VALTO trein dendert ook door in Haarlem

Met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht ging de selectie dit weekend weer gescheiden op pad. VALTO A1 en VALTO 2 mochten naar Scheveningen om te proberen punten te vergaren in “de Blinkerd”, de thuishaven van KVS. Beide ploegen wisten niet te stunten in deze voor tegenstanders lastige sporthal. VALTO A1 had geen schijn van kans tegen de koploper en verloor 33-21, maar staat nog steeds op een veilige 6e plaats. Echter voelen zij wel de hete adem in de nek van PKC A2, wat tot twee punten genaderd is. Het is dus te hopen dat onze A1 volgende week weer kan stunten tegen Fortuna A2, want PKC speelt tegen de rode lantaarndrager TEMPO A2. Publiek is hier dus van harte welkom om onze junioren een extra steuntje in de rug te geven. Bij VALTO 2 wil het maar niet lukken om een overwinning binnen te halen. Ook vandaag zat het er niet in tegen het door de wol geverfde KVS 3. In de thuiswedstrijd wisten onze reserves nog een puntje uit het vuur te slepen, maar dat bleek vandaag te hoog gegrepen. VALTO 2 begon wel scherp aan de wedstrijd en nam direct een 0-3 voorsprong, maar wist deze niet verder uit te breiden. De thuisploeg kwam ook op stoom en ging raak schieten. De voorsprong verdampte en na vijftien minuten stond er al een 9-5 achterstand op het bord. Aan beide zijde wilden de doelpunten een poosje niet vallen, maar VALTO doorbrak de ban door de 9-6 van Mandy vier minuten voor rust. Toen gingen ook bij KVS de doelpunten weer vallen en wisten zij de voorsprong nog voor de thee uit te breiden naar 12-6.

Na de rust zou VALTO er niet meer aan te pas komen en speelden vooral tegen zichzelf. Bart zou in de eerste aanval na de rust nog de 12-7 scoren, maar hierna viel de doelpunten machine bij ons helemaal stil. We grossierden in plaats fouten en wisten ruim vijf minuten geen schot meer te lossen. In deze fase werden alle aanvallen onderbroken of we gooiden de bal zelf over de lijn of in de handen van een tegenstander. De thuisploeg maakte hier dankbaar gebruik van en liep uit naar 17-7, voordat Thijs via een verdiende strafworp weer voor ons scoorde. Ook de negende treffer van VALTO zou door Thijs vanaf de strafworpstip gemaakt worden, maar toen hadden de “vissen” er al weer drie in liggen. Hoewel het verschil niet meer overbrugt zou worden begon VALTO nu wel wat meer mee te scoren met de thuisploeg. Zij werden wat nonchalanter in het verdedigen en de passes kwamen nu bij hen ook niet allemaal meer aan. VALTO 2 kon dus een beetje aan schadebeperking doen. Bij 23-10 stond de grootste achterstand op het bord en werd door Martijn de achtervolging geopend. VALTO wist in de tien minuten die nog restte nog zes maal de korf te vinden met doelpunten van Romeé (2x), Ron (2x), Pieter en Thijs, maar dit was niet genoeg. Ook KVS pakte nog wat doelpunten mee, waardoor de wedstrijd uiteindelijk eindigde bij 26-17. In Delft wist de nummer 7 SDO/Blijwerkt 2 verrassend te winnen van Excelsior 2, waardoor het gat met de nummer zeven nu is opgelopen naar vier punten. Het wordt dus een lastige opgave voor VALTO 2 om het tij nog te keren. Ditzelfde SDO komt volgende week op bezoek in De Lier en zou het niet mooi zijn als we met z’n allen VALTO 2 aan komen moedigen en met z’n allen de eerste overwinning binnen te hengelen? Kom dus allemaal op tijd op ook VALTO 2 die extra steun te geven.

