Het nieuwe seizoen nu echt van start

Na de lange hete zomer en de oefenwedstrijden was daar vandaag dan weer de start van de competitie. Op deze eerste competitiedag was ik ’s morgens al aanwezig bij de eerste wedstrijd van VALTO C1 in de hoofdklasse. Hoewel zij vorig seizoen nipt het kampioenschap misliepen, bleek een andere vereniging hun verworven plekje in deze klasse terug gegeven te hebben. Dankzij hen debuteerde onze C1 dus toch in de Hoofdklasse op het veld en mocht gelijk aan de bak tegen de landskampioen van vorig seizoen Fortuna/DeltaLogistiek C1. Voor VALTO C1, wat door de doorstroming van een aantal spelers flink gewijzigd is, een mooie uitdaging om te kijken waar zij staan. Het werd al snel duidelijk dat de Delftse ploeg de korf een stuk makkelijker wist te vinden dan VALTO, maar na de 0-3 wist Thomas voor ons de score te openen. Even later was het verschil toch opgelopen naar 2-6 en leek het erop dat Fortuna een beslissend gat geslagen had. David en Sanne D staken daar echter een stokje voor en halveerde de achterstand. Tot 5-7 bleef onze C1 in het spoor van de landskampioen, maar toen wisten zij toch weer een gaatje te slaan naar 5-10, wat ook de ruststand was.

Na de limonade zagen de coaches Simon en Bart het verschil oplopen naar 5-13, voordat Emma met een strafworp weer wat terug kon doen. Fortuna gaf erg veel verdedigende druk, waardoor VALTO het erg lastig had om de ballen goed te plaatsen. Hierdoor verdwenen er te veel ballen over de lijn of belanden in de handen van de tegenstander. Hier zullen jullie mee om moeten leren gaan en wellicht de pass gewoon even uitstellen tot er iemand echt vrij staat. Milan deed na de 6-16 weer wat terug door het verschil weer minder dan tien te maken, maar al snel kreeg Fortuna het volgende doelpunt in de schoot geworpen door een overtreding van onze zijde. Even stond het verschil op elf, maar gelukkig wisten Sanne D en Koert, die in de slotfase Milan verving, de korf nog te vinden, waardoor de nederlaag wat draaglijker werd. Het is even schakelen voor de spelers en de coaches met alle nieuwe gezichten binnen de C1 en het niveau waar we nu op spelen. Als deze gewenningsperiode achter de rug is heb ik er alle vertrouwen in dat dit team ook wedstrijden kan winnen. Gezien de andere uitslagen in de poule zitten er bij de tegenstanders ploegen die vandaag wel erg moeilijk de korf konden vinden.

Een ander jeugdteam wat helaas niet in de hoofdklasse uitkomt, speelde vandaag ook thuis. VALTO D1 dat vorig seizoen in de hoofdklasse gewenningspoule uit kwam is ook op veel punten gewijzigd door de doorstroming van spelers.  Zij speelden vandaag tegen De Meervogels D1 uit Zoetermeer, wat ook vorig seizoen op dit niveau speelde. In de beginfase kwam VALTO D1 nog even op achterstand, maar herstelde zich goed. Na de 1-2 achterstand wisten zij met vier doelpunten op rij uit te lopen naar een 5-2 voorsprong. Toen gingen ook bij de gasten de doelpunten weer te vallen, waardoor het verschil steeds tussen de twee en drie verschil bleef. Na de 7-4 ruststand leek VALTO D1 het na de limonade even lastig te krijgen. Het eerste deel van de tweede helft was het aanvalsvak van De Meervogels ineens een stuk doeltreffender dan voor de limonade. Bij 9-8 kregen zij de aansluiting, maar gelukkig voor VALTO was het toen tijd voor de vakwissel. Het andere vak wist een stuk moeilijker de korf te vinden en in de VALTO aanval wisten de spelertjes elkaar nu beter te vinden. Het verschil liep weer op en aan het eind van de wedstrijd waren met de 13-8 eindstand de eerste punten voor de D1 binnen.

Ook het eerste aspiranten team ging met een sterk gewijzigd team op pad. VALTO B1, wat dit seizoen onder leiding staat van Frank de Rijke en Pieter van Muijen, vertrokken naar Nieuwerkerk aan de IJssel om hun krachten te meten met de B1 van CKV Nieuwerkerk. Daar bleek aan het eind van de wedstrijd dat VALTO B1 een maatje te groot was voor Nieuwerkerk B1 en werden na de 6-15 overwinning de punten mee naar De Lier genomen.

VALTO A1 speelt ook dit jaar, dankzij een goed gespeeld tweede helft van het veldseizoen, weer in de overgangsklasse. Helaas is men bij de KNKV niet heel creatief met de poule indelingen, want VALTO A1 treft bijna alle tegenstanders van vorig seizoen ook nu weer. Alleen het gedegradeerde KCR A1 en het gepromoveerde HKV A1 ontbreken. Het bezoekende Achilles A1 uit Den Haag bleek vandaag duidelijk een maatje te groot voor onze nieuwe A1. Er werd met de 7-21 eindstand met duidelijke cijfers verloren, maar ook voor jullie geldt dat er na de gewenningsperiode vast nog wel betere wedstrijden in het verschiet liggen.

