VALTO selectie herstelt zich en pakt vier punten

Na de onder zomerse omstandigheden verloren wedstrijden tegen DVO 3 en VEO 1 was het vooral voor de spelers van VALTO 1 even slikken. VALTO 2 ging strijdend ten onder tegen het geroutineerde DVO 3, maar het vlaggenschip presteerde toch wel onder de maat en moest de punten aan de gasten laten. Vandaag waren de weersomstandigheden meer herfstachtig met vooral veel wind maar gelukkig zonder de voorspelde regen. Vorige week hebben we kunnen zien dat VALTO 2 echt wel het niveau van de reserve overgangsklasse aan kan, maar het was nog steeds wachten op de eerste overwinning. Tegen de gedeelde koploper uit de poule DVO 3 wilde het net niet lukken. We bleven lang in het spoor, maar moesten in de laatste tien minuten toezien hoe de gasten een beslissend gaatje wisten te slaan. Vandaag kwam Dalto, de andere koploper, op bezoek en bleef het ook tot het einde spannend. Nu was het echter VALTO wat aan het langste eind trok.

Zoals gezegd kwam Dalto/klaverbladverzekeringen 4 op bezoek om het op te nemen tegen ons tweede. VALTO 2 zit er steeds dichtbij, maar wacht nog steeds op de eerste overwinning.  Ook vandaag was het een gelijk opgaande wedstrijd, waarin de score door de gasten werd geopend. Pieter schoot voor ons de nul van het bord, waarna Ruben ons uit een vrije bal op voorsprong zette. Het verschil zou echter nooit groter worden dan één met dan VALTO en dan Dalto op voorsprong. Het waren de gasten die met een kleine voorsprong van 7-8 de gang naar de kleedkamers maakten.

Gezien de wind die over het veld waaide viel het aantal doelpunten niet eens tegen. De tweede helft zou hetzelfde beeld geven. Twee ploegen die erg aan elkaar gewaagd waren en wisselend aan de leiding gingen. Halverwege de tweede helft bracht Leon Ron in een poging om iets te forceren in de aanval. Helaas wisten de gasten weer de 10-9 achterstand gelijk te trekken en weer op voorsprong te komen. Gelukkig wist Thijs deze weer weg te werken en werd het met nog minder dan drie minuten op de klok wel erg spannend. Zeker toen Dalto met nog twee minuten te gaan een strafworp te nemen kreeg leek het een wel héél lastige slotfase te gaan worden voor ons. De klok was al stil gezet toen Ron ons weer op gelijke hoogte bracht en was het billen knijpen voor het VALTO publiek. De gasten mochten nog een aanval starten, terwijl niemand behalve de scheidsrechter wist hoelang er nog te spelen was. Gelukkig wisten we de bal weer snel te onderscheppen en was VALTO aan de beurt om de volle buit binnen te halen. Één van de Driebergse heren had al een gele kaart gekregen voor te enthousiast verdedigen, waarbij hij regelmatig overtredingen maakte, ging in een alles of niets poging weer in de fout en mocht Thijs gaan staan voor een strafworp. De in allerijl aangevraagde time out van Dalto bracht hem niet van de wijs en hij zette ons in de laatste minuut op voorsprong. Het had er alle schijn van dat er een stunt stond te gebeuren tegen de koploper, maar zij mochten nog een aanval starten. Ook deze keer namen zij op het verkeerde moment het schot. In de chaos die onder de korf ontstond rolde de bal richting de middenlijn, waar Thijs deze stond op te wachten toen hij door de te enthousiaste heer in de rug gesprongen werd. De bal ging wederom op de stip en kon Thijs de wedstrijd in het slot gooien. Weer wist hij ondanks de wind de strafworp te verzilveren en was de buit binnen. Hiermee kwam de stand op 14-12 en floot scheidsrechter Sanderse het eindsignaal. Twee zwaarbevochten punten kunnen we bijschrijven en krijgt VALTO 2 eindelijk loon naar werken. Volgende week wacht VALTO 2 weer een kraker tegen de nummer 2 uit de poule SKF 3 wat uitgerekend alleen tegen Dalto punten heeft gemorst. Een interessant duel dus om te gaan aanschouwen in Veenendaal en VALTO 2 net als vandaag naar de overwinning te schreeuwen.

