Selectie teams delen de punten met LCKC Pernix

Vandaag de laatste thuiswedstrijden van onze selectie voordat we de zaal opzoeken. Was het vorige week nog prima weer om langs de lijn te staan, vandaag verlangde door het druilerige weer iedereen naar de zaal. Wat een troosteloos weer was het met constant lichte regen, wat voor de nodige glijpartijen op de velden. In het voorprogramma van de selectie teams stond weer VALTO B1, wat in het tweede deel van de tweede helft de wedstrijd definitief naar zich toe wist te trekken. Was het halverwege de tweede helft nog 14-12 en leek het Zeeuwse Fortis B1, vorig seizoen nog verliezend kruisfinalist, weer aan te haken, was het VALTO B1 dat nog een keer gas gaf en wist de eindstand op 18-13 te zetten. Onze B1 schreef al geschiedenis door in de hoofdklasse te gaan spelen, maar dat zij na zes wedstrijden op een derde plaats terug te vinden zijn had niemand verwacht. Alleen Fortuna en PKC B1 moeten zij nog boven zich dulden.

Het goede voorbeeld was weer gegeven en aan VALTO 2 de taak om dit resultaat te evenaren. Zij mochten aantreden tegen het Leidse Pernix 2 wat op gelijke hoogte stond in de poule. Bij winst zou VALTO 2 dus goede zaken kunnen doen. Onder leiding van scheidsrechter Gelissen met zijn assistent gingen we van start. Thijs schoot binnen enkele seconden de nul van het bord, maar nog in dezelfde minuut ging de bal bij VALTO op de stip en was de stand weer gelijk. Vijf minuten later keken we in eens tegen een 1-4 achterstand aan en moest VALTO in de achtervolging. Het doelpunt van Ron en de twee treffers van Martijn brachten ons weer op gelijke hoogte, waarna Lisanne ons weer op voorsprong zette. Zo stond er na tien minuten spelen al een 5-4 tussenstand op het bord en leek het een doelpuntrijke wedstrijd te gaan worden. De doelpunten volgden elkaar in de volgende fase echter in een minder hoog tempo op. De gasten wisten weer op gelijke hoogte te komen en wisten door twee wel heel makkelijk gegeven strafworpen weer op voorsprong te komen. Deze 5-7 achterstand werd weer weggepoetst door Thijs en Ron en zorgde Martijn weer voor een kleine voorsprong bij 8-7. Vijf minuten voor de rust viel echter de gelijkmaker weer door de korf en was het spannend of er iemand met voordeel de kleedkamer zou opzoeken. Thijs leek dit in ons voordeel te beslissen toen hij minder dan twee minuten voor tijd ons weer op voorsprong zette. Helaas wisten de gasten dit in de resterende tijd weer te egaliseren en gingen we rusten bij 9-9.

Bij het begin van de tweede helft stond VALTO weer op scherp en wist de eerste Pernix aanval af te slaan. De aanval pakte dit gelijk over en zorgde met de treffer van Pieter weer voor een kleine voorsprong. Hierna zouden de gasten echter viermaal op rij de korf vinden en keek VALTO weer tegen een 10-13 achterstand aan en moest er weer een inhaalslag gemaakt worden. Pieter en Ruben, die in het veld was gekomen op de plaats van Thijs, zorgden ervoor dat de marge niet groter als twee werd. Pieter nam zijn ploeg bij de hand en zorgde er eigenhandig voor dat het gat gedicht werd en bracht ons bij 14-14 weer op gelijke hoogte. Nog één keer zouden de gasten op voorsprong komen, maar die werd gepareerd door Ron. In de volgende aanval kreeg Thijs, die de plaats van Martijn had ingenomen, de kans om vanaf de strafworpstip weer de voorsprong te pakken. Hierbij ontstond wat verwarring door de aanvraag van een time out en er toch gefloten werd door de heer Gelissen. Thijs nam de strafworp uiteindelijk welke gemist werd, maar het fluitsignaal bleek voor de time out te zijn. Deze strafworp mocht dus over en kon Thijs zich nu wel concentreren op het nemen van en gewoon afmaken van de strafworp wat weer een kleine voorsprong betekende. Even later zorgde hij er ook voor dat de marge weer twee werd. Na de 18-15 van Ron besloot Leon een time out te nemen om de ploeg door de laatste vier minuten heen te praten. De gasten persten er nog een eindsprintje uit, maar deze kwam te laat. Het was Thijs die met zijn zesde van vanmiddag de wedstrijd in het slot gooide toen hij de 19-16 binnen schoot. De laatste minuut werd er nog wel geprobeerd om nog een bal door de korf te krijgen, maar dit lukte alleen bij de gasten die de eindstand op 19-17 zette. Een knappe overwinning van VALTO 2 wat zich tot tweemaal toe terug wist te knokken in de wedstrijd, waarbij het in het laatste kwart er op en erover was bij de gasten. Hiermee stijgen zij naar de bovenkant van de brede middenmoot in deze poule, waarin iedereen van elkaar lijkt te kunnen winnen. De koploper staat op vier punten, maar helaas is de onderkant dichterbij met twee punten naar de zevende plaats. Het is dus zaak om punten te blijven pakken voor VALTO 2 om weg te blijven van de rode streep. Het is dan ook te hopen dat er volgende week een aantal supporters willen gaan aanmoedigen in Maarssen als er aangetreden moet worden tegen OVVO 3, wat nu die zevende plaats inneemt. Deze wedstrijd begint al om 12:00 uur, wat als voordeel heeft dat de spelers, en misschien wel wat supporters, door kunnen reizen naar Amstelveen om bij de wedstrijd KVA 1 – VALTO 1, welke om 16:00 uur begint, aan te sluiten.

