Na 10 maanden zijn we weer aan het korfballen!

Het coronavirus hield ons langer aan de kant dan we allemaal gehoopt hadden. Nadat er in maart 2019 abrupt een einde kwam aan het zaalseizoen en de veldcompetitie niet eens meer afgemaakt kon worden, zijn we in september vorig jaar wel weer begonnen aan een nieuwe veldcompetitie. Het virus gooide ook toen weer roet in het eten en was het na vier wedstrijden alleen nog toegestaan om zonder publiek te spelen. Dat de korfbalwereld niet bij de pakken neer wilde zitten bleek wel uit het grote aantal snel uit de grond gestampte live stream teams bij veel clubs. Twee weken later was het echter toch helemaal klaar. Het virus ging helemaal los in Nederland en alle sportcompetities werden stilgelegd. De teams hebben daarna de hele winter en het voorjaar doorgetraind in de hoop dat er een moment zou komen dat de competitie weer zou worden opgestart. Rond de jaarwisseling werd al gauw duidelijk dat het zaalseizoen niet meer zou starten en werd de hoop op het voortzetten van de veldcompetitie gevestigd. De besmettingscijfers bleven echter te hoog om het licht op groen te zetten en zo komt het dat seizoen 20-21, met als beoogd hoogtepunt het 60 jarig bestaan, eigenlijk als niet gespeeld de geschiedenisboeken in gaat.

Gisteren was het dan toch weer zover. Wedstrijden met toeschouwers zijn weer toegestaan en daar maakte toch weer een leuk aantal toeschouwers gebruik van bij de oefenwedstrijden die er plaats vonden bij VALTO. Een veel gehoorde uitspraak lans de lijn was toch wel dat een ieder blij was dat het weer mag en dat we met velen hopen dat er dit seizoen wel een competitie gespeeld kan gaan worden. Zelf ben ik niet zo bang voor de veldcompetitie, maar voor de zaalcompetitite begint zal het virus toch nog wel verder de kop ingedrukt moeten worden.

Over de wedstrijden van gisteren tegen DES 1 en 2 en de junioren tegen CKV Nieuwerkerk valt vooral op dat toch wel te zien was dat velen de scherpte van voor het stilleggen een beetje kwijt zijn. Ik heb nog net het staartje van de wedstrijd van de A1 tegen Nieuwerkerk A1 mee kunnen kijken en was toch wel blij verrast met de stand op het scorebord. Nieuwerkerk A1 start straks toch in de junioren hoofdklasse en gezien de stand heeft hun trainer nog wel wat huiswerk te doen. VALTO A1 toonde hun ambitie om attractief korfbal op de mat te leggen en in de top van de overgangsklasse mee te willen draaien. De nieuwe trainer, Maarten Taffijn, kan volgens mij wel tevreden zijn met deze 22-10 overwinning en verder bouwen richting de competitie met dit team.

Bij de seniorenselectie zijn ook wat nieuwe gezichten te vinden. VALTO 2 wordt dit seizoen getraind en gecoacht door Richard van Weert, die we eerder langs de lijn hebben kunnen zien bij ckv ONDO, CKC Maassluis en hiervoor in Delft bij de tegenstander van vandaag, DES. Hij neemt het stokje over van Ronald Tuntelder die ervoor gekozen heeft elders aan de slag te gaan. Ook waren er enkele nieuwe spelers te bewonderen. Enkele kersverse senioren zijn doorgestroomd uit de junioren en gaan proberen een plaatsje binnen te selectie te verwerven. Ben wel benieuwd op wie de keuze van de trainers gaat vallen dit seizoen, om de kastanjes uit het vuur te halen voor VALTO. De wedstrijd tussen V2 en DES 2 stond onder leiding van Ruben Kester. Het zou geen doelpuntrijke wedstrijd worden. Het was DES dat de score opende, maar ook zij had het vizier duidelijk nog niet op scherp staan. Voor VALTO scoorde Martijn de gelijkmaker. De gasten zouden echter het grootste deel van de eerste helft op een kleine voorsprong blijven. Pas na ruim twintig minuten wist VALTO op gelijke hoogte te komen bij 5-5, maar nam wel direct het initiatief over en liep uit naar 7-5 door treffers van Esmee en Wouter. Bij 7-6 werd er gerust en wist DES direct na de hervatting in de eerste aanval weer langszij te komen. VALTO bleef echter aan de goede kant van de score door het schot van Wouter. Het eerste gaatje werd weer geslagen door twee treffers op rij van Myrte die de stand op 10-8 bracht. Hierna zou VALTO langzaam maar zeker verder uitlopen naar de 15-11 eindstand.

Ook V1 speelde tegen de oude club van Richard en ook bij hen zou de tegenstander de score openen. Dit gebeurde pas na vier minuten en hield de Valto verdediging het verder nog lang dicht. Pas na tien minuten was  het, nieuw uit de junioren, Laura E die zich op de kaart zette door de gelijkmaker te scoren. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijd nam V1 nu wel direct het initiatief door het eerste gaatje te slaan. Na tweemaal Frank en de treffer van Zané, die weer bijna hersteld is van haar knieoperatie, wist DES halverwege de eerste helft ook weer de korf te vinden. In het tweede kwart viel het bij Valto een beetje stil met het scoren en wisten de gasten vlak voor het rustsignaal weer op gelijke hoogte te komen.

Na de 7-7 ruststand waren het na de hervatting ook nu weer de gasten die hun eerste aanval verzilverde. De van Fortuna overgekomen Mark Toorenburg wist de gelijkmaker te scoren. Na de treffer van deze nieuwkomer zou Valto nog viermaal scoren en was de wedstrijd na tien minuten in de tweede helft eigenlijk wel beslist. Hoewel DES bleef strijden voor elke meter en er alles aan deed om tot scoren te komen, stond de verdediging van Valto als een huis. Halverwege de tweede helft stond er een 16-9 tussenstand op het bord en leek het er op dat ook V1 de twintig treffers vandaag wel zou gaan overschrijden. Er kwam echter een flinke schep zand in de “motor”, waardoor er aan Lierse zijde weinig meer te juichen viel. Het verdedigingsvak hield knap het slot op de korf, waardoor ook DES niet tot scoren wist te komen. Het wilde aan beide zijden niet meer lukken om nog ballen de korf te krijgen, waardoor er werd afgefloten bij de 16-11 eindstand. De omstandigheden waren natuurlijk ook niet ideaal met de hoge temperatuur en oefenwedstrijden hebben sowieso vaak geen hoge scoren door het vele wisselen van spelers in de selectie periode. Voor de competitie begint staan er nog de nodige oefenwedstrijden gepland, dus is er nog tijd genoeg om hieraan te werken. Volgende week gaan V1 en 2 op bezoek bij KVS in Scheveningen. Zij zijn vorig weekend al gestart met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen met wedstrijden tegen Achilles en waren gisteren op bezoek in Pijnacker bij een driekamp met Avanti en KCC. Of zij daadwerkelijk verder zijn als VALTO kunt u volgende week gaan bekijken aan de Cremerweg 2, 2597 LS in Scheveningen. De wedstrijden starten om 14:00 uur met de tweede teams met aansluitend beide eerste teams. Toeschouwers zijn ook daar wel welkom, maar houd u wel aan de geldende regels.