen met de F2, team van de week. Ze hadden zojuist een clinic gekregen van een enthousiaste Thijs en Vera uit de A1, die we op de gang tegenkwamen. Ze vond het super en onderweg deed ze trots het zojuist geleerde ‘uitstappen’ een paar keer voor.

Diezelfde avond kregen de spelers van de A1 te horen dat ze volgend seizoen een andere trainer krijgen. Geen leuke mededeling als hij het prima doet en je het goed met hem kan vinden. Dat kan best een flinke tegenslag zijn, waarbij het moeilijk is om de knop om te zetten. En om er dan toch zaterdag weer te staan, lachend oplopen met de teams van de week, de wedstrijd op een bijzondere manier naar je toe trekt en weet te winnen … dat verdient lof. En dan zullen echt niet alle afspraken tijdens de wedstrijd zijn nagekomen, maar er is wel voor gestreden. Nog beter wordt het als je aan het einde van de middag, de hockeydames waren al een tijdje bezig, de muziek- en omroepinstallatie weer netjes opruimt. Grote klasse.

Oja, vergeet ik bijna de aanleiding van het stukje … een afspraak die eind vorig seizoen is gemaakt tijdens het avondje jeugdbestuur. Eén van de opmerkingen was het gemis van een jeugdhoek. Natuurlijk konden we ons daarin vinden. Sterker nog, daar was al eens over nagedacht. Maar nu lijkt het er toch echt van te komen. Het ontwerp is gemaakt, het hout is besteld, net als de kussens. Hoe het er precies uit komt te zien houden we nog even voor ons, maar er wordt aan gewerkt. Die afspraak komen we dus alvast na, de jeugd krijgt een mooie plek onze Villa!

En laten we ons dan nu opmaken voor de halve finale in de Zuid-Holland Korfbal Cup tegen de hoofdklasser KCC/SO natural. Een kraker, maar alles is mogelijk in een bekerwedstrijd. Ik zie jullie morgen om 20.15 uur in de sporthal, afgesproken?

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.