VALTO selectie krijgt loon naar werken

In het laatste weekend voor de voorjaarsvakantie weer thuiswedstrijden voor de VALTO selectie. De tegenstanders kwamen respectievelijk uit Kamerik en Tilburg. In december betekende deze wedstrijden voor de spelers een race tegen de klok om elkaar van dienst te kunnen zijn. VALTO 1 speelden toen voor V2 in Tilburg een moeizame eerste helft, maar wist de 8-10 ruststand toen in het tweede deel uit te bouwen naar een 18-26 eindstand. Hierna zijn toen alle spelers in de auto’s gesprongen om nog bij de tweede helft van VALTO 2 aanwezig te zijn. VALTO 2 speelde toen een moeizame wedstrijd tegen een versterkt met 1e spelers SDO/Blij werkt 2, waar de inzet van enkele spelers van V1 toen het tij niet meer konden keren. De punten bleven toen na de 23-16 nederlaag in Kamerik. Inmiddels mogen de reserve teams geen gebruik meer maken van spelers uit de hoofdmacht, dus was het afwachten welk team uiteindelijk vandaag de sterkste zou zijn. Onder leiding van scheidsrechter Roos ging de wedstijd van start en was Ron met zijn eerste schot ook gelijk doeltreffend. Het zou echter een gelijk opgaande strijd worden vandaag. Met twee doelpunten op rij wisten de gasten op voorsprong te komen, maar deze werd geëgaliseerd door Thijs. SDO nam nog tweemaal een voorsprong, maar wist nog geen gaatje te slaan. Thijs en Ron zorgen dat we gelijke tred hielden en Ruben zette ons na vijf minuten bij 5-4 weer op voorsprong, waarna de coach van SDO zijn eerste time-out nam. Hij had blijkbaar bruikbare tips gegeven, want binnen enkele minuten keek VALTO weer tegen een achterstand aan. VALTO pakte de wedstrijd in deze fase met beide handen vast en wist met vijf treffers van Romeé, Ron (2x) en Pieter(2x) de 5-6 achterstand om te buigen naar een 10-6 voorsprong halverwege de eerste helft. Het lukte VALTO helaas niet om deze voorsprong vast te houden tot de rust. SDO wist vijf minuten later toch weer aan te haken bij 11-9, waarna Leon zijn ploeg naar de kant riep om hen bij de les te houden. Door om en om scoren was het vier minuten voor rust 12-10 geworden, maar zette VALTO nog een keer aan voor de rust. Met nog minder dan een minuut op de klok was het verschil weer opgelopen naar 14-10 dankzij twee doelpunten van Thijs. Of het door de euforie kwam of gewoon vermoeidheid weet ik niet, maar VALTO speelde deze laatste minuut niet handig uit. De gasten wisten met een afstandsschot binnen enkele seconden te scoren, waarna VALTO nog een aanval te spelen kreeg. Dan denk je met nog minder dan veertig seconden op de klok dat dit de ruststand wordt, maar niets bleek minder waar. Door dom balverlies kreeg SDO nog een kans en die werd met beide handen opgepakt. Zij bepaalden de ruststand op 14-12 en zou er dus nog een spannende tweede helft volgen.

VALTO 2 zou de tweede helft echter gedisciplineerd spelen en steeds de voorsprong houden. SDO zou na de rust nog één keer de aansluiting maken door als eerste na de rust te scoren, maar Romeé en Ruben herstelden het verschil. Hierna controleerde VALTO 2 de wedstrijd en wist steeds met de tegenstander mee te scoren. Er werden goede aanvallen gespeeld met meerdere schoten, maar VALTO had niet altijd geluk met de afronding. Als we alle ballen die uit de korf gedraaid zijn ook gewoon gemaakt hadden, was het verschil aan het eind van de wedstrijd misschien wel een stuk hoger uit gekomen. Toen er nog zeven minuten te spelen waren leken Ron en Ruben een mooie eindsprint in te zetten naar een grote uitslag toen zij een 21-17 stand op het bord zette, maar dit bleek het laatste wapenfeit van VALTO te zijn. De rest van de aanvallen zou voor VALTO geen doelpunten meer opleveren, terwijl er toch prima aanvallen gespeeld werden. Het ontbrak in deze fase aan scherpte bij de aanval, maar gelukkig was de verdediging nog wel scherp. Zij wisten het goed dicht te houden, maar konden toch niet voorkomen dat SDO de eindstand op 21-19 zette. Mede dankzij de aanmoedigingen van het aanwezige publiek is de eerste overwinning voor VALTO 2 en feit. Het hing al langer in de lucht en VALTO 2 kreeg vaak geen loon naar werken, maar vandaag waren zij dan toch de sterkste in de Vreeloo hal. De volgende wedstrijd is na de voorjaars vakantie op 9 maart. Dan gaat VALTO 2 op bezoek bij TEMPO 2 in Alphen a.d. Rijn, wat nog volop in de race is voor het kampioenschap. De thuiswedstrijd werd in december verloren met 15-22, maar VALTO 2 in goeden doen kan het elke tegenstander erg lastig maken en zo’n overwinning smaakt natuurlijk wel naar meer.

