VALTO C1 wordt derde op NK C-jeugd 1e klasse 2018

Sponsors: KPS 24/7, Lansbergen Orchideeën en kdv ’t Strijpje.

Na het behaalde kampioenschap in de competitie mocht VALTO C1 hun krachten gaan meten op het NK-C in Harderwijk, waar zij met de andere kampioenen uit de 1e klasse C gingen uitmaken wie van hen Nederlands beste 1e klasse ploeg is. Zaterdagmorgen vroeg vertrok de bus met de spelers en supporters richting Harderwijk. Deze was echter niet groot genoeg, zodat ook de nodige auto’s achter de groep aan zijn gereden. Ook vanaf het trainingsweekend waren een groot aantal supporters naar Harderwijk gekomen om onze C1 de dag van hun leven te bezorgen. Toch erg mooi om te zien hoe de vereniging zo massaal achter hun jeugdteam staat. Vanaf het voorstellen van de ploegen tot de prijsuitreiking was “VakkieV” luidruchtig aanwezig, wat voor mij toch wel de nodige kippenvel momenten opleverden. De supporters hadden in hal 1, waar VALTO vier wedstrijden zou spelen, een “eigen vak” gecreëerd met veel oranje ballonnen en natuurlijk mocht het spandoek van de Lierse Trots niet ontbreken. De eerste wedstrijd werd tegen streekgenoot KVS uit Scheveningen gespeeld. Geen onbekende ploeg en we wisten van te voren dat dit misschien wel de sleutelwedstrijd voor VALTO kon worden voor het verdere verloop van het toernooi. In deze eerste wedstrijd, die vandaag 2x 12 minuten zouden duren i.v.m. de belasting van de kinderen, was de spanning toch wel zichtbaar aanwezig bij onze talentjes. Toch wist VALTO de score te openen via David. VALTO C1 wist het de Supervissen knap lastig te maken, maar kon niet voorkomen dat zij in de eerste helft in het spoor bleven. Bij de korte pauze stond er een minimale voorsprong voor VALTO op het bord van 5-4, maar deze werd in het tweede bedrijf al snel gelijk getrokken. De tweede twaalf minuten ontspon er zich een kat en muis spel, maar wist VALTO nog wel steeds als eerste te scoren. Met nog ander halve minuut op de klok wist KVS voor het eerst bij 7-8 op voorsprong te komen. Er ontstond een bloedstollende slotfase waarin VALTO de druk er vol op had bij KVS, maar de vele kansen niet wist af te ronden. Ook de twee toegekende strafworpen werden niet benut, waar je dan uiteindelijk toch deze wedstrijd door de vingers voelt glippen. Helaas kreeg VALTO C1 dus bij de opening van het NK ook gelijk de eerste nederlaag sinds augustus 2017 te verwerken en was KVS met 7-8 de, vonden de eigen supporters ook, gelukkige winnaar.

Aan de coaches om de ploeg weer op te peppen voor de volgende wedstrijd, want veel tijd om te treuren was er niet. Een half uur later moest de ploeg er weer staan voor de volgende wedstrijd. Ook de tweede tegenstander kwam uit de regio. Omdat er maar zeven 1e klasse C poules zijn mocht Vitesse (Ba) C1 als beste nummer twee ook naar het NK. Zij hadden alleen punten laten liggen tegen Albatros C1, de kampioen uit die poule. Ook in de tweede wedstrijd nam VALTO direct het voortouw door meteen een gaatje te slaan naar 2-0 door Romeo en Elise. Vitesse hield echter de aansluiting tot 3-2 halverwege de eerste helft, maar toen zette VALTO weer even aan. Met drie treffers op rij van Romeo, Jasper en Koert kwam de ruststand op 6-2 te staan. Na de korte pauze wist Vitesse hun eerste aanval nog wel in een doelpunt om te zetten, maar VALTO hield de marge op vier door mee te scoren. Bart en Simon gaven de invallers ook de kans om zich te laten zien en Thomas greep deze kans ook gelijk met beide handen vast. Bij zijn eerste balcontact wist hij ook gelijk de korf te vinden en voor de 8-4 te zorgen. Ook zijn naam galmde dus door sporthal “de Sypel” in Harderwijk. Vitesse wist ook nog een doelpuntje mee te pikken, maar konden niet voorkomen dat VALTO hen met dubbele cijfers opzij zette. Met nog twee treffers van Romeo en Elise werd met 10-5 de eerste overwinning gepakt.

