Promotie

Wat. Een. Weekend. Het was een, voor mij in ieder geval, vrij hectische dag waarin in de vele aspecten van sport en korfbal in het bijzonder heb kunnen zien en meemaken. Er waren momenten van handen in de lucht, handen in het haar en handen op elkaar. En over het algemeen echt weer genieten van de sport en van de club.

In de ochtend kwam ik aan op het sportpark. Gelukkig was het nog rustig en had ik nog een parkeerplekje, een bijkomend voordeel van het in de vroegte vertrekken met Valto D1. De laatste competitiewedstrijd in de zaal, zoals voor veel teams, tegen Kinderdijk D1. Er stond weinig meer op het spel, anders dan de eer van de dag. De concurrenten op plek 1 en 2 zouden uitmaken wie er kampioen zou worden. Plek 3 zou niet in gevaar komen. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, kwamen langzaam op gang en hielden het lang spannend, waarbij de thuisploeg er met één punt verschil met de overwinning vandoor ging. Een sportieve wedstrijd en weer een mooi voorbeeld van kinderen, plezier en sport goed samen kunnen gaan.
 
Bij terugkomst zag ik de klussers de laatste klusjes in de Villa afronden, die er nu na de winter weer mooi bij staat. Het parkeerprobleem wat inmiddels de aandacht heeft van de Westlandse politiek, zorgde er voor dat ik nu nog nét een plekje had in een uithoek. We hebben daarbij overigens ook wel een idee, wat we verder gaan uitwerken en promoten bij de gemeente. Daarover later meer.
 
Over promotie gesproken, zowel Valto 2 als Albatros 2 konden daarvoor zorgen in hun poule. Eén van deze twee werd kampioen en zou reserve overgangsklasse gaan spelen. Voor Valto iets wat nog niet eerder met een tweede team is gebeurd en dat gaf wellicht de extra wedstrijdspanning die goed te zien en te merken was. Het ging allemaal wat moeizamer dan normaal, maar desalniettemin bleven de spelers gaan voor iedere bal. Zelfs bij achterstand gingen ze gewoon door, werd er goed gewisseld, deed iedereen zijn of haar duit in het spreekwoordelijke zakje en was daar de overwinning en het feest. De promotie was een feit! Volle tribunes, blije gezichten, een geweldige prestatie die op het veld voortgezet kan worden.
 
Na de bloemen en champagne voor de spelers en coach, was het zorgen dat ik weer op tijd in De Lier was. De hoop was het kunnen bekijken van de laatste helft van Valto 5 tegen Weidevogels 4. Belangrijk? Jazeker belangrijk. Iemand had namelijk berekend dat bij winst met 4 of meer punten er weliswaar geen kampioenschap meer in zat, maar wel promotie. En wel naar de reserve derde klasse. In plaats van de tweede helft, werd het de laatste 15 minuten die ik kon aanschouwen en die waren net als bij de wedstrijden in Zwijndrecht spannend zat. Het ging ongeveer zo: 3 punten voor, 4 punten voor, 3 punten voor, 4 punten voor, 3 punten voor, 4 punten voor, etc. Met als uiteindelijke stand: 16-12 en dus 4 punten verschil en dus promotie! Een prachtige prestatie van dit team en weer kon er een taart uit de koeling bevrijd worden. En als of het nog niet genoeg was, ook Valto 7 die er na speelde, wist het spanend te maken. Het stond ongeveer de hele wedstrijd achter en moest winnen of gelijk spelen om alleen kampioen te worden. En dat gebeurde … wel/niet/wel/niet/wel! In de slotfase was daar de 10-10 en dus ook hiervoor de taart uit de koeling en een feestje dat gevierd worden.
 
En dat feestje werd ook gevierd! De eerste groep feestvierders kon niet wachten en zat aan de bar te wachten op de rest. De bus kwam aan met de spelers en de supporters van het middagje Albatros – Valto. Een erehaag werd gemaakt en al snel was iedereen binnen. Ook het nieuws vanuit de poule van Valto A1 kwam binnen. De omgekeerde promotie terug naar de 1e klasse was een feit. Concurrent Fortuna A2 had weten te winnen en bleef dus ten koste van Valto. Die gedachte werd maar even opzij gezet en maakte plaats voor de aansluiters in het feestgedrang, die vanuit de sporthal binnenkwamen. Met V5 en V7 was de club compleet en werd de huldiging van Valto 2 door Valto 1 in gang gezet. Wat volgde was een hele mooie avond die tot in de late uurtjes duurde.
 
Tijdens de avond was er nog heel even een fragment van de play-off wedstrijd tussen Groen Geel en Dalto, beide strijdend voor een plekje in de hoofdklassefinale. In een bijzonder duel werd het 2 seconden voor tijd 29-29, was de eindstand na verlenging 31-31 en begon iets wat ik nog nooit had gezien: de golden goal. Een zinderende slotfase waarin Dalto de 31-32 maakte en daarna de bal uit het andere vak moest werken om daadwerkelijk te winnen. Een ware promotie van het korfbal als je het mij vraagt. Mocht je het nog niet gezien hebben, ik zou zeker even kijken: https://youtu.be/4cxtt6dKoRc?t=1h56m49s.
 
Tenslotte één van de grootste promoties voor het korfbal komt er ook weer aan. De korfbalfinale in Ziggo Dome. Dit jaar met PKC, TOP, Blauw-Wit of Fortuna. Die laatste won namelijk toch wel verrassend, maar misschien ook weer niet bij Blauw-Wit en verzekerde zich van een plaats in de play-offs die bij winst recht geeft op de finale. De komende weken gaan zijn bepalen wie er in staat. In die periode zijn ook de kaartjes te koop in onze webshop. Voor € 15,50 kan iedereen die wil mee, in totaal 75 mensen, waaronder 3 kampioensteams. Het wordt vast één groot feest.
 
Nu eerst nog maar even nagenieten van een mooi weekend.
 
Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.