VALTO geeft zeker lijkende overwinning in slotfase weg.

Na twee korfbal vrije weekenden staat VALTO 1 voor de taak om de klus in de laatste vier wedstijden af te maken. We kunnen er niet meer omheen dat wij door de tegenstanders als de gedoodverfde kampioen worden gezien. Dit was vorige week al in het programma boekje van RODA en ook vandaag in het boekje van ZKV te lezen. De laatste vier wedstrijden zijn echter wel allemaal finales om te spelen, want, hoewel we vijf punten los staan op de nummer twee ZKV uit Zaandam, alle tegenstanders staan nu met een andere mind set binnen de lijnen. Zo ook de tegenstander van vandaag ZKV 1, wat vandaag alleen genoeg had aan een overwinning om weer de aansluiting bij VALTO te krijgen. Zij hadden vorige week al een wedstrijd gespeeld tegen RODA, waar zij net als vanavond in de slotfase de wedstrijd in hun kant op lieten kantelen. ZKV moet het vooral van de heren hebben, dus onze heren konden aan de bak. Aan de dames de taak om de aanspeelpunten zoveel mogelijk er uit te halen. Toch wist de thuisploeg in de eerste aanval de score te openen uit een afstandsschot van één van de heren. Het eerste aanvalvak van VALTO had het lastig en wist maar niet tot scoren te komen. Na vier minuten moest de verdediging voor de tweede keer zwichten voor de ZKV aanval. Het verdedigingsvak had minder moeite om de korf te vinden. Thom schoot binnen no time de aansluitingstreffer binnen en toen Bart met een overtreding van scoren werd gehouden mocht Thom deze afronden vanaf de strafworpstip. Met om en om scoren wisten Frank, Thom en Mees ons gelijke tred te laten houden met de thuisploeg tot 5-5 halverwege de eerste helft. Romeé, vandaag spelend op de plaats van de donderdag geblesseerd geraakte Maaike, wist met twee treffer op rij het eerste gaatje voor ons te slaan. VALTO kreeg nu meer grip op de Zaanse aanvallen en wist zelf makkelijker de korf te vinden. Met twee doelpunten van Frank en het afstandsschot van Bart stond er ineens een 5-10 voorsprong op het bord. Het lukte VALTO echter niet om deze voorsprong tot de rust vast te houden. De thuisploeg zou voor de rust nog vier keer scoren, waar VALTO alleen een treffer van Mees tegenover zette. Hierdoor werden de kleedkamers opgezocht bij een 9-11 tussenstand.

In de rust was VALTO blijkbaar op scherp gezet, want Frank had binnen acht seconden na de hervatting al weer een bal door de korf liggen. De volgende treffer duurde echter weer te lang, waardoor de thuisploeg de aansluiting behield. Bart, Romeé en Zané herstelden het verschil naar vijf, maar ZKV zou met hun tweede strafworp van de zes het verschil weer kleiner maken. Bart herstelde dit nog wel, maar niet veel later wist één van de nieuw ingebrachte dames de korf te vinden. Via twee discutabele strafworpen wist ZKV de aansluiting weer te krijgen bij 14-16, maar zorgden Bart en Thom ervoor dat het verschil weer hersteld werd. De thuisploeg zou in deze fase alleen vanaf de strafworpstip scoren en pakte het ene na het andere cadeautje van de heer Andriessen uit. Wederom waren het Bart en Thom die het verschil herstelden en een 16-20 tussenstand op het bord zette met nog 12 minuten op de klok. De thuisploeg rook echter bloed en zag dat er mogelijkheden lagen voor een stunt. Er werd fysiek nog een schepje bovenop gedaan, waar de leidsman regelmatig het overzicht kwijt was. Waar bij de thuisploeg de overtredingen, al dan niet begaan, gestraft werden met een strafworp of vrije bal, bleef het bij VALTO steeds bij spelhervattingen. VALTO kon hier echter altijd prima mee omgaan en hield in voorgaande wedstrijden op zulke momenten het hoofd koel. Vandaag lieten de spelers zich echter uit de tent lokken en maakten de nodige fouten en verkeerde keuzes. Er werd op verkeerde momenten geschoten en er slopen wat plaats fouten in. Dit was koren op de molen van de thuisploeg. Met nog zes minuten op de klok kwam ZKV via een afgeronde vrije bal weer op gelijke hoogte bij 21-21. De thuisploeg ging natuurlijk op jacht naar de volgende treffer en schuwde daarbij het nodige duw en trekwerk niet. Scheidsrechter Andriessen zag hier echter geen kwaad in en het was de fout van VALTO om hierop te gaan reageren en zich liet verleiden tot ongecontroleerd spel. Nikki zou ons drie minuten voor tijd voor de laatste keer op voorsprong zetten bij 21-22, maar de thuisploeg was helemaal los. Met nog twee minuten op de klok kwam ZKV weer op voorsprong en moest VALTO na bijna veertig minuten weer in de achtervolging. Met iets meer dan een minuut gooide de thuisploeg echter de wedstrijd in het slot toen de 24-22 van dichtbij werd binnen geschoten. De laatste aanval van VALTO was na één schot weer over en de rest van de tijd speelden de thuisploeg gedisciplineerd uit met in de slotseconden ook nog een treffer, waarmee de eindstand op 25-22 kwam te staan. De eerste nederlaag van dit zaalseizoen hakt er wel in. Vooral omdat we deze voornamelijk aan ons zelf te danken hebben. Hoewel de leidsman meerdere discutabele beslissingen nam, zullen we de hand in eigen boezem moeten steken dat we ZKV niet van ons afgeschud hebben. In plaats daarvan voeren zij nu de druk op en zal er in de resterende wedstrijden nog tweemaal gewonnen moeten worden. Volgende week wacht ons vlaggenschip weer een pittige tegenstander. Dan komt Excelsior uit Delft op bezoek en zij hebben nog een appeltje met ons te schillen. In januari wist VALTO in Delft met 16-28 te winnen, maar had Excelsior toen een off-day of was VALTO zo goed. Na volgende week zullen we het weten, maar dit kan natuurlijk niet zonder publiek. Vandaag was er in Zaandam ook een lekker gevuld “vakkie V” aanwezig, maar volgende week verwacht ik dat de Vreeloohal uit zijn voegen barst. Na de eerste nederlaag zal het vlaggenschip al uw steun kunnen gebruiken om deze misstap recht te zetten. Wellicht een leuk idee om de tribunes weer eens oranje te laten kleuren om het thuisgevoel voor de ploeg een extra impuls te geven.

Dus graag tot volgende week in het oranje, Arno van Leeuwen.