Bij de senioren was er vandaag geen wedstrijd voor VALTO 2. Na onderling overleg bleek het voor beide verenigingen handiger om deze wedstrijd te verplaatsen naar woensdagavond aanstaande. Hierbij werd ook gelijk de uitwedstrijd op 27 oktober meegenomen en verplaatst naar een vroeger tijdstip, zodat de spelers van VALTO 2 aanwezig kunnen zijn bij de uitwedstrijd van VALTO 1 bij Oranje Wit.

Dit Oranje Wit was vandaag de tegenstander van ons vlaggenschip. Gedegradeerd uit de hoofdklasse willen zij, versterkt met twee makkelijk scorende junioren uit de eigen jeugd, weer zo snel mogelijk terug naar dit niveau. VALTO 1, wat zich vorig seizoen in de laatste wedstrijd op de veilige zesde plaats wist te nestelen ten koste van KVS/ Maritiem, trad vandaag aan zonder Judith Goedendorp en Iris de Raadt, maar met Maaike Ridder en Nikki van Spronsen. Ook bij de heren de nodige wijzigingen. Daar ontbraken Bart van Leeuwen en Kevin Barnhard, wiens plaatsen zijn ingenomen door, weer terug op het oude nest, Thom Voskamp en Mees Koole. Gesprek van de dag was vandaag toch wel het plotselinge vertrek van Kevin, die na de bekendmaking van de selectie uiteindelijk toch voor zijn maatschappelijke carrière heeft gekozen. Hoewel ik het moment niet handig gekozen vind, begrijp ik zijn keuze wel. Zoals hij zelf al aangeeft in zijn verklaring, zullen we hem zeker nog langs de lijn zien bij wedstrijden van onze selectie teams.

Voor VALTO 1 kan een extra supporter geen kwaad dit seizoen, want het zal, gezien de indeling, een zwaar seizoen gaan worden. Met Oranje Wit kwam vandaag de eerste uit het rijtje van vier kampioenskandidaten op bezoek. VALTO startte scherp en wist tot de 4-3 tussenstand na elf minuten aan de goede kant van de score te blijven. Toen namen de gasten langzaam maar zeker het initiatief over. Bij 4-5 kwamen zij voor het eerst op voorsprong, maar dit wist Frank nog weg te poetsen. In de volgende fase gaven de gasten even gas en vielen de doelpunten te makkelijk. Na de 5-8 besloot Eric zijn eerste time out aan te vragen om de ploeg weer op scherp te zetten. Thom scoorde hierna zijn vrije bal, maar daar zette Oranje Wit weer twee treffers tegenover. Gelukkig heeft VALTO na het vertrek van Judith en Iris nog dames over die ook hun doelpuntjes meepakken. Zané dacht in de slotfase van de eerste helft de ruststand te bepalen, maar dit deden de gasten in hun laatste aanval voor de thee. De kleedkamers werden opgezocht bij 7-11, waarmee VALTO de schade tot dusver nog beperkt hield tot vier doelpunten.

Na de thee hield VALTO dit verschil vast tot de 9-13 van Frank. Om tactische redenen wisselde Eric Maaike en Zané van vak, maar dit bleek niet het gewenste resultaat te hebben. De gasten liepen verder weg naar 9-16, voordat VALTO weer tot scoren kwam. Thom en Zané (2x) brachten het verschil terug naar 12-16 met nog acht minuten op de klok. Nu nam Oranje Wit een time out en deze haalde VALTO uit hun goede flow. Na de time out scoorde Thom nog wel de 13-16 uit een toegekende vrije bal, maar toen gingen de gasten weer los. Met drie treffers op rij en nog maar een paar minuten op de klok gooiden zij de wedstrijd in het slot.

De eindstand werd uiteindelijk door Thom, die vandaag lekker op schot was, op het bord gezet uit een vrije bal. Het prima leidende duo Zwart en Pluister maakte bij 14-19 een eind aan de wedstrijd, waarmee VALTO 1 helaas de punten aan Oranje Wit moet laten. De andere ploegen in de poule hebben niet voor verrassingen gezorgd. Zoals verwacht won Swift (M) 1 hun eerste thuiswedstrijd met 21-15 van GKV en was het spannend in Nieuwerkerk aan de IJssel, waar de thuisploeg met 17-15 wist te winnen van HKC met ex league spelers Eliza Roest (KCC) en Corné Troost (PKC). In Hardinxveld streden de ploegen waar VALTO naar verwachting mee zal gaan strijden om lijfsbehoud tegen elkaar. KV Vriendenschaar en Merwede legden elkaar blijkbaar het vuur aan de schenen en wisten maar moeizaam tot scoren te komen. Merwede 1 wist uiteindelijk als winnaar van het veld te lopen door met 8-12 te winnen. VALTO 1 & 2 mogen volgende week op bezoek bij Merwede. Met twee wedstrijden van onze selectie op het gloedje nieuwe kunstgras in Sliedrecht verwacht ik wel wat support langs de lijn om onze Lierse trots aan te moedigen en te helpen de eerste punten binnen te harken.

Graag tot volgende week, Arno van Leeuwen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.