VALTO 1 gaat ongeslagen de kerstvakantie in

Dit weekend speelronde 4 van de zaalcompetitie en ook gelijk de laatste ronde voor dit jaar. De KNKV heeft dit seizoen de planning van de competitie wat ruimer genomen, waardoor er een langere winterstop is. Pas op 12 januari gaat de competitie verder. Hierdoor kan iedereen lekker de feestdagen vieren en een korte vakantie nemen, als daar behoefte aan is. In dit laatste weekend voor de winterstop ontving VALTO 2 de koploper uit de poule TEMPO 2 uit Alphen aan de Rijn. Hun eerste team speelt hoofdklasse, wat toch wel zo zijn voordelen heeft. Na het voorstellen van de spelers ging de wedstrijd van start onder leiding van scheidsrechter Gelissen onder het toeziend oog van redelijk gevulde tribunes. Deze heb ik wel eens voller gezien en eigenlijk vind ik dat ons tweede team ook alle steun verdient in hun strijd om lijfsbehoud in de reserve overgangsklasse. Wellicht een idee voor het nieuwe jaar bij de resterende wedstrijden.

Het eerste doelpunt in deze wedstrijd viel voor de gasten door de korf, maar Ron, Ruben en Thijs draaide de achterstand om in een 3-1 voorsprong. TEMPO heeft echter een paar scherp schietende heren die je geen ruimte mag geven. VALTO maakte een periode door dat de doelpunten net niet wilde vallen, terwijl er toch goede aanvallen werden neergezet. In deze fase wisten de gasten het eerste gaatje te slaan naar 3-6. Tot halverwege de eerste helft bleef VALTO 2 in het spoor van TEMPO door doelpunten van Lisanne B. en Ruben, maar toen wisten de gasten toch een, naar later zou blijken, beslissend gaatje te slaan naar 5-10. Tijd voor een time out vond Leon, want VALTO raakte al aardig verhit door het warrig fluiten van de heer Gelissen. Hij had het zeker niet gemakkelijk in deze wedstrijd, waar er vooral onder de paal op het scherpst van de snede werd gestreden. Tot nu toe hadden gasten hier echter al drie strafworpen aan over gehouden en had in mijn ogen VALTO er toch ook wel een paar verdiend. Deze bleven echter uit, maar daar moet je dan mee handelen en niet je hoofd verliezen. De time-out had helaas geen effect op de scoringsdrift van TEMPO, want zij zouden tot de rust nog vijf maal de korf vinden. VALTO kwam niet verder dan twee, zodat de gang naar de kleedkamers werd gemaakt bij 7-15.

De tweede helft dus de opdracht voor VALTO om het koppie erbij te houden en proberen de achterstand te verkleinen om er weer een wedstrijd van te maken. Het begin van het tweede deel was echter weer voor de gasten die de voorsprong vergrootte naar 7-17. Het werd nu dus wel een heel lastige opgave voor VALTO om er nog een wedstrijd van te maken, maar in de volgende fase vielen de doelpunten even soepel door de korf. Binnen twee minuten wisten Ron (2x) en Ruben de achterstand te verkleinen, maar toen mocht TEMPO alweer voor de zesde keer een strafworp nemen na een vermeende overtreding in de chaos die onder de korf gaande was. Hierna zou het aan beide zijden even niet lukken om te scoren en nam TEMPO met nog vijftien minuten op de klok een time-out. De marge werd door de gasten weer vergroot naar tien verschil, maar daarna zou VALTO hen ruim een kwartier van scoren weten af te houden. Wij hebben helaas wel veel kansen nodig om tot scoren te komen. Er werden prima aanvallen neergezet met meerdere schoten, maar doelpunten vielen er te weinig. De achterstand werd wel ingelopen, maar bij de 14-20 tussenstand met nog ruim zeven minuten te gaan duurde het weer te lang om er nog een wedstrijd van te maken. VALTO vocht voor wat het waard was, maar het lukte niet om door de Alphense verdediging heen te komen. Tot overmaat van ramp werd een doelpunt om onduidelijk redenen afgekeurd, waarbij Ruben even zijn emotie liet gaan. Dit leverde hem een gele kaart op die, als je de wedstrijd in ogenschouw neemt, niet op zijn plaats was. Toen de klok al richting einde wedstrijd liep wisten de gasten uiteindelijk ook weer de korf te vinden, waardoor zij de eindstand 15-22 op het scorebord wisten te zetten. De oplettende lezer ziet dat VALTO de tweede helft dus gewoon gewonnen heeft met 8-7, maar helaas was het verschil al in de eerste helft gemaakt. Voor nu zit het er even op en gaan we een paar korfbal loze weken in, waarin er zeker niet achterover geleund kan worden. 12 januari moet het team er weer staan in de wedstrijd tegen de nummer 3 CKV Excelsior 2 in de Buitenhof in Delft. Lekker dichtbij dus een mooie gelegenheid om ons tweede naar de eerste overwinning te schreeuwen.