Het Lierse vlaggenschip mocht afreizen naar Haarlem om het daar in het Kennemer sportcentrum op te nemen tegen KV Rapid. Thuis wist VALTO deze tegenstander met grote overmacht te verslaan, maar Rapid zou zo’n afstraffing zeker geen tweede keer willen ondergaan. Zij begonnen na het voorstellen dan ook scherp aan de wedstrijd. Binnen vijftien seconden had een Haarlemse dame de score geopend. Frank had ook ongeveer zoveel tijd nodig voor de gelijkmaker, dus de toon was gezet. Na de vakwisseling moesten beide ploegen even zoeken naar de juiste personen, wat VALTO direct het eerste gaatje opleverde na de doelpunten van Maaike en Mees. De thuisploeg zou echter aangehaakt blijven tot 5-6, waarbij VALTO het verschil steeds vergrootte naar twee en Rapid de aansluiting maakte. In de volgende vier minuten zou VALTO een 0-6 reeks neerzetten met doelpunten van Bart (2x), Mees (2x), Maaike en Frank. Het eerste serieuze gat was een feit en dit zou tot de rust niet meer weggegeven worden. Maaike zorgde eigenhandig voor een verschil van acht bij de 6-14 tussenstand, maar toen haakte de thuisploeg weer even aan. Rapid wist via een vrije bal en een strafworp, na domme overtredingen van ons, weer wat terug te doen. VALTO liet echter direct zien dat er voor Rapid vanavond weinig te halen viel in hun eigen hal en vergrootte de voorsprong naar 8-18 door doelpunten van Nikki, Mees, Frank en Zané. Rapid gaf zich echter niet gewonnen en ging er in de laatste minuut tot de rust nog vol in en wist daarin nog tweemaal de korf te vinden, waardoor we met een 10-18 tussenstand de kleedkamers opzochten.

VALTO zou ook het tweede deel scherp beginnen. Binnen vijftien seconden was Bart zijn tegenstander voorbij gelopen en maakte zijn doorloop af met een doelpunt. Ook nu was Rapid weer snel met een antwoord en bleef de ploeg aan het elastiek hangen. Mees en Frank herstelden het verschil wel weer, maar Rapid zou vanavond de huid duur verkopen en bleef knokken voor een draaglijke eindstand. Er werden pittige maar faire duels uitgevochten, waarin men toch het respect voor elkaar nooit uit het oog verloor. Met drie doelpunten op rij wist Rapid het gat te dichten tot zes verschil, maar Zané zou zorgen dat zij nu nog niet dichterbij zouden komen. Tot de 20-25 tussenstand zouden de ploegen om en om scoren en leek Rapid het VALTO toch nog lastig te kunnen maken. Met nog tien minuten op de klok rechtte de Lierse trots echter nog een keer de ruggen en werd er weer gedisciplineerd naar de juiste kansen gezocht en verdedigend de lijntjes weer wat strakker aangetrokken. Tot zes minuten voor het einde bleef het verschil echter steken op zes, maar toen wisten Mees, Frank en Bart de wedstrijd definitief in het slot te gooien met de 23-31 tussenstand. De laatste vier minuten was het verzet van de thuisploeg wel een beetje gebroken. Zij bleven echter nog wel strijden voor hun kansen, maar de scherpte was er wel vanaf. VALTO wist daarentegen nog vier maal de korf te vinden en het was Nikki die de eindstand op het scorebord zette met haar derde doelpunt vanavond. Met deze 25-35 overwinning weet VALTO 1 het doelpunten gemiddelde per wedstrijd boven de 30 te tillen en zijn we nog steeds foutloos dit zaalseizoen. Er wachten echter nog een paar pittige hobbels voor het seizoen er op zit, dus laat die champagne nog maar even in de winkel staan. Volgende week wacht de volgende hobbel in onze “eigen” Vreeloohal. Dan komt KV Tilburg naar De Lier om ons vlaggenschip het vuur aan de schenen te leggen. Zij hebben zaterdag in Delft met maar één puntje verschil verloren van Excelsior, dus VALTO is gewaarschuwd. Het is dan ook van belang dat wij als publiek ook niet verslappen en het vlaggenschip onverminderd blijven steunen in hun strijd om de punten. Het was mooi om te zien dat er een flink aantal Lierse supporters achter VALTO 1 aan gereisd waren naar Haarlem, wat zeker niet onopgemerkt is gebleven bij de spelers. Zaterdag zitten de tribunes natuurlijk weer helemaal vol met VALTO aanhang en stel ik voor om er met z’n allen een mooie avond van te maken.