Valto te sterk voor overgangsklasser AVO uit Assen

Eindelijk is het dan zo ver. Met het ingaan van de wintertijd zijn we de zaal ingegaan. Het is weer even gedaan met het zand in de wasmanden. De komende maanden spelen we weer zonder weersinvloeden bij de warme kachel. Na een vrij weekend stonden de eerste oefenwedstrijden op het programma. Dit seizoen geen Haagse Korfbaldagen voor VALTO, maar zelf geboekte tegenstanders van formaat. Ook was het vandaag de dag dat VALTO 9 hun eerste wedstrijd speelde. Tegenstander in deze wedstrijd was ODO 5.

De eerste helft ging nog gelijk op, waarin ODO de eerste twintig minuten het initiatief had. Het was Jan Jaap die als voorzitter ook in het veld zijn ploeg op het goede spoor zette. Met zijn 3-2 stond VALTO voor het eerst op voorsprong en werd de voorsprong hierna alleen maar groter. Hoewel de doelpunten tot de thee schaars bleven, ging het geroutineerd VALTO 9 in de tweede helft helemaal los. Al snel bleek het gezegde “de vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken” op VALTO 9 van toepassing. Vooral Frans bleek het scoren nog niet verleerd te zijn en nam met zijn vijf doelpunten een flink deel van de 17 treffers voor zijn rekening. De 4-2 ruststand werd rap uitgebouwd naar een riante 10-3 voorsprong halverwege de tweede helft. De gasten zouden ook in de tweede helft maar twee keer de korf vinden, terwijl VALTO 9 de laatste tien minuten nog even lekker los ging en de eindstand op 17-4 zette. Hoewel het natuurlijk maar oefenwedstrijden zijn, straalde VALTO 9 veel energie en enthousiasme uit en kijken zij nu al uit naar de competitie.

Intussen was in zaal 1 VALTO 2 al een heel eind onderweg met hun treffen tegen het Drentse AVO uit Assen. Met nog tien minuten op de klok stond er al een ruime 18-12 voorsprong op het bord. VALTO 2 zou deze voorsprong niet meer uit handen geven. Met mooie snelle combinaties werden de aanvallen opgezet en nog een aantal malen met een doelpunt afgerond. De rebound overwicht was door het lengte verschil bij VALTO enorm, waardoor er lange aanvallen gespeeld konden worden. De wedstrijd werd eindigde in een ruime 23-16 overwinning voor VALTO 2.

De tribunes waren intussen helemaal vol gelopen voor het klapstuk van vanavond. Het keurkorps van Eric mocht zich opmaken voor de wedstrijd tegen AVO1, wat vorig zaalseizoen als tweede eindigde in de overgangsklasse A. Helemaal op de hoogte van de mutaties bij AVO ben ik niet, maar ik weet wel dat zij afscheid hebben genomen van Marlou Kuiper die vanavond haar opwachting maakte met LDODK in de Korfballeague. Het was voor het Lierse publiek dus even afwachten waar VALTO zou staan. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jan Korteland was het even wachten op de openingstreffer. Deze viel bij de tweede aanval van AVO bij VALTO door de korf. Niet veel later wist Frank de gelijkmaker te maken uit een vrije bal. Met een 4-0 rush van VALTO, waarbij vooral de dames met drie treffers hun aandeel opeisten, stond er na vijf minuten een 5-1 tussenstand op het bord. Na zeven minuten viel de tweede Drentse treffer door de korf, maar Laurens en Zané vergrootte de voorsprong weer. Na tien minuten besloot de coach van AVO zijn eerste time-out te nemen. Dit leek zijn uitwerking te hebben, want nadat Thom met een toegekende strafworp de 8-4 had gemaakt, wisten de gasten door twee treffers van Marco Zegwaard, oud speler van DOS’46, terug te komen tot 8-6. Na de 9-6 van Mees besloot ook Eric een time-out te nemen. Na de spelhervatting wist VALTO gelijk het verschil weer groter te maken door doelpunten van Thom, Naomi en Frank. VALTO leek nu los van AVO, maar de gasten rechtte nog eens de rug en bleven aan het elastiek hangen. Tot de rust wisten zij de achterstand terug te brengen naar 15-11.

Het eerste doelpunt van het tweede bedrijf liet even op zich wachten. Pas in de derde minuut wist AVO de korf als eerste te vinden. Thom en Frank brachten het verschil terug op vijf, maar AVO bleef ook hun doelpunten mee pikken. Hierdoor zou het verschil steeds tussen de vier en zes doelpunten schommelen. Toch ging het allemaal niet zo gemakkelijk als het lijkt. Na de 18-13 van Thom in de negende minuut, moesten we bijna tien minuten wachten voor er weer een doelpunt te vieren viel. Ook de gasten wisten in deze fase niet tot scoren te komen. Het was Thom die deze doelpuntloze periode doorbrak, waarna de doelpunten weer wat sneller vielen. Met om en om scoren stond er vijf minuten voor tijd een 21-17 tussenstand op het bord en was het zaak voor VALTO om de voorsprong te behouden. Mees, Lotte en Naomi besloten de wedstrijd echter definitief in het slot te gooien, waarna AVO via Marco Zegwaard de eindstand op 24-18 zette. Hoewel er nog genoeg stof is om op te trainen, werd er met vlagen een prima spel vertoond. Met nog twee oefenwedstrijd voor de boeg dus nog wel wat tijd om aan het team te schaven. Dinsdagavond reist de selectie weer af naar Dordrecht om op herhaling te gaan bij Oranje Wit, waar in de laatste veldwedstrijd maar nipt van werd verloren. Een prima sparringpartner dus om ons voor te bereiden op het zaalseizoen. Volgende week zaterdag is het weer all-day VALTO in de Vreeloohal. Voor de selectie wacht ook dan weer een tegenstander die al langer in de overgangsklasse uitkomt KVA uit Amstelveen. Ook dan kunnen VALTO 1 en 2 hun borst weer nat maken.