Daarna de kraker van VALTO 1 tegen het altijd lastige Excelsior 1 uit Delft. Deze wedstrijden geven vaak het nodige vuurwerk en zijn bijna altijd spannend tot het einde. Uitzondering was wel de zaalwedstrijd vorig seizoen in Delft, toen VALTO geen spaan heel hield van Excelsior. Onder de omstandigheden als vanmiddag zou het scoren van veel doelpunten waarschijnlijk niet gehaald worden. De eerste grote kans was er na drie minuten voor de gasten die een strafworp mochten nemen, nadat een doorbraak met een overtreding werd gestopt. De wind speelde hen echter parten en de opgelegde kans werd niet benut. Aan de andere kant wist Mees na zes minuten de bal door de korf te laten waaien, wat hij een paar minuten later herhaalde. Excelsior kreeg hun tweede strafworp mee van scheidsrechter Smits, die helemaal uit Geldermalsen was komen rijden om onze wedstrijd in goede banen te leiden. Ook deze opgelegde kans werd door de Delftse gasten niet benut. Toen we dertien minuten onderweg waren kreeg Excelsior voor de derde keer een strafworp mee welke wel werd benut. De VALTO aanvallen liepen niet zo soepel, waardoor we halverwege de eerste helft weer terug bij af waren bij de 2-2 tussenstand. Het eerste aanvalsvak wist ons weer op voorsprong te zetten door het doelpunt van Romeé, maar dit leek van korte duur toen Excelsior hun vierde strafworp mocht gaan nemen. Deze waren vandaag niet aan de Delftenaren besteed, want ook deze poging ging mis. De VALTO verdediging kon blijkbaar weinig goed doen in de ogen van scheidsrechter Smits, want met nog tien minuten tot de rust mocht Excelsior voor de vijfde keer op de strafworpstip gaan staan. Deze ging er nu ook in en waren de ploegen opnieuw in evenwicht. VALTO zou de laatste tien minuten tot de rust een goede fase kennen, waarin Maaike, Nikki (H) en Mees een gaatje van drie wisten te slaan. De gasten wisten hun tweede veld doelpunt te scoren, maar Maaike herstelde het verschil. De ruststand werd door de gasten op bord gezet, zodat bij 7-5 de gang naar de kleedkamers werd gemaakt.

Een kleine voorsprong waarmee we dus nog een lange tweede helft tegemoet gingen, want zolang Excelsior de aansluiting had zou het blijven strijden voor de punten. Zij kwamen dan ook scherp uit de kleedkamer en wisten in de eerste aanval de aansluitingstreffer te maken. Vijf minuten later viel de gelijkmaker door de korf, doordat het bij VALTO even niet mee zat. Eric nam direct een time out om de ploeg toe te spreken. Het zou echter lang duren voor er weer een juich moment zou zijn voor het Lierse publiek. Gelukkig stond de Valto verdediging als een huis, waardoor de aanval heel veel tijd kreeg om weer op voorsprong te komen. Nikki (S) kwam binnen de lijnen voor haar naamgenote in een poging om wat te forceren. De tweede helft was al veertien minuten onderweg toen  Bart ons weer op voorsprong zette. Helaas bezweek de verdediging nu ook onder de Delftse druk, waardoor de ploegen weer in evenwicht waren. Na drie kwartier spelen kreeg VALTO de eerste strafworp toegekend door scheidsrechter Smits, maar het nemen van strafworpen bij de korf voor de Villa bleek ook niet bij ons geen zekerheidje te zijn. De opgelegde kans werd gemist maar niet veel later zou Zané ons toch weer op voorsprong te zetten. Voor lang was het echter niet, want ook aan de  andere kant waaide de bal weer door de korf. Zeven minuten voor tijd kwamen we weer op voorsprong, nadat een VALTO aanval met een overtreding gestopt was. Thom wist dit buitenkansje te benutten en gaf het Lierse publiek weer hoop. Het publiek wist de spelers aan te sporen nog een keer aan te zetten wat ook zijn uitwerking leek te hebben. De verdediging stond weer als een huis en de aanval creëerde kans op kans. Het kon niet uitblijven dat er voor het eerst in de tweede helft weer een voorsprong van twee punten werd gepakt toen Bart de korf weer wist te vinden. Met nog vier minuten te gaan is de wedstrijd dan nog lang niet binnen, hoewel het er gezien het wedstrijd beeld op ging lijken. Excelsior wist in een alles of niets offensief weer de aansluiting te krijgen toen er nog ruim een minuut op de klok stond. Het was voor VALTO nu zaak om het koppie erbij te houden en de aanvallen zorgvuldig op te zetten om de wedstrijd binnen te slepen. VALTO kreeg nog een vrije bal te nemen, waarvan iedereen dacht dat deze, net als in de voorgaande wedstrijd van VALTO  2 werd gedaan, niet genomen zou worden. Na de door Excelsior aangevraagde time out werd de vrije bal tot verbazing van velen gewoon door Zané genomen. Gelukkig was de rebound in Lierse handen en kon er een nieuwe aanval opgezet worden. In de slotseconden wist Zané nog een strafworp te forceren en kreeg Mees de kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Ook deze strafworp werd verzilverd en de wedstrijd binnen geharkt met de 12-10 eindstand op het bord. Mede dankzij de onvoorwaardelijke steun van het publiek wist VALTO in de spannende slotfase nog eens aan te zetten en de wedstrijd naar zich toe te trekken. Een mooie opsteker na de wedstrijd van vorige week, hoewel het niet echt een sprankelende wedstrijd was is er wel gewoon gewonnen. Volgende week gaan VALTO 1 en 2 gescheiden op pad, want het tweede mag om 15:30 uur in Veenendaal aantreden en het eerste speelt om 16:00 uur in St. Laurens tegen ONDO. Voor VALTO 1 geen onbekende tegenstander, waartegen het ook vaak gelijk op gaat. Publiek is ook bij deze wedstrijd van harte welkom.

Hopelijk zijn er wat supporters die achter de ploegen aan willen reizen, want de ploegen hebben uw steun hard nodig. Graag tot volgende week, Arno van Leeuwen.