Bij de selectieteams pakt alleen VALTO 2 punten

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Met de bekerwedstrijd van dinsdagavond nog vers in het geheugen, was er vandaag weer gewoon een competitie zaterdag af te werken. VALTO D1 was de nederlaag van dinsdag snel te boven, want zij gingen vandaag weer met de punten aan de haal na de wedstrijd tegen Fortuna D2. De korfbalmiddag in hal 1 begon met VALTO A1 wat het mocht opnemen tegen koploper Tempo A1. Hoewel onze A1 deze tegenstander op het veld nog met ruime cijfers wist te verslaan, namen de gasten vandaag vanaf de start het initiatief en wisten een 1-3 voorsprong te nemen. Halverwege de eerste helft kwam onze A1 voor het eerst op voorsprong bij de 6-5 van Thijs. De A1 wist deze voorsprong uit te bouwen naar 8-5, maar even later haakte Tempo toch bij 8-7 weer aan. Maaike en Martijn herstelde het verschil, maar bij de rust was de aansluiting weer daar.

De 11-10 ruststand zou de laatste keer zijn dat onze A1 op voorsprong zou staan. Na de mandarijnen kwamen de gasten weer op gelijke hoogte en trokken de wedstrijd langzaam maar zeker naar zich toe. VALTO bleef in het spoor tot 14-14, maar toen maakte Tempo het verschil binnen enkele minuten naar 14-18. Met nog tien minuten te gaan was er nog niets gespeeld, maar dan werd het wel zaak dat de kansen werden afgerond. Het zou de A1 in de laatste tien minuten niet meer lukken om nog dichterbij te komen en verloor uiteindelijk met 17-21.

VALTO 2 ging vandaag voor eerherstel na de nipt verloren wedstrijd vorige week in Voorburg. Tegenstander was Tjoba 2 uit ’s HeerHendrikskinderen, een dorp onder de rook van Goes, wat de rode lantaarndrager is van de poule. Wilde VALTO 2 in het linker rijtje blijven mee doen, dan moest er vandaag gewonnen worden. Onder leiding van scheidsrecher Dekker ging de wedstrijd van start en schoot VALTO uit de startblokken. Binnen enkele seconden had Ron zijn eerste bal door de korf. Deze werd nog geëgaliseerd, maar VALTO nam hierna gelijk een 3-1 voorsprong. De gasten kregen echter weer aansluiting door een toegekende strafworp, waarna de VALTO verdediging de gasten tien minuten van het scoren wisten te houden. Intussen zouden Ron, Lisanne en Ruben de voorsprong uitbouwen naar 8-2, voordat Tjoba weer tot scoren kwam. Met om en om scoren werd de ruststand 9-5 bereikt.

De tweede helft begonnen beide teams met nieuw elan en de gasten wisten ook nog de eerste aanval te verzilveren. VALTO was blijkbaar niet onder de indruk, want met drie doelpunten van Ron, Nikki en Ruben werd het 12-6. Het verschil zou in de rest van de wedstrijd schommelen tussen de zes en acht doelpunten, waarbij de 14-8 van Pieter wel weer erg mooi was. Knap hoe hij zijn doorloop achterover met één hand afmaakte. Na de 18-10 van Ron halverwege de tweede helft was de wedstrijd wel gespeeld en besloot Hugo enkele bankzitters speel minuten te gunnen. Met de junioren Vera, Thijs en Simon naast zich, was Mandy ineens de oudste in haar vak. Het Zeeuwse Tjoba bleef nog wel wat tegenstribbelen, maar zonder succes. Na de 18-12 waren er nog zes minuten te gaan en gooide Ron met twee doelpunten op rij de wedstrijd definitief in het slot. Mandy schoot ons vlak voor tijd nog even naar negen verschil bij 21-12, maar in de laatste minuut wist Tjoba ook nog een keer de korf te vinden. Hiermee werd de wedstrijd afgeblazen bij 21-13 en waren de punten in de pocket en houdt VALTO 2 de aansluiting met de kop van de poule.

