VALTO maakt het onnodig spannend tegen RODA.

Het lijkt maar niet op te kunnen voor het keurkorps van Eric Geijtenbeek dit zaalseizoen. Ook het lange kerstreces heeft de flow waar de ploeg in zit niet doorbroken. Voor VALTO 2 geldt dit helaas niet, want zij wachten nog steeds op de eerste overwinning in de reserve overgangsklasse. Met nog twee wedstrijden te gaan voor we aan de returns beginnen wordt het wel zaak om punten te pakken. Vandaag was de laatste gelegenheid dat spelers uit Valto 1 nog wat voor de reserves konden betekenen, want volgende week kunnen de ploegen, door het uitprogramma, weinig voor elkaar beteken. Tegenstander van VALTO 2 was vanavond KCC/Sonatural  4, wat voornamelijk uit oud selectiespelers bestaat. Het zou dus wel weer eens een lastige wedstrijd kunnen worden voor de jonkies van VALTO 2. Het begin heb ik helaas gemist, maar toen ik na vijf minuten binnen kwam had scheidsrechter Kosse jr al voor beide teams een doelpunt genoteerd. De gasten wisten na de vakwisseling het eerste gaatje te slaan naar 1-3. Ruben en Romeé wisten dit gat weer te dichten maar KCC zou weer als eerste de korf vinden. Thijs en Ron brachten ons aan de leiding bij 6-4 halverwege de eerste helft. Het lukte echter niet om los te komen van het geroutineerde KCC. Na de 6-6 en 7-7 tussenstanden zou VALTO weer even met scherp schieten. Met vier doelpunten op rij van Thijs, Lotte, Ruben en Ron waren we even los van de tegenstander. Het lukte echter niet om deze voorsprong mee te nemen in de rust, want in de laatste vijf minuten wist KCC het gat weer bijna te dichten naar 12-11.

Het was dus zaak voor VALTO om de tweede helft scherp te beginnen, zodat KCC niet langszij kon komen. Dit pakte helaas anders uit voor VALTO. Ook KCC had in de rust een strijdplan gesmeed en wist de achterstand binnen een minuut om te draaien naar een 12-13 voorsprong. VALTO gaf zich echter nog niet gewonnen en bleef aangehaakt tot 14 -15 door twee treffers van Ruben. De gasten speelde echter slim in op de warrig leidende scheidsrechter en wisten hierdoor uit te lopen naar een 14-19 tussenstand halverwege de tweede helft. De punten waren echter meer dan welkom voor VALTO 2 dus kreeg Leon groen licht om spelers van het eerste in te zetten. Maaike en Bart brachten VALTO 2 weer even terug in de wedstrijd bij 17-19, maar ook de inbreng van Thom was niet voldoende om de geroutineerde gasten van de overwinning af te houden. De zoemer klonk uiteindelijk bij de 19-24 eindstand en blijft het wachten op de eerste overwinning voor VALTO 2. Of dit volgende week gaat lukken is nog maar de vraag. VALTO 2 mag op reis naar het Zeeuwse Arnemuiden waar het TOP 2 treft. Zij staan op de 2e plaats in de poule en met een eerste team in de hoofdklasse hebben zij een prima sparringpartner voor de training. Tel daar bij op dat hun wedstrijd een uur eerder begint als de wedstrijd van VALTO 1, zodat zij niets voor elkaar kunnen betekenen qua invallen.

Het wordt dus een lastige opgave voor VALTO 2, maar zij zullen ongetwijfeld hun huid weer duur verkopen.