De laatste poule wedstrijd was tegen het onbekende Fortissimo C1 uit IJsselstein, wat na een verbeten strijd met MIA C1 met één puntje verschil het kampioenschap binnen haalde in de 1e klasse C. Een ploeg die het in de competitie blijkbaar met een gelijkwaardige tegenstander moest klaren. Vraag was alleen waar VALTO zou staan ten opzichte van hen. Uit de andere uitslagen bleek echter wel dat Fortissimo niet lekker in het toernooi zat, want zij hadden al tweemaal verloren en zouden er ook tegen VALTO niet aan te pas komen. Hoewel de Fortissimo dames fysiek toch flink sterker waren dan de VALTO dames, waren Romy, Elise, Sanne en Emma hen toch de baas. In de eerste twaalf minuten zou alleen VALTO de korf weten te vinden. Door de doelpunten van Elise, Romeo, Emma, Jasper en David stond er bij de rust al een 5-0 voorsprong op het bord. De tweede helft ging Fortissimo toch beter verdedigen en duurde het tot halverwege de tweede helft voor er weer gescoord werd. In tegenstelling tot wat er later op het wedstrijdformulier werd ingevuld, wist Fortissimo wel degelijk de korf te vinden door een afgeronde doorloop van één van de dames. Daan was intussen in het veld gekomen om het gebrek aan lengte van David te compenseren in de rebound. Dit wierp ook gelijk zijn vruchten af, want Fortissimo had vanaf nu alleen nog één schots aanvallen. Jasper, Romeo en Daan zorgden er uiteindelijk voor dat de eindstand op 9-1 kwam te staan. Hiermee werd duidelijk dat VALTO C1 zich mocht gaan klaar maken voor de strijd om de 3e plaats. In de troost finale troffen zij ook weer een streekgenoot, maar toch onbekende tegenstander. Zij zijn de pupillen van de club waar de VALTO selectie vorige week een korfbalmiddag beleefden. Albatros C1 heeft tijdens de competitie slechts één wedstrijd verloren, maar toen moeten zij een totale off day gehad hebben. De rest van de wedstrijden hebben zij met overmacht gewonnen en sloten zij de competitie af met doelsaldo van +158. Ook zij hadden in de poule wedstrijden een verlies moeten slikken tegen Heerenveen C1. Geen schande overigens want Heerenveen C1 was met grote overmacht de kampioen in hun poule geworden met een doelsaldo van +159.

De troost finale werd een wedstrijd om van te smullen. Albatros en VALTO gingen natuurlijk vol voor de overwinning, waarin VALTO weer het voortouw nam bij aanvang van de wedstrijd. Elise en David, die boven zichzelf uit steeg deze wedstrijd, zorgden voor een eerste 2-0 tussenstand. Toen viel het echter stil rond de korf voor VALTO en wist Albatros met drie doelpunten op rij aan de goede kant van de score te komen. Daan was al weer naar “buiten” gestuurd door de coaches, want Albatros dwong in de verdediging David naar de korf en had VALTO te weinig rebound. Dit was echter het moment dat David opstond en zijn ploeg bij de hand nam. Hij en Koert zorgden ervoor dat we toch met 4-3 gingen rusten.

Albatros wist deze achterstand echter snel weg te werken na de hervatting. David bleek vandaag niet te houden voor zijn tegenstander, want hij zorgde met zijn doorloop en afstandsschot weer voor een 6-4 voorsprong. Het andere vak had het echter lastig tegen de ploeg uit Zwijndrecht, waardoor het een aantal minuten later toch weer gelijk was bij 6-6. Het was wederom de kleine David die het VALTO publiek op de banken kreeg door zijn tegenstander het bos in te sturen en wederom een doorloop af te maken. Bij Albatros waren het de dames die het oppakten en was het wederom een dame die van afstand de korf wist te vinden. Terwijl de klok al was stil gezet wist Jasper VALTO met een kort kansje weer op voorsprong te zetten en leek de winst binnen. Albatros wist echter niet van opgeven en persten er nog een slotoffensief uit en wist wederom met een afstandsschot van een dame op gelijke hoogte te komen.

Dit was ook gelijk het einde wedstrijd en moest er dus verlengt gaan worden. Nog 2x vijf minuten de concentratie vasthouden en gaan voor die overwinning. De eerste vijf minuten waren duidelijk voor VALTO, waarin Romeo en, de plaag voor Albatros, David ons, met zijn zesde deze wedstrijd, op een 10-8 voorsprong wisten te zetten. De tweede verlenging wist VALTO niet meer tot scoren te komen, maar stond verdedigend haar mannetje. In de slotfase moest er nog wel een tegentreffer geïncasseerd worden, maar VALTO C1 wist de overwinning volwassen veilig te stellen.

De finale werd gespeeld tussen KVS/Maritiem C1 en Heerenveen C1. Heerenveen nam nog wel een voorsprong in het begin van de wedstrijd, maar KVS wist de aansluiting te houden en uiteindelijk in de tweede helft de wedstrijd naar zich toe te trekken. Al met al een mooie afsluiting van het zaalseizoen voor onze C1 met een mooie 3e plek op het NK-C en promotie naar de C hoofdklasse. Het was weer een dag genieten van leuke wedstrijden en een geweldige ambiance in Harderwijk met alle enthousiaste supportersscharen die hun ploegen op een geweldige manier aanmoedigden. Ook korfbalvereniging UNITAS verdient de nodige complimenten voor het organiseren van deze happening. Alles was tot in de puntjes verzorgd in dit mooie sportcomplex en zij kunnen terug kijken op een geslaagde korfbaldag.

VALTO C1 kan zich nu gaan voorbereiden op het veldseizoen waar zij, na het kampioenschap in de najaarscompetitie, zijn ingedeeld in een promotie poule en dus kans maken om in juni weer naar het NK-C op het veld te kunnen. Zo ver is het echter nog lang niet, want dan moeten zij wel afrekenen met twee tegenstanders die zij ook vandaag troffen, Albatros en Vitesse (B). De derde tegenstander kennen we uit het zaalseizoen en is VEO C1, wat dus betekend dat onze C1 elke wedstrijd weer scherp moet zijn en er elke week voor zal moeten gaan.

Jullie kunnen hierbij vast rekenen op de nodige support, want jullie hebben vandaag wel wat VALTO harten gestolen.