VALTO troeft ONDO (M) af in Middelburg

Na een week waarin de herfst toch echt zijn intreden heeft gedaan mocht ons vlaggenschip zich opmaken voor een lange reis naar Sint Laurens, een dorp onder de rook van Middelburg. Daar moest gestreden worden tegen één van de ploegen waartegen de punten toch wel gepakt moesten worden, gezien de resultaten in de wedstrijden in voorgaande seizoenen tegen deze tegenstander. VALTO zit echter nog niet in de juiste flow na de onnodig verloren wedstrijd tegen VEO en de moeizame overwinning op Excelsior. De trouwe supporter weet dat het allemaal een stuk beter kan, maar dat komt er vooralsnog niet uit. Misschien is dat wel de reden dat slechts 6 supporters achter het vlaggenschip waren aan gereisd. Een gelukje voor de vereniging dat ik één van hen was, zodat jullie toch op de hoogte blijven van de verrichtingen van ons vlaggenschip. Wij werden door ons vlaggenschip gelukkig wel getrakteerd op een mooie wedstrijd, waarin er weer strijdlust was, mooie akties te zien en uiteindelijk een verdiende overwinning werd behaald.

In het voorprogramma speelden ONDO 2 tegen Oranje Wit 4, waarin de gasten bij ons arriveren al op een veilige voorsprong stonden met nog tien minuten op de klok. De gasten trokken in deze wedstrijd aan het langste eind en namen met de 11-15 eindstand de punten mee naar Dordrecht. Het werd in de tijd tot onze wedstrijd zou gaan beginnen steeds drukker langs het veld, maar het “uit vak” bleef erg leeg. Met zes VALTO supporters om het Lierse octet aan te moedigen startte de wedstrijd onder leiding van het arbitrale duo Zwart en Pluister. VALTO schoot uit de startblokken na het eerste fluitsignaal en ging in hoog tempo op zoek naar de openingstreffer. De eerste Zeeuwse aanval werd na één schot afgebroken en was het de beurt aan ons. Ook onze eerste aanval was het nog niet raak, maar het zou niet héél lang duren voor de doelpunten gingen vallen. Binnen vijf minuten hadden Bart, Thom en Laurens ons op een 0-3 voorsprong gezet, voordat de thuisploeg de nul van het bord schoot. De volgende vijf minuten waren weer voor VALTO, waarin de voorsprong werd uitgebouwd met drie treffers van Bart (2x) en Mees naar een 1-6 tussenstand. Mede door de gewijzigde verdedigende tactiek van de thuisploeg ging het tempo uit de VALTO aanvallen en wist de thuisploeg de doelpunten regen te stoppen. In de volgende fase zou VALTO maar één keer de korf weten te vinden en kwamen de ploegen vijf minuten voor rust bij 7-7 weer op gelijke hoogte. Niet veel later wist ONDO voor het eerst, en ook voor het laatst, op voorsprong te komen, maar Mees wist ons op slag van rust weer naast ONDO te zetten en gingen we bij 8-8 rusten.

In de kleedkamers hebben ongetwijfeld beide coaches hun ploegen stevig toegesproken, want we waren er nog lang niet en gezien de eerste helft kon het ook nog beide kanten op in deze wedstrijd. Van ONDO is wel bekend dat zij nooit opgeven, zoals eigenlijk alle Zeeuwse ploegen, en VALTO zou het dus in de tweede helft zeker niet makkelijk krijgen. Zij begonnen gelukkig weer scherp aan het tweede deel en wisten in no time weer een gaatje van twee te slaan. De verdedigende tactiek van ONDO wisten we intussen snel op te lossen, waardoor we weer op tempo konden aanvallen. Na zes minuten kreeg de thuisploeg uit een strafworp weer de aansluiting, maar Mees en Maaike herstelde het verschil weer snel. Na acht minuten besloot ONDO coach Van der Broeke een time out te nemen om zijn ploeg nog eens op scherp te zetten. Het was echter Bart die direct na de time out de korf weer wist te vinden en de marge weer naar vier bracht. Ook nu viel de doelpunten regen bijna tien minuten stil aan Lierse zijde, waardoor de thuisploeg halverwege de tweede helft weer langszij kwam bij 13-13. Om ONDO in het laatste kwart weer te laten schakelen ging Erik over tot wat wisselingen in de opstelling. Nikki (H) maakte plaats voor Nikki (S) en niet veel later werd Mees naar de kant gehaald voor Thijs die nu samen met Laurens op jacht ging naar de nodige doelpunten. Nadat Laurens de doelpuntloze periode doorbroken had was het Thijs die ons op 13-15 zette. Mees werd in het andere vak ingebracht op de plaats van Bart, die op zijn beurt even later in het andere vak Thijs weer verving. Hiermee wist VALTO in de slotfase de thuisploeg hun wil op te leggen en de voorsprong met nog twee minuten op de klok uit te bouwen naar 13-17. ONDO wist echter nog niet van opgeven ( blijven Zeeuwen hè) en wist nog een keer de korf te vinden. De eindstand werd echter door Bart op het bord geschoten die in de laatste minuut met zijn vijfde treffer de stand op 14-18 zette. De strafworp die we volgens mij in blessure tijd nog meekregen werd door de weggeëbde concentratie helaas gemist. Een meer dan dik verdiende overwinning voor VALTO, wat duidelijk de lijn naar boven heeft ingezet. Er zijn natuurlijk nog wat randjes die wel wat aangescherpt kunnen worden, maar voorlopig vinden we ons zelf terug op een gedeelde 2e plaats. Volgende week wacht VALTO wel een grote uitdaging. Dan komt de ongeslagen koploper Pernix op bezoek in De Lier. Zij zijn naast koploper ook de meest scorende ploeg in de poule met 19 doelpunten per wedstrijd. Met gemiddeld 14 treffers tegen doen zij het verdedigend ook heel goed. VALTO 1 mag dus aan de bak volgende week. Hopelijk staat er dan weer een grote schare supporters langs de lijn om hen te steunen in deze strijd. Ook VALTO 2 treft Pernix 2, wat in de competitie nu op gelijke hoogte staat, waardoor VALTO 2 dus bij winst goede zaken kan doen.

Kom dus allemaal weer naar ons sportpark en moedig de ploegen luidruchtig aan.

Graag tot volgende week iedereen, Arno van Leeuwen.