VALTO D1 strandt in de 2e ronde, maar VALTO 1 bekert door

Na de overwinningen van VALTO D1 en 1 tegen Twist in Vlaardingen in de eerste ronde van de Zuid-Holland Korfbal Cup, stond dinsdagavond de tweede ronde op het programma. VALTO D1 in 1 waren voor de tweede ronde gekoppeld aan Vitesse uit Barendrecht. Voor VALTO D1 een uitdaging, want Vitesse D1 komt in de zaalcompetitie in de hoofdklasse en doen het daar niet onverdienstelijk. Onze D1 speelt in de 1e klasse en heeft daarin de eerste drie wedstrijden gewonnen. Het meegereisde Lierse publiek was dus wel nieuwsgierig hoe onze pupillen het er vanavond vanaf zouden brengen. Na het eerste fluitsignaal ging Vitesse op zoek naar het eerste doelpunt. VALTO zou echter als eerste de korf weten te vinden. Finne schoot het eerste Lierse doelpunt binnen van achter de korf. De verdediging had zich tot nu toe prima staande gehouden, maar toch wist een Vitesse meisje de gelijkmaker te scoren. Vanavond werd er, net als bij de senioren, na twee doelpunten van functie gewisseld, omdat dit in de D hoofdklasse ook gebruikelijk is. Tim zorgde er voor dat VALTO weer op voorsprong kwam, maar ook nu zou de thuisploeg weer snel gelijk maken. Onze D1 had wel wat moeite met de druk die de Vitesse spelertjes hen gaven. Hierdoor kwamen toch wel veel ballen niet aan en kon Vitesse meer en langere aanvallen spelen. Na de gelijkmaker werd er dan ook direct een gaatje geslagen naar 4-2 door Vitesse. VALTO D1 bleef echter in het spoor bij de hoofdklasser door de doelpunten van Brecht en Mieke die de 4-3 en 5-4 maakten. Ook op het volgende doelpunt had VALTO nog een antwoord met het korte kansje dat Renske binnen schoot. In de slotseconde voor de rust werd het verschil helaas toch weer twee en werd met 7-5 de kleedkamer opgezocht.

De tweede helft zou Vitesse uiteindelijk toch het verschil gaan maken. VALTO probeerde van alles om onder de druk van Vitesse uit te komen, maar dit wilde maar niet lukken. De eerste aanval ging direct verloren, doordat de bal werd onderschept door de tegenstander. Onze verdediging deed ook prima hun best, maar na vijf minuten wist Vitesse toch weer te scoren. Alle inzet ten spijt bleef de teller voor VALTO in het tweede deel lang op nul staan, terwijl Vitesse langzaam maar zeker het verschil uitbreidde. Bij de 11-5 tussenstand zou Milan het enige doelpunt maken voor VALTO in de tweede helft en de stand op 11-6 zetten. Er waren toen nog een minuut of vijf te spelen, waarin Vitesse nog tweemaal de korf zou vinden. VALTO D1 werd met de 13-6 eindstand dus uiteindelijk toch met dubbele cijfers verslagen, waar zij in de eerste helft toch prima stand wist te houden tegen deze hoofdklasser. Zij konden dan ook met opgeheven hoofd het veld aflopen, om even later weer samen met het vlaggenschip op te lopen bij het voorstellen van VALTO 1.