Na deze belangrijke overwinning was het de beurt aan de eerste teams van beide verenigingen. Pernix 1 is nog zonder puntverlies de ploeg die nog alle troeven in handen heeft voor de titel. Aan VALTO 1 de uitdaging om hen de punten afhandig te maken, hoewel we nog steeds niet de juiste vorm te pakken hebben. Vorige week werd er een belangrijke zege gepakt in St. Laurens tegen ONDO en was bij vlagen het oude spelniveau weer te zien. Als dat vandaag ook op de mat gelegd kon worden waren er zeker kansen voor VALTO. De gasten hadden een grote schare supporters meegenomen om hen bij te staan bij de volgende stap in de competitie. VALTO schoot na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter de Groot uit de startblokken en had binnen enkele seconden de korf al gevonden met een treffer van Mees. Vier minuten later keken we toch tegen een 1-3 achterstand aan doordat we toch wel te weinig druk gaven in de verdediging. Iets waar de gasten een duidelijke lesje in gaven. Toch wisten Zané en Laurens ondanks die druk ons weer op gelijke hoogte te zetten bij 3-3, maar waren het de Leidse dames die het verschil weer naar 3-5 brachten. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok kreeg VALTO met het doelpunt van Zané weer de aansluiting, maar de gelijkmaker wilde niet meer vallen. Met om en om scoren werd de 8-11 ruststand bereikt en leek er nog van alles mogelijk voor ons vlaggenschip. Dan moest er echter wel wat scherper geschoten worden in het tweede deel van de wedstrijd.

Het tegengestelde gebeurde bij aanvang van de tweede helft. Het eerste doelpunt was nog wel voor VALTO, maar daarna werd VALTO in vijf minuten op een 9-15 achterstand gezet en was de wedstrijd wel gespeeld. Pernix is een te ervaren ploeg om deze voorsprong nog weg te geven. Ondanks de grote voorsprong bleven zij zich echter vooral bezig houden met de beslissingen van de scheidsrechter, terwijl zij toch echt niets te klagen hadden met de beslissingen die hij nam. Na tien minuten werd Bart vervangen door Thijs die in zijn eigen wedstrijd on fire was, maar het nu toch ook lastig had met de hoge verdedigende druk. In de rest van de wedstrijd wist VALTO het verschil niet meer kleiner dan vijf te maken, maar bleef vechten voor wat zij waard waren. Bart werd bij de volgende gelegenheid in het andere vak ingebracht op de plaats van Mees om in dat vak meer rebound te pakken. Mees nam op zijn beurt weer de plaats van Thom in die vandaag nooit lekker in de wedstrijd kwam. De jacht op doelpunten bracht echter niet wat we gehoopt hadden en in plaats van dat we dichterbij kwamen, wisten de gasten in de slotfase het verschil te vergroten naar de 14-21 eindstand. Het waren vooral de Leidse dames die vandaag het verschil maakten met tien treffers, waar de VALTO dames slechts tot drie treffers kwamen. Een wedstrijd waar we van moeten leren en de goede dingen mee moeten nemen naar Amstelveen, waar we volgende week tegen KVA 1 om de punten zullen spelen. Zij wisten vandaag niet te winnen in Delft van Excelsior en zullen er alles aan gaan doen om in hun laatste thuiswedstrijd de punten in Amstelveen te houden. Op voorhand durf ik geen voorspelling te doen wie er aan het langste eind zal trekken, want zij verspeelden punten tegen ploegen waar VALTO van wist te winnen en wisten in andere wedstrijden hun tegenstanders te verrassen waar VALTO punten liet liggen. Het wordt dus zaak dat er ook wat supporters achter de selectie aan reizen om hen te steunen om de broodnodige punten weer binnen te harken. Hoewel we nu vier punten meer hebben dan vorig seizoen toen we met slechts twee punten de zaal in gingen, zou het mooi zijn als daar nog wat puntjes bij komen. De nummer zeven heeft namelijk maar twee punten minder als wij op de derde plek.

Graag tot volgende week dus allemaal, Arno van Leeuwen.