VALTO 1 eenvoudig langs Ten Donck 1

Na de gewonnen thuiswedstrijd vorige week tegen RODA 1, waarin VALTO 1 toch wel aardig diep heeft moeten gaan om hen van zich af te schudden, stond vandaag de laatste tegenstander op het programma voor we aan de returnwedstrijden gaan beginnen. Dit was Ten Donck uit Ridderkerk, waar we twee jaar geleden in de Zuidholland Korfbalcup ook tegen gespeeld hebben. Een ploeg die vorig zaalseizoen tot ieders verbazing kampioen werd in de 2e klasse F. Met tien gewonnen wedstijden gaven zij ploegen als Swift (A), ALO en IJsselvogels het nakijken. Zoals verwacht zijn zij, als veld 3e klasser, in de 1e klasse E de rode lantaarndrager met zelfs een negatief punten totaal door een sanctie van de bond voor het niet op komen dagen bij een wedstrijd. Het doelpunten totaal is 136, waarvan ongeveer de helft gescoord zijn door oud korfballeague speler Raymond Witvliet.

Met een lekker gevulde tribune met Liers publiek en enkele supporters van de thuisclub ging de wedstrijd van start. Het eerste doelpunt liet vandaag lang op zich wachten. Pas ruim drie minuten na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van Ieperen wist de thuisploeg de nul van het bord te schieten. Een minuutje later ging bij VALTO de deksel van de korf met de gelijkmaker van Zané. Hierna zouden de doelpunten als rijpe appeltjes vallen. Thom zette VALTO met twee afstandsschoten op voorsprong en na de 1-4 van Naomi wist Raymond Witvliet voor het eerst de korf te vinden. Drie minuten later was het verschil opgelopen naar 2-7 en tekende de oud Deetos speler voor zijn 2e velddoelpunt. VALTO wist zelf het initiatief te houden en speelde hun eigen spel tegen het achter verdedigende Ten Donck. We kregen niet veel druk opgelegd en wisten steeds de juiste mensen uit te spelen. Hierdoor wist VALTO halverwege de eerste helft al een flinke voorsprong te pakken met de 4-10 van Naomi. De spanning was er dus eigenlijk al na 12 minuten spelen vanaf. VALTO wist in deze fase nog wel het dynamische spel vast te houden en zorgde met lange aanvallen met meerdere schoten dat het publiek nog wat vermaakt werd. Toen het rustsignaal klonk had VALTO al een gat geslagen van dertien doelpunten en gingen we bij een 6-19 tussenstand rusten.

Voor het meegereisde VALTO publiek was het tot nu toe nog wel genieten van het getoonde spel van ons vlaggenschip. Helaas ging VALTO in de tweede helft steeds meer in het spel van de thuisploeg mee en steeds statischer spelen. Waar we in de eerste helft het nog wel konden opbrengen om strak te verdedigen, lieten we in het tweede deel de tegenstanders te vaak op twee benen aanleggen. Dit stelde de thuisploeg in staat om in de tweede helft met ons mee te scoren en een voor hen iets dragelijker stand op het scorebord te zetten. Tot halverwege de tweede helft scoorde VALTO nog lekker door en wisten we het verschil door doelpunten van Maaike, Thom, Frank en Bart uit te breiden naar een 10-26 tussenstand na tien minuten spelen. Toen kwam de klad er een beetje in bij VALTO, waardoor de doelpunten steeds minder gemakkelijk zouden vallen. Met nog tien minuten op de klok kwam Mees binnen de lijnen voor Bart bij een 13-29 tussenstand. Niet veel later zou Bart de plaats van Laurens innemen naast Frank en zou Ten Donck via een vrije bal van Raymond Witvliet de stand op 15-30 zetten. Bart en Mees zouden het doelpunten totaal van VALTO al drie minuten voor tijd completeren naar 33, waarna Thom een publiekswissel kreeg voor zijn twaalf treffers vandaag. Zijn directe tegenstander Raymond Witvliet kwam vandaag niet verder dan zes velddoelpunten, waarmee zijn gemiddelde in ieder geval wat naar beneden is bijgesteld. Het spel van VALTO zakte in de slotfase naar een bedenkelijk niveau, waardoor we de korf niet meer vonden en de thuisploeg de eindstand op 19-33 lieten zetten. Voor de ploeg en het publiek was dit een wedstrijd waar we niet heel enthousiast van kunnen worden, maar waar er dit seizoen helaas twee van gespeeld zullen moeten worden. De andere wedstrijden in de poule zijn voor VALTO vandaag in ieder geval ook gunstig gelopen met het verlies van concurrent ZKV in Delft tegen CKV Excelsior. Hierdoor is VALTO nu met vijf punten verschil los van de nummer twee ZKV, maar duurt de competitie nog lang. Volgende week de eerste return wedstrijd tegen ONDO uit Middelburg. Zij wisten hun laatste heenwedstrijd in Tilburg met 22-25 te winnen en nestelen zich daarmee samen met CKV Excelsior op de derde plaats achter ZKV. ONDO zal met de gehele selectie aanwezig zijn in de Vreeloohal, want hun 2e team speelt al om 11 uur in Delft tegen Excelsior 3. Het zal dus weer een spannend duel worden voor VALTO 1 tegen een tegenstander die gebrand is op revanche op de verloren thuiswedstrijd in november.

Het is dus van groot belang om de tribunes te vullen met veel Liers publiek om ons vlaggenschip, maar vooral ook VALTO 2 te steunen in de strijd om de broodnodige punten. We zien u dus graag volgende week weer op de banken in de Vreeloohal, waar het spektakel om 16:50 uur zal losbarsten met de wedstrijd van VALTO 2 tegen TOP/Solarcompleet 4.