Dan het keurkorps van Eric die, zoals we allemaal weten, ook volgend seizoen samen met Leon aan het roer zal staan van de selectie teams. Hun tegenstander kwam uit Tilburg. Zoals gezegd was het in december geen gemakkelijke wedstrijd voor VALTO 1 op bezoek bij KV Tilburg. Deze ploeg kan het tegenstanders erg lastig maken, wat Excelsior, ZKV en ONDO (M) aan den lijve ondervonden hebben. Zij wisten allen maar met klein verschil van KV Tilburg te winnen, dus was het aan VALTO om gewoon scherp aan de wedstrijd beginnen en niets aan het toeval over te laten. Net als bij de uitwedstrijd begon Frank ook vandaag op de bank en vormden Nikki, Maaike, Bart en Thom het aanvalvak. Naomi, Zané, Laurens en Mees zorgden ervoor dat Maaike en Thom ons op een 2-0 voorsprong konden zetten. De tegenstanders van VALTO 1 betreden in deze fase van de competitie echter met een andere mindset het veld en beginnen de wedstrijd vol overgave. Vooral de lager geklasseerde ploegen hebben niets te verliezen en spelen dus meer met de inzet van de dood of de gladiolen. Ook KV Tilburg was hierop geen uitzondering en toonde dat zij zich niet zomaar gewonnen zouden geven. De 2-0 achterstand werd omgebogen naar een 2-3 voorsprong, maar VALTO pareerde direct met het tweede doelpunt van Maaike. Het zou echter gedurende de hele eerste helft steeds stuivertje wisselen worden met dan VALTO en dan weer KV Tilburg op een kleine voorsprong. Na de 5-5 van Thom nam Eric zijn eerste time-out om de ploeg tot de orde te roepen. Zané en Thom zorgden ervoor dat we met 6-5 en 7-6 nog aan de goede kant van de score bleven, maar toch keek VALTO na een kwartier spelen tegen een 7-9 achterstand aan. Lang konden zij hier echter niet van genieten, want binnen enkele minuten had Bart deze achterstand weer weggepoetst en werd Frank in de ploeg gebracht op de plaats van Mees. Het verdedigingsvak  had wat moeite met het vinden van de korf en daar moest Frank verandering in brengen. Tot de rust zouden de ploegen echter niets voor elkaar onder doen en bleef het spannend of er wel met een voorsprong gerust kon gaan worden. Dankzij de doelpunten van Thom en Laurens bleef VALTO aan de goede kant van de score, maar toch stond er drie minuten voor de rust nog steeds een gelijke stand op het scorebord. Het was Bart die ruim twee minuten voor rust de 13-12 ruststand op het bord schoot en leek het nog een hete avond worden in De Lier.

VALTO kwam net als in de uitwedstrijd heel scherp uit de kleedkamer en wist direct na aanvang door treffers van Bart, Laurens en Frank het verschil uit te bouwen naar 16-12. Het eerste serieuze gaatje was gemaakt, maar KV Tilburg gaf zich nog niet gewonnen. Zij verhoogde de druk op de VALTO verdediging en dwongen ons om aan de noodrem te trekken, waardoor zij uit een verdiende strafworp wat terug konden doen. Bart herstelde het verschil echter in no-time, waarna Laurens en Frank na tien minuten spelen in de tweede helft al de genade klap uitdeelden. Tilburg coach Steven de Graaff nam een time-out om nog wat lijntje te proberen uit te zetten, maar VALTO was weer in de flow en niet meer te stoppen. Onder luide aanmoedigingen van het aanwezige publiek werd de jacht op doelpunten voortgezet. Thom vergrootte het verschil naar zeven toen pas halverwege de tweede helft de gasten voor de tweede keer de korf vonden. Deze 20-14 tussenstand stond echter niet lang op het scorebord, want de twee doelpunten van Frank en Thom gooiden de wedstrijd bij 23-14 wel in het slot. De laatste zeven minuten zou VALTO de wedstrijd uitspelen en via Zané, Frank en Thom nog drie keer de korf weten te vinden. KV Tilburg deed dat ook twee keer, wat de eindstand op 26-16 zette. VALTO mag vooral verdedigend op een prima tweede helft terug kijken, want dat KV Tilburg in de tweede helft nog maar vier maal scoort zegt toch wel wat. Van de ploegen die nog in de schaduw van VALTO kans maken op het kampioenschap kwam alleen Excelsior gistermiddag in actie. Zij mochten de punten ophalen in Ridderkerk bij Ten Donck, wat gezien de 18-30 uitslag weer geen zware opgave geweest is. De andere vier ploegen treffen elkaar op 2 maart en dan zal blijken of ZKV 1 opgewassen is tegen RODA 1. De heen wedstrijd eindigde bij ZKV in een 19-19 gelijk spel en RODA in goeden doen is al eerder gebleken een tegenstander te zijn om rekening mee te houden. Voor VALTO 1 zijn er nu twee korfbal vrije weekenden, waarna de competitie op 9 maart wordt hervat in Zaandam tegen ZKV. VALTO 1 is er alles aan gelegen om ook deze wedstrijd aan de zegenkar te hangen en de volgende stap te zetten naar een feestweekend. Geniet dus allemaal even van de vrije weekenden, waarin we ons kunnen opladen voor de eindsprint van de competitie. Voor VALTO 1 staan na de vakantie gelijk de wedstrijden tegen de directe concurrenten op het programma, dus is het zaak dat we met z’n allen achter ons keurkorps gaan staan. We hebben gisteravond kunnen zien wat het met het team doet als we ons laten horen. Graag tot 9 maart dus allemaal voor de kraker tegen ZKV in Zaandam.