VALTO 2 wint weer. VALTO 1 weer net niet …

Vandaag dan de laatste veldwedstrijden voor we de zaal in gaan. Gelukkig beleven we dit jaar een uitzonderlijk lange zomer, waardoor het steeds nog prima weer was om een potje korfbal te aanschouwen. Helaas waren de resultaten voor VALTO 1 niet altijd even zonnig, terwijl zij juist binnen de lijnen schitterden toen de zon het een keer liet afweten. Toen ik vanmorgen de gordijnen open schoof had ik gelijk de paraplu maar klaar gezet, want het water stroomde langs de ramen. Gelukkig werd het in de loop van de dag steeds beter en konden we vanmiddag weer gewoon van het zonnetje genieten. Eerst naar Papendrecht getogen met een geregelde taxi, want Bart had ons gezinsvervoermiddel nodig om de spelers van VALTO 2 in Papendrecht te krijgen. VALTO 2 had de eerste wedstrijd tegen PKC/SKWgroep 4 met 16-9 gewonnen, maar deze ploeg had op eigen terrein nog geen punten laten liggen. VALTO moest dus gewoon scherp zijn en vooral hun eigen spel spelen. Zoals te verwachten viel speelden we niet op het hoofdveld, maar op een zijveldje zonder klok en scorebord. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van Schagen liet VALTO direct zien niet voor niets naar Papendrecht te zijn gekomen. Binnen enkele minuten had Ron, die vandaag met twaalf treffers weer scherp was, de 0-2 voorsprong op het bord gezet. Toch zou het geen gemakkelijke middag worden voor VALTO, want niet veel later was het bij 3-3 weer gelijk. Tot de 5-6 tussenstand werd er door de ploegen om en om gescoord, waarna VALTO weer een gaatje sloeg naar 5-9. De thuisploeg bleef echter prima doorgaan en wist tien minuten voor de thee bij 10-11 weer aan te sluiten. Zeer terecht nam Leon een time-out om zijn ploeg toe te spreken en de poppetjes weer even op hun plaats te zetten. Ron en Lotte wisten VALTO weer op het goede spoor te zetten, maar in de slotfase scoorden de ploegen weer om en om en werd bij 12-14 de gang naar de kleedkamer gemaakt.

Ook in het tweede bedrijf zouden de ploegen niet veel voor elkaar onder doen. Tot 15-16 zouden de ploegen om en om scoren, waarna VALTO weer een gaatje wist te slaan naar 15-19. PKC wist deze achterstand echter weer te halveren, maar toen volgde er vijf doelpunten van VALTO en leek de wedstrijd gespeeld. VALTO wist deze voorsprong vast te houden tot 20-26 een minuut of vijf voor het einde. Toen liet VALTO de touwtjes een beetje vieren en kon PKC weer wat terug doen en de achterstand voor hen wat draaglijker maken. Scheidsrechter van Schagen maakte uiteindelijk bij 23-27 een eind aan de wedstrijd en waren de punten weer voor VALTO 2. Met deze zevende overwinning blijft VALTO 2 samen met Swift (M) 2 koploper in de poule en kan het zich gaan opmaken voor het zaalseizoen. Hier zullen zij het waarschijnlijk een stukje lastiger krijgen, daar zij dan een niveautje hoger spelen. Hoewel ik er alle vertrouwen in heb dat jullie niet weggespeeld zullen worden, ben ik toch wel benieuwd waar jullie staan tussen deze ploegen in de reserve overgangsklasse.