Voor VALTO 1 stond als tegenstander RODA 1 uit Westzaan op het programma. VALTO 1 heeft deze tegenstander in het laatste seizoen van Marco ook getroffen in de zaalcompetitie, maar moest toen tweemaal de punten aan hen laten. Een niet te onderschatte tegenstander dus die dit seizoen de trainer voor de ploeg heeft staan die VEO vorig seizoen naar de overgangsklasse loodste. Iemand die dus nog wel weet wat hij van VALTO kan verwachten en RODA kwam dan ook beslagen ten ijs. Het begin van de wedstrijd, die onder leiding stond van scheidsrechter Van Heijningen, was dan ook voor de gasten. Zij schoten als eerste de nul van het bord, maar de VALTO verdediging wist het hierna drie minuten dicht te houden, zodat Laurens ons weer op gelijke hoogte kon schieten. Met om en om scoren stond er na negen minuten spelen een 3-3 tussenstand op het bord en besloot Eric zijn eerste time-out te nemen. De koppies moesten even allemaal de goede kant op gezet worden, want het ontbrak VALTO duidelijk aan scherpte in de begin fase van deze wedstrijd. Het zou echter nog lang spannend blijven in de Vreeloohal. Beide ploegen bleven om en om scoren met dan VALTO en dan weer RODA op een kleine voorsprong. Bij de 8-8 tussenstand stond er nog tien minuten op de klok tot de rust en brak er voor VALTO een goede fase aan. Zané zette met twee treffer op rij het eerste gaatje van twee op het scorebord, waarna de Zaanse coach Arnoldus een time-out nam. VALTO liet zich hierdoor niet afleiden en ging na de time-out door waar het gebleven was. Met twee treffers van Thom en een van Frank werd het verschil uitgebreid naar 13-8, maar was het verzet van RODA nog allerminst gebroken. Zij gingen met meer fysieke inzet de strijd aan en wisten te profiteren van de mindere vorm waar scheidrechter van Heijningen vandaag in stak. VALTO liet zich verleiden tot overtredingen, waar RODA dankbaar gebruik van maakte. Door drie wel heel gemakkelijk gegeven strafworpen en een vrije bal wist RODA zich terug te knokken naar 15-13. VALTO was in deze fase niet scherp en liet de kaas toch wel een beetje van het brood eten door de gasten. De ruststand werd dan ook door RODA op het bord gezet, zodat de gang naar de kleedkamer bij 15-14 gemaakt.

VALTO had in iets meer dan vier minuten een ruime voorsprong van vijf weggegeven en moest het tweede bedrijf met een minimale voorsprong beginnen. Zaak dus om de eerste aanval van RODA af te stoppen om hen niet langszij te laten komen. Dit pakte goed uit. Door strak te verdedigen werd de eerste aanval door onze verdediging knap onderbroken en kon Zané onze voorsprong weer vergroten. De tegentreffer viel echter ook snel, maar nadat Maaike en Laurens de tussenstand op 18 -15 hadden gezet en we weer een strafworp meekregen besloot coach Arnoldus weer een time-out te nemen. Frank liet zich hier niet door afleiden en maakten hierna het verschil 19-15 en was het zaak deze voorsprong nu vast te houden. Mees, Zané en Frank zette een 22-16 tussenstand op het bord na zeven minuten spelen in de tweede helft. Nog een lange weg te gaan dus naar het eindsignaal. Dit begrepen de gasten maar al te goed en deden er nog maar eens een schepje boven op. VALTO hield in deze fase echter de controle stevig in handen en had op elk doelpunt van RODA een antwoord, zodat met nog zeven minuten op de klok Laurens voor ons de 30-24 op het bord schoot. RODA wist echter niet van opgeven en bleef vechten voor wat het waard was. Met twee scherp schietende heren in de gelederen wisten zij met drie afstandsschoten weer een beetje terug te komen, maar VALTO speelde de wedstrijd gedisciplineerd uit. Het waren Thom, uit een door Mees meegekregen strafworp, en Laurens die in de slotfase het verschil op vier wisten te houden en de overwinning veilig gesteld werd. Gelukkig kende VALTO vandaag genoeg goede fases, maar ontbrak toch wel de scherpte die de ploeg vorige week op de mat legde. De punten zijn echter “gewoon” in De Lier gebleven en kunnen we ons gaan opmaken voor de laatste tegenstander voor de returns beginnen. Volgende week is de reis een stuk minder ver voor VALTO 1. In Ridderkerk treffen zij Ten Donck 1, dat op het veld in de 3e klasse uitkomt, maar vorig seizoen min of meer per ongeluk kampioen is geworden en het dit seizoen in de zaal op 1e klasse niveau mogen proberen. Het heeft hen tot nu toe nog geen punten opgeleverd, maar wel twee punten in mindering door het niet opkomen bij de uitwedstrijd tegen RODA. Toch een ploeg om niet te onderschatten, want ook zij scoren er elke week gemiddeld twintig en we weten uit het verleden in de Zuidholland Korfbalcop dat zij het fysieke spel niet schuwen. VALTO zal hier op moeten anticiperen en hun eigen spel moeten spelen om de punten mee te kunnen nemen uit Ridderkerk. Uw support is daarbij natuurlijk ook weer van harte gewenst.

Graag tot volgende week dus in de Reijerparkhal in Ridderkerk, waar de wedstrijd om 16:00 uur zal beginnen.