VALTO 1 wint ruim dankzij sterke 2e helft tegen KV Tilburg

Het vlaggenschip van VALTO is het zaalseizoen goed begonnen. De eerste wedstrijden tegen oude bekende ONDO (M) in Middelburg en Rapid uit Haarlem werden gewonnen. Twee andere ploegen in de poule wisten ook beide wedstrijden te winnen. Hierdoor startte we vandaag met drie koplopers in de 1e klasse E. Mede koploper Excelsior uit Delft heeft bij aanvang van de competitie hoog van de daken geroepen dat zij het kampioenschap willen gaan opeisen. VALTO wil zo lang mogelijk mee blijven doen voor de bovenste plaatsen en bekijkt het per wedstrijd. ZKV is ook nog ongeslagen en komt uit de overgangsklasse. Zij willen graag weer terug naar dit niveau en zullen dus ook elke wedstrijd tot het gaatje gaan voor de overwinning.

Vorige week had VALTO geen kind aan Rapid uit Haarlem en wist 39 keer de korf te vinden. Excelsior speelde toen tegen de tegenstander van VALTO deze week en wist met een krappe 19-21 overwinning de punten te pakken. Een tegenstander om rekening mee te houden dus. Met een zevental Lierse supporters op de tribune ging de wedstrijd van start onder leiding van scheidsrechter Arjan Roos. Frank was vorige week niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen en begon daarom vandaag op de bank. Bart, Laurens, Naomi en de jarige Zané begonnen in de aanval, terwijl Mees, Thom, Nikki en Maaike onze defensie vormden. VALTO wist in de tweede minuut de score te openen, maar de thuisploeg volgde dit voorbeeld in de volgende aanval. Hoewel KV Tilburg op het veld twee klassen lager speelt dan VALTO trokken zij in de beginfase het initiatief naar zich toe. Zij namen een kleine voorsprong bij 2-1 en 3-2, maar Thom en Bart zorgden voor de gelijkmakers. Na een kwartier spelen waren beide ploegen nog steeds in evenwicht bij 5-5, waarna KV Tilburg met drie doelpunten op rij een gaatje wist te slaan. Tijd voor een time-out vond Eric en deze bleek ook direct zijn vruchten af te werpen. Met drie doelpunten van Laurens, Maaike en Thom was het twee minuten voor de rust weer gelijk bij 8-8. Voor VALTO zou het wel handig zijn om nu het koppie erbij te houden om te voorkomen dat er met een achterstand gerust zou gaan worden. Dit begrepen de spelers zelf blijkbaar maar al te goed, want met twee heerlijke doelpunten van Laurens en Bart werd de gang naar de kleedkamers gemaakt met een 8-10 voorsprong.

De tweede helft startte hetzelfde als de eerste helft. Twee strak verdedigende ploegen, waardoor het weer even duurde voor de eerste treffer viel. In de eerste aanval scheelde het maar heel weinig bij VALTO, maar toch duurde twee minuten voor VALTO het verschil op drie bracht. Niet veel later schoten Laurens en Zané ons naar 9-13 en leek het eerste echte verschil op het scorebord gezet. KV Tilburg zou nog enkele minuten aangehaakt blijven met een verschil wat schommelde tussen de drie à vier doelpunten. Halverwege de tweede helft schakelde VALTO een tandje bij en wist door doelpunten van Bart en Thom de marge naar zes te tillen. Hiermee leek het verzet bij KV Tilburg gebroken en de punten in de pocket voor VALTO. Coach Steven de Graaf van KV Tilburg probeerde met wat omzettingen nog wat te redden, maar VALTO was nu los en straalde heel veel zelfvertrouwen uit. De thuisploeg had het lastig om nog een goede aanval neer te zetten door de druk die door VALTO werd opgelegd. VALTO leek vleugels te krijgen en liep verder weg naar 12-20. Met een time-out probeerde Steven de Graaf de flow van VALTO te doorbreken. KV Tilburg wist na deze time-out ook nog wat terug te doen, maar dit bleken de laatste stuiptrekkingen te zijn. Thom zou eigenhandig het verschil weer herstellen naar 14-22 toen Eric weer een time-out aanvroeg om de ploeg door de laatste vier minuten te loodsen. Dit zouden nog een viertal productieve minuten worden, want Laurens, Bart, Frank, die de laatste tien minuten binnen de lijnen kwam, en Thom zette het totaal voor VALTO op 26 treffers. Het slotakkoord kwam echter van de thuisploeg die de eindstand op 18-26 zette vanaf de strafworpstip. Uiteindelijk toch een ruime overwinning voor ons vlaggenschip na een moeizame start in het eerste deel. Het gemis van een supportersschare leek even roet in het eten te gooien, maar toen de spelers hun ritme eenmaal te pakken hadden werd de wedstrijd binnen gehengeld. Op Thom leek met twaalf treffers vanavond weer geen maat te staan, maar ook Laurens en Bart deden met zes en vijf doelpunten een flinke duid in het zakje. Hoewel zij de doelpunten maakten, waren de andere spelers de belangrijke schakels om tegenstanders op het verkeerde been te zetten. VALTO heeft vanavond weer als collectief de tegenstander met succes bestreden en is na vanavond nog samen met Excelsior zonder puntverlies. Zij speelden vanavond tegen 3e klasser op het veld, Ten Donck uit Ridderkerk en wonnen gemakkelijk met 30-17. ZKV verslikte zich vanavond in RODA in hun eigen sporthal “de Struyck” en deelden met 19-19 de punten. Dit ZKV komt volgende week uit Zaandam naar De Lier om de degens te kruisen met ons vlaggenschip. Een tegenstander van formaat die vorig seizoen uit de overgangsklasse is gedegradeerd en gebrand zal zijn op een overwinning. We hebben vandaag met z’n zevenen ons best gedaan om ons te laten horen, maar het viel niet mee om over de volle tribune met Tilburgers heen te komen. We hopen dan ook dat de tribunes zaterdag weer gevuld zijn met mensen die de Lierse trots naar de overwinning schreeuwen. Dit is de laatste wedstrijd voor de feestdagen, waarna pas op 12 januari de competitie wordt hervat in Delft tegen Excelsior.