Er was weinig tijd om deze overwinning te vieren. De tassen werden gepakt om de brug over te rijden naar Dordrecht, waar VALTO 1 om 15:30 uur de degens zou kruisen met Oranje Wit. De thuiswedstrijd werd verloren met 14-19, maar het getoonde spel vorige week tegen CKV Nieuwerkerk gaf hoop voor vandaag. Onder leiding van het arbitrale duo de Jong en Honkoop ging de wedstrijd van start. Naomi was het die de score opende, maar Oranje Wit heeft in Bo Oppe en Jop Brouwer twee scherp schietende spitsen in de gelederen. De gelijkmaker van Bo Oppe liet dan ook niet lang op zich wachten, waarna Oranje Wit onder aanvoering van deze youngsters uit liep naar 4-1. VALTO wist deze achterstand weg te werken en zette met vier treffers op rij de 4-5 tussenstand op het bord. De gelijkmaker werd uit een gemakkelijk gegeven strafworp binnen geschoten door de thuisploeg, waarna zij gelijk een gat zouden slaan naar 10-5. Vooral het vak met Jop Brouwer kon eindeloos herhalen met de boomlange Jasper Kleingeld onder de paal. Met nog tien minuten te gaan tot de rust rechtte VALTO echter de ruggen en zette de achtervolging in. Met doelpunten van Frank, Thom en Maaike wist VALTO bij 11-10 de aansluiting weer te krijgen. De klok stond toen al stil en was het wachten op het rustsignaal. De thuisploeg wist in deze wel heel lange minuut nog tweemaal de korf te vinden, waardoor VALTO met een 13-10 achterstand aan het tweede bedrijf moest beginnen.

Dit deden zij echter met verve, want binnen enkele minuten na de thee stond VALTO weer op gelijke hoogte bij 13-13. In de tweede helft zouden de ploegen elkaar niet veel ontlopen en het verschil niet groter dan twee worden. Toch was het steeds Oranje Wit wat op kleine voorsprong stond en VALTO wat het gat moest dichten. Het arbitrale duo zou helaas in de tweede helft hun stempel op de wedstrijd zetten met toch een aantal heel discutabel beslissingen. Gelukkig voor VALTO wist Oranje Wit niet te profiteren van de meegekregen strafworpen. Voor VALTO was het zaak om de druk er vol op te houden in de hoop dat zij de kans zouden krijgen om aan het eind toe te slaan. Dit heeft niet zo mogen zijn. Na de 15-15 wist Oranje Wit weer een gaatje van twee te slaan, maar wist VALTO toch weer steeds aan te haken. Waren het bij de thuisploeg de oud jeugd internationals die de ploeg op voorsprong hielden, bij VALTO waren Maaike en Zané in deze fase heel belangrijk. Met nog iets minder dan drie minuten op de klok zorgde Zané voor de 19-18, wat later de eindstand zou blijken te zijn. Met Jasper Kleingeld onder de paal en Bo Oppe die ineens alleen nog over de korf kon schieten wist de thuisploeg de wedstrijd uit te spelen, maar het arbitrale duo zag er geen kwaad in. VALTO wist nog een paar keer de bal te onderscheppen, maar wilde dan te gehaast de aanvallen neerzetten. Hierbij werd de bal op knullige wijze verspeeld en kon Oranje Wit weer verder gaan met “uitspelen” van de wedstrijd. Het laatste fluitsignaal klonk, waarmee VALTO wederom na een goede wedstrijd met lege handen achter blijft waar een gelijkspel zeker verdiend was. Het aanwezige Lierse publiek heeft in ieder geval een prima wedstrijd kunnen zien van het keurkorps, maar helaas zonder resultaat. We gaan de zaal in met de rode lantaarn in de hand en moeten hopen dat er in het voorjaar voldoende punten gepakt gaan worden om op dit niveau te kunnen blijven spelen. Volgende week zijn er geen wedstrijden, maar de week daarna gaan we weer los met oefenwedstrijden. In de zaalcompetitie speelt het vlaggenschip een niveautje lager in de 1e klasse. Hoewel er een paar oude bekende in de poule zijn ingedeeld ga ik er van uit dat VALTO 1 bovenin kan meedraaien. Het zal echter niet eenvoudig worden met drie nummers 1 in de 1e klasse veldcompetitie in de poule. Excelsior (D), ONDO (M) en ZKV (Za) gaan als herbstmeister de zaal in en zitten dus in een goede flow. VALTO zal in de oefenwedstrijden die flow moeten oppakken om er bij aanvang van de zaalcompetitie op 24 november te staan.

Geniet even van de rust en we zien we elkaar weer in de zaal.