Sterk VALTO pakt laatste strohalm tegen CKV Nieuwerkerk

Na de oorwassing die ons vlaggenschop vorige week kreeg van KV Swift had het keurkorps van Marrien nog één kans in de competitie. In de voorbereiding naar deze belangrijke wedstrijd heeft het team dinsdagavond de koppen bij elkaar gestoken om een goed strijdplan te smeden. Donderdag werd dit strijdplan nog even verder uitgewerkt en was de ploeg klaar voor de laatste reguliere competitiewedstrijd bij en tegen CKV Nieuwerkerk. Het zonnetje liet ons vandaag wat in de steek en er kwam ook nog wat water naar beneden. Dit was voor de spelers veel lekkerder om te spelen en wij trekken gewoon wat meer kleding aan om het warm te hebben.

De leiding in deze titanenstrijd lag in de handen van scheidsrechter van Vreeswijk met assistentie van de heer Keijman. Voor CKV Nieuwerkerk stond er vandaag niet meer dan de eer op het spel. VALTO stond met een héél andere doelstelling in het veld, want bij winst zou er vandaag zomaar direct handhaving in kunnen zitten. In deze knotsgekke poule met twee zaalhoofdklasse ploegen, een degradant uit de hoofdklasse en nog twee ploegen die ook vorig seizoen in de top van de overgangsklasse mee deden, moest VALTO zich als promovendus staande zien te houden. Vandaag zou afzwaaiend coach Marrien Ekelmans de kroon op zijn werk kunnen zetten door, na het kampioenschap vorig seizoen, in deze wedstrijd beslag op de veilige zesde plaats te leggen. Hiervoor moest dan wel van zaalhoofdklasser CKV Nieuwerkerk gewonnen worden.

Hoewel zij als een van de weinige in deze poule nergens meer om speelden werden er vandaag geen cadeautjes weggegeven. Van begin tot het einde werd er door beide ploegen hard gewerkt om de overwinning binnen te slepen. De heren Van Vreeswijk en Keijman hadden er af en toe de handen aan vol, maar hebben het allemaal prima in de hand weten te houden. De begin fase was voor de thuisploeg die dan ook de score opende. Frank bracht ons even later langszij, maar even later keek VALTO toch weer tegen een kleine achterstand aan nadat de toegekende strafworp werd afgerond. Verdedigend hadden beide ploegen de druk er vol op, waardoor ook Nieuwerkerk maar moeizaam tot score kwam. In de zevende minuut zou Judith vanuit een vrije bal de stand weer gelijk brengen, waarna VALTO meer grip op de Nieuwerkerkse aanvallen kreeg. Na ruim tien minuten schoot Frank ons voor het eerst op voorsprong. De ploegen zouden om en om scoren met VALTO toch steeds aan de goede kant van de score. Na de 4-4 waren het Iris en Kevin die het eerste gaatje van twee wisten te slaan, maar helaas kon het andere vak deze niet vasthouden. Acht minuten later was de stand weer gelijk en gingen beide ploegen op jacht naar een voorsprong in de laatste fase van de eerste helft. Het was uiteindelijk VALTO die op slag van rust een strafworp kreeg toegekend, welke door Frank koelbloedig werd verzilverd.

In de rust werden alle kampioenen gehuldigd door Nieuwerkerk, waarna de titanenstrijd zijn vervolg kreeg.

De 6-7 voorsprong voor de rust wist VALTO niet direct verder op te pakken. Er werden verschillende aanvallen gespeeld zonder resultaat voor beide ploegen. De thuisploeg wist na vier minuten dan toch weer de korf te vinden, maar VALTO hield de druk er vol op. Het Lierse publiek was gelukkig met velen aanwezig en lieten nog eens flink van zich horen. De Lierse verdediging stond als een huis, waardoor de aanval gelukkig lang kon zoeken naar de juiste kansen. Laurens en Judith wisten ons na tien minuten weer op voorsprong te zetten bij de 7-9 tussenstand. Niet veel later kwam Zané, die vandaag op de bank startte, binnen de lijnen op de plaats van Iris. Onze junior Maaike wist het verschil verder uit te bouwen naar 7-10, wat blijkbaar wel wat los maakte bij coach Leon Simons. Bart, die vandaag weer ouderwets heerste in de paalzone, zijn tegenstander moest het veld ruimen en er zo zouden er nog zeven volgen.

Het haalde allemaal niets uit. Valto wist de voorsprong vast te houden en had op elk doelpunt van Nieuwerkerk een antwoord. De bloemenwinkel in Nieuwerkerk had vandaag een goede klant aan CKV Nieuwerkerk. Bij het tweede team had ik al een flink aantal bossen bloemen uitgedeeld zien worden aan vertrekkende spelers. Ook bij het vlaggenschip werd vandaag afscheid genomen van een iconische dame uit hun gelederen. Na de 11-14 van Maaike mocht Eunice Havelaar haar bos bloemen in ontvangst nemen en kreeg Judith een verse verdediger tegenover zich. Bart kreeg zijn eerste tegenstander weer terug, omdat ook Tim Nome zijn laatste wedstrijd in de selectie speelde en voor de bloemen naar de kant werd gehaald. Al deze afleiding was echter niet van invloed op de concentratie van ons vlaggenschip. Zij waren allang bezig met het veilig stellen van deze punten en er werd niets aan het toeval overgelaten. Met de juiste mensen op de juiste plaatsen wist VALTO lange aanvallen te spelen en aan de andere kant de bal steeds weer snel te onderscheppen of na één schot de rebound te pakken. De eindstand werd ook door ons op het bord gezet. Na de derde gescoorde vrije bal, Judith verzilverde vandaag weer 100% van de vrije ballen, van Judith klonk bij de 12-15 eindstand het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter van Vreeswijk.

VALTO had vandaag gedaan wat het moest doen, maar nu was het nog wachten op de uitslag uit Middelburg waar KVS streed voor hun laatste kans. Via de KVS livescore werd deze wedstrijd, die een half uur later begon, via Twitter gevolgd. Swift liet een voorsprong van acht slinken tot drie en je zag de gezichten van iedereen met gevoel voor VALTO strakker gaan staan. Niemand wist hoelang er nog te gaan was in Middelburg, maar gelukkig wist Swift de voorsprong in de slotfase te consolideren. Na de verlossende tweet met de einduitslag ging er dan ook een gejuich op in het Lierse kamp in Nieuwerkerk. Volgend seizoen dus ook gewoon overgangsklasse voor VALTO na deze overlevingstocht in deze loodzware poule.

Helaas nemen we na deze twee succesvolle seizoenen al weer afscheid van Marrien, die het niet kon weerstaan om bij Avanti in Pijnacker aan de slag te gaan in de hoofdklasse. Ik wil hem hier bedanken voor wat hij toch maar mooi bereikt heeft met deze jonge spelersgroep en heel veel succes wensen in Pijnacker. De kaarten zijn weer geschud voor dit seizoen. CKV Fiks heeft het kampioenschap binnen gehengeld na een spannende strijd met SKF, wat uiteindelijk de tweede plek nu deelt met runner up Swift. Sporting Trigon, wat vorig seizoen nog hoofdklasse speelde, zit in een neergaande spiraal en doet ook dit jaar een stapje terug. Door het onderling resultaat met KVS is VALTO op de veilige zesde plaats terecht gekomen. Zij zullen volgende week de strijd aanbinden met KVA uit Amstelveen voor behoud in de overgangsklasse. Voor VALTO zit het seizoen erop en is er weer even tijd voor andere dingen, hoewel er nog genoeg in de agenda staat.