De tribunes waren gedurende de tweede helft verder volgestroomd met Liers publiek voor het klapstuk van de avond. Leuk om te zien dat ook Sanne, Iris en Kevin weer aanwezig waren om hun oud ploeggenoten aan te moedigen. De tegenstander van het vlaggenschip was ZKV uit Zaandam, wat vorig seizoen nog in de overgangsklasse uitkwam. Persoonlijk reken ik hen ook tot de ploegen die strijden om de bovenste plaatsen in de poule en rekende daardoor op een gelijk opgaande wedstrijd vanavond. Scheidsrechter van Bentum werd voorgesteld als de man die deze wedstrijd in goede banen mocht gaan leiden. VALTO startte in een iets gewijzigde opstelling waar Bart en Laurens van vak wisselde ten opzichte van wat we tot nu toe steeds zagen. De gasten zouden de score openen door al in hun eerste aanval de 0-1 binnen te schieten. VALTO wist hierna met scherp verdedigen hen van scoren te houden en zelf met vier treffers op rij na zes minuten een 4-1 tussenstand op het bord te zetten. Niet veel later wisten de gasten weer de aansluiting te krijgen bij 4-3, maar de gelijkmaker bleef uit. VALTO zou met weer drie doelpunten op rij van Thom en Frank het verschil herstellen naar 7-3 en even later zorgde Nikki voor de 8-4 halverwege de eerste helft. Coach Gruijs van ZKV besloot een time-out te nemen om zijn ploeg bij te praten en VALTO uit de flow te halen. Zij zouden na de time-out ook als eerste scoren, maar Frank en Thom maakt ook meteen duidelijk dat VALTO vanavond weer op scherp stond. De laatste tien minuten tot de rust zouden beide ploegen niet veel voor elkaar onder doen. Door om en om scoren werd de ruststand door Bart op 14-9 gezet.

Een mooie voorsprong, maar het is mij intussen wel duidelijk dat een verschil van vijf doelpunten bij de rust nog geen garantie is op een overwinning. Er zou nog vijfentwintig lange minuten gebikkeld moeten worden om de punten veilig te stellen.

Beide ploegen begonnen scherp verdedigend aan het tweede deel. VALTO wist de gasten van scoren af te houden en na een minuut of drie wist Bart het verschil voor het eerste op zes te zetten. ZKV herstelde het verschil door na vijf minuten ook hun eerste te scoren in het tweede bedrijf, maar direct maakte Zané met haar derde doelpunt duidelijk dat er niets te halen viel voor ZKV in De Lier. VALTO zou langzaam maar zeker aan de horizon verdwijnen voor ZKV, wat eigenlijk alleen nog maar aan schade beperking kon doen om het onderlinge verschil niet te groot te laten worden. Bij de 18-12 tussenstand kwam Mees binnen de lijnen op de plaats van Bart, die de aanvoerder van ZKV tot nu toe een slechte avond bezorgd had. Mees nam deze rol naadloos over en ook hij wist het hem heel lastig te maken. Ook de gasten brachten al het nodige verse bloed binnen de lijnen en er was al een heer naar het andere vak verhuisd, maar het mocht allemaal niet baten. Met nog tien minuten op de klok nam Eric bij de 20-13 tussenstand een time-out om de ploeg wat handvaten voor de slotfase mee te geven. Niet veel later werd de wedstrijd definitief in het slot gegooid door drie doelpunten van Frank en Thom. Met minder dan vijf minuten op de klok kreeg Thom na zijn achtste treffer van Eric een publiekswissel. Niet veel later zou ook Zané, vanavond met vijf treffers, na de 24-13 de publiekswissel krijgen. Laurens zou een halve minuut voor tijd de laatste VALTO treffer binnen schieten, maar de eindstand werd door een Zaanse dame op het bord geschoten. De prima leidende scheidsrechter van Bentum schreef 25-16 als eindstand op het formulier, waarmee VALTO toch weer een beoogde concurrent aan de kant heeft gezet. Het is wel zaak om deze vorm gedurende de kerstvakantie vast te houden. Hiervoor zijn twee oefenwedstrijden ingeplant, dus ga ik er van uit dat het wel goed komt. Eigenlijk moet het ook wel, want de eerste wedstrijd na de vakantie is gelijk weer een belangrijke voor de koppositie in de poule. Ook het vlaggenschip reist dan af naar Delft om tegen CKV Excelsior aan te treden. Altijd een lastige tegenstander gebleken in het verleden en zij zullen na het onverwachte verlies van gisteravond tot op het bot gemotiveerd zijn. Rapid bleek gisteravond de vinger op de juiste plek te drukken om Excelsior een slechte avond te bezorgen. VALTO zal echter weer gewoon uit gaan van hun eigen kracht en de wedstrijd benaderen als elke andere.

Het was vandaag weer heerlijk om voor de goedgevulde tribunes te mogen spelen en we zien u graag weer terug aan de andere kant van de kerstvakantie.

Rest mij iedereen fijne feestdagen en een prettige jaarwisseling te wensen.