VALTO 1 had het in de eerste ronde een stuk lastiger tegen Twist als de D1, maar wist ook de tweede ronde te halen. In deze ronde was Vitesse 1 de tegenstander, wat we nog kennen van vorig zaalseizoen toen zij bij VALTO in de poule zaten en daar zijn gedegradeerd naar de 2e klasse. VALTO 1 had nog wel wat recht te zetten van vorig seizoen, want toen kreeg ons vlaggenschip toch wel een oorwassing in sporthal “de Bongerd”. Dat moest vanavond dus beter al werd er vanavond wel in een creatieve opstelling gespeeld. Frank was niet fit en Judith werd een avondje rust gegund, waardoor Bart en Kevin naast Sanne en Naomi in de eerste verdediging begonnen. De eerste aanval bestond uit Zané, Iris, Laurens en Mees. Gelukkig wilde scheidsrechter Smits en Vitesse meewerken en werd er vanavond met schotklok gespeeld, waar dat in Vlaardingen op het laatste moment niet door kon gaan. Het was VALTO wat met het doelpunt van Laurens in de eerste minuut de score opende. Niet veel later wist een Barendrechtse dame uit een kort kansje de gelijkmaker te maken. Dit zou, naar later bleek, ook gelijk de laatste keer zijn dat de ploegen op gelijke hoogte stonden. In de volgende minuten zou VALTO met vier doelpunten op rij uitlopen naar 5-1, voordat de thuisploeg weer wist te scoren. De volgende zes minuten waren weer voor VALTO en werd het verschil uitgebreid naar 2-10. Vitesse zou een korte opleving hebben, waarin zij met twee snelle doelpunten terug kwamen naar 4-10 en waren er nog vijf minuten te gaan tot de rust. Met het doelpunt van Kevin en de treffers van Iris werd de ruststand op 5-13 gezet.

Na de rust bleef ook Naomi aan de kant, waar Lisanne voor in de plaats kwam. Ook Ron was binnen de lijnen verschenen op de plaats van Mees. Dit was blijkbaar toch weer even wennen, want de eerste aanvallen in het tweede bedrijf werden knullig om zeep geholpen. Vitesse kon hierdoor wel wat terug doen en scoorde binnen een minuut twee maal. Iris zette de nieuwe 7-14 tussenstand op het bord toen er even later wat verwarring ontstond bij de jurytafel over de Lierse spelers die in het veld liepen. Er werd weer wat terug gewisseld om iedereen tevreden te stellen, waarna we weer verder konden. Iris zou voor zij het veld zou ruimen het verschil van acht weer herstellen, waarna zij vervangen werd door Maaike. Bart en Kevin zette VALTO halverwege de tweede helft voor het eerst op een verschil van tien bij 7-17, maar waren daarna zelf in de verdediging even niet bij de les. Vitesse wist weer tweemaal snel de korf te vinden met een paar afstandsschoten. Het verschil van tien zou wel weer hersteld worden. Na de 10-18 van Vitesse wist Ron zich vrij te spelen en met twee afstandsschoten VALTO op 10-20 te zetten. Ook Maaike deed mee in het doelpunten festijn door vijf minuten voor tijd de 12-22 op het bord te zetten. Het was natuurlijk allang geen wedstrijd meer en de scherpte ging er bij VALTO wel een beetje af. De thuisploeg straalde weinig geloof meer uit en was al een poosje een geslagen ploeg die de gifbeker helemaal leeg moest drinken. Bart en Kevin vergrootte het verschil nog naar 12-24 toen er nog minder dan een minuut te spelen was. De eindstand werd door de thuisploeg op het bord geschoten in de dying seconds, zodat na de 13-24 nederlaag het bekeravontuur er voor Vitesse op zit. VALTO 1 gaat door naar de achtste finales en treft daar overgangsklasser KCR uit Ridderkerk. Het voordeel hiervan is dat we in ieder geval thuis spelen en we dus weer een volle tribune zullen hebben. Ook vanavond hadden weer veel supporters de teams naar Barendrecht gevolgd om VALTO D1 en 1 aan te moedigen. Helaas moest de D1 hun meerdere herkennen in Vitesse D1, maar kunnen met opgeheven hoofd verder aan hun competitie, waar zij op een gedeelde eerste plaats staan. Ook voor het vlaggenschip moet de focus weer snel op de competitie, want daar wacht hen zaterdag weer een pittig duel tegen een ex-overgangsklasser Tjoba.