Dan was het tijd voor het wedstrijd waar de Vreeloohal voor vol gelopen was. Ook VALTO 1 had als tegenstander Tjoba 1. Een ploeg die bol staat van routiniers en een gemiddelde leeftijd die, een wilde gok van mij, een jaar of zes hoger ligt als die van VALTO 1. Ook een ploeg die de afgelopen jaren in de overgangsklasse opereerde, maar waar van de drie gebroeders Westmaas alleen Dirk Jan nog over is. Hoewel ook hij al meerdere keren afgezwaaid is bij het vlaggenschip, kan hij het blijkbaar niet verkroppen dat zijn ploeg gedegradeerd is en heeft de korfbalschoenen weer uit de wilgen gehaald. Aan het jonge VALTO de taak om deze routiniers aan banden te leggen en de reeks overwinningen door te trekken. Het begin van de wedstrijd tussen de vlaggenschepen had echter een héél ander begin dan bij de reserves. Tjoba 1 wist binnen een minuut een voorsprong van 0-2 te nemen door wie anders dan scherpschutter Dirk Jan Westmaas. Even later werd het zelfs 0-3 en leek de toon gezet. VALTO moest in de achtervolging wat leek te lukken met de twee snelle doelpunten van Laurens en Bart. Na vier minuten zuivere speeltijd kwam VALTO voor het eerst weer op gelijke hoogte met het doelpunt van Zané en zorgde Frank even later voor de eerste voorsprong bij 5-4. Dirk Jan Westmaas bleek echter niet te stoppen vandaag en zou met zijn 3e van tien doelpunten de stand weer gelijk trekken. Judith zou ons, naar later zou blijken, voor het laatst op voorsprong zetten, maar ook nu viel weer te snel de gelijkmaker door de korf. Met om en om scoren werd de 9-9 tussenstand bereikt halverwege de eerste helft, waarna de gasten met vijf doelpunten op rij het verschil op 9-14 wisten te zetten. Laurens en Frank wisten dit terug te brengen naar 12-15, maar dan was daar weer die oude routinier die de bal op eiste en van alle hoeken de korf wist te vinden. Bart en Zané deden aan schade beperking en zorgden ervoor dat het verschil bij rust beperkt bleef tot 14-17.

De mandarijnen van Martin hadden ons vlaggenschip goed gedaan, want in de begin fase van het tweede bedrijf kwamen de Zeeuwen er niet aan te pas. Na zes minuten was het na de doelpunten van Kevin, Frank en Bart ineens weer gelijk en leefde het aanwezige Lierse publiek weer helemaal op. Tot 19-19 ging het gelijk op, maar lukte het VALTO niet om aan de goede kant van de score te komen. Hierna zou Tjoba weer drie maal op rij scoren, waarbij in de aanloop naar de 19-22 scheidsrechter Fuchs even flink blunderde. Na de schotklok overschrijding werd de korf wel geraakt, maar niet gescoord. Bal voor VALTO dus, maar onze leidsman stak dood leuk zijn vuist in de lucht en Tjoba mocht verder aanvallen met een doelpunt als resultaat. Deze achterstand zou VALTO niet meer weggepoetst krijgen. Tot 22-27 zouden de teams om en om scoren, waarna het bij de thuisploeg eindelijk weer eens lukte om tweemaal achter elkaar te scoren. Met nog minder dan twee minuten te gaan bleek dit helaas te laat. Het slot akkoord was nog wel voor VALTO wat met de doelpunten van Ron en Maaike de eindstand op 26-28 zette, maar de punten gingen mee naar Zeeland. Helaas voor ons waren de oudjes van Tjoba vanavond op schot, waar zij er tegen Juliana slechts 18 en vorige week tegen Fortis maar 14 keer wisten te scoren, waren het er vanavond 28. Het heeft er dus alle schijn van dat VALTO het vandaag verdedigend heeft laten afweten, waar zij vorige week dit juist zo goed voor elkaar hadden. Door deze nederlaag komt VALTO 1, met een wedstrijd minder gespeeld, in een brede middenmoot terecht. Er zit niets anders op dan ons goed te gaan voorbereiden op de wedstrijd van volgende week. De VALTO selectie teams spelen dan weer allemaal thuis en voor het vlaggenschip komt er een tegenstander naar De Lier die uit is op revanche. Vorig zaalseizoen zorgde VALTO 1 ervoor dat Vriendenschaar uit Hardinxveld de kampioensaspiraties in de koelkast kon zetten. Ook dit jaar hebben zij dit doel voor ogen, maar zijn het zaalseizoen niet zo gelukkig begonnen met twee verlies partijen. Zij hebben echter de laatste wedstrijden tegen RWA en Albatros winnend af weten te sluiten en hebben de weg naar boven ingezet. Lukt het VALTO om hen volgende week de punten afhandig te maken? Kom allemaal weer naar de Vreeloohal om hen hierbij te steunen en vergeet ook de voorgaande wedstrijden niet. Onze A1 deed vorig seizoen lang mee om de bovenste plaatsen, maar lijkt dit seizoen in de hoek te zitten waar het muntje steeds net de verkeerde kant op valt. Volgende week wacht hen weer een zware pot tegen de nummer 2 van de poule KCC/SoNatural A1.

Graag tot volgende week dus allemaal, Arno van Leeuwen.