Twee degelijke overwinningen voor VALTO selectie

De rust is weer terug gekeerd rond de “Villa” nadat het vorige week toch best wel druk was op het sportpark. De aanwezigheid van de camera ploeg van KRO NCRV voor de televisie opnames voor het programma “Festival van de liefde” had toch wel wat extra publiek opgeleverd. Of was het toch het mooie weer wat er voor gezorgd had dat het langs de lijn lekker druk was? Feit is wel dat de spelers toen niet het beste van hun spel hebben laten zien en was ik dus benieuwd of Mark de koppies weer allemaal omhoog gekregen had in de afgelopen week. Voor VALTO 2 stond er vandaag op papier een pittige pot te wachten tegen Nieuwerkerk 3, waarmee zij de tweede plaats deelden achter KCC 3. Het vlaggenschip zou vandaag op papier een eenvoudige overwinning moeten pakken tegen laagvlieger ONDO uit het Zeeuwse St. Laurens. Zij hadden vorige week de eerste punten gepakt tegen de rode lantaarn drager Oranje Wit.

Het tweede startte nog steeds zonder de geblesseerde Pieter en het ook nog wel even lijkt te gaan duren voordat hij weer fit zal zijn. In minder dan een halve minuut na het startsein van scheidsrechter Dirks had Vera L de openingstreffer al door de korf. Het sein voor Nieuwerkerk om verdedigend meer druk te geven, waardoor het VALTO-publiek hierna zeven minuten moest wachten op het volgende juichmoment. Gelukkig stond de Lierse verdediging ook als een huis en was het eerste gaatje van twee door de benutte strafworp van Thijs een feit. Lang zou dit niet blijven staan, want met drie doelpunten op rij was het voor Nieuwerkerk er op en erover. Hierna zouden de ploegen om en om scoren, waardoor de ploegen na twintig minuten bij 4-4 nog steeds in evenwicht waren. De laatste tien minuten zou VALTO dan toch wat duidelijker het initiatief pakken en met de twee treffers van Mark weer een gaatje slaan. Helaas lukte het niet om het verschil tot de rust op twee te houden, maar zetten de gasten de ruststand op 6-5.

Een minimaal verschil wat we bij het hervatten van de wedstrijd met hand en tand verdedigden. De eerste aanvallen van de gasten werden afgeslagen, waarna Martijn de eerste bal na de thee weer door de korf gooide. Nieuwerkerk zou nog één maal de aansluiting krijgen, maar Mark en Martijn zorgden ervoor de alle hoop in de kiem gesmoord werd door na vier minuten al een 9-6 tussenstand op het bord te zetten. Richard besloot om de nog piepjonge Wouter te wisselen voor Ruben Kester die toch al wat langer mee loopt in de senioren. Dit gaf wat meer rust in dit vak, waardoor we de voorsprong konden consolideren. Nieuwerkerk zou de eerste tien minuten nog aan het elastiek blijven, maar daarna zou VALTO 2 langzaam maar zeker de marge vergroten. Halverwege de tweede helft hadden Mark, Thijs en Martijn een 14-8 tussenstand op het bord gezet en leek het een gelopen race.

Ook de gasten waren intussen al aan het wisselen geslagen in de hoop om met wat verse spelers het tij te keren. Het lukte hen om weer twee puntjes van de achterstand af te knabbelen, maar Thijs gooide met twee treffers op rij de wedstrijd in het slot. Met een 16-10 tussenstand en nog vier minuten op de klok mocht het Lierse publiek er toch wel van uit gaan dat deze punten in de pocket zaten. Ruben zou aan het eind van de middag nog een wedstrijd in zijn eigen team moeten spelen, dus bracht Richard Frank in om Ruben even te laten rusten. Dit was echter voor héél korte duur, want er werd aan de andere kant al snel gescoord en mocht Frank na een halve minuut weer gaan zitten. Ruben zou de laatste minuten de verdediging van onze voorsprong weer op zich nemen. Het eindsignaal klonk bij 17-11 waarmee VALTO hun tegenstander in ieder geval voor een week achter zich laten. Tijdens de wedstrijd van het eerste kwamen er gunstige uitslagen door van de andere wedstrijden in de poule, waaruit bleek dat ook KCC|CK kozijnen 3 zich in Leiden verslikt had  in Pernix 2. Bij hen was de schade groter dan bij VALTO 2 vorige week, want zou lieten beide punten achter in Leiden. Hierdoor is VALTO 2 nu koploper in de poule en gaat zij de koppositie volgende week verdedigen in Dordrecht, als we op bezoek gaan bij Oranje Wit 2. Zij staan op een derde plaats met twee punten achterstand, wat dus een vierpunten wedstrijd betekent volgende week in Dordrecht. Publiek is hierbij zeer welkom om deze jonge ploeg te steunen in de strijd om de broodnodige punten. Om 14:00 uur zal deze wedstrijd aanvangen in sportcomplex Stadspolders aan de Nieuwe Noordpolderweg 5 in Dordrecht. Aansluitend zal ook VALTO 1 hier spelen, dus een middagvullend programma voor de liefhebber.

Dan de wedstrijd van het vlaggenschip, wat het op zou nemen tegen oude bekende ONDO uit St. Laurens. Zij beleven een moeizaam seizoen tot zover en hebben pas vorige week afscheid genomen van de laatste plaats door van het nog eveneens puntloze Oranje Wit, onze tegenstander van volgende week, te winnen. De wedstrijd stond onder leiding van het scheidsrechters duo Peeters en De Jong, die de wedstrijd prima aanvoelden en de ploegen lekker lieten korfballen. Na het eerste fluitsignaal zou het wel bijna vijf minuten duren voor de eerste nul van het bord geschoten werd. Het eerste aanvalvak van VALTO zag veel van hun genomen kansen stranden zonder doel te treffen, waardoor het kon gebeuren dat de gasten de scoren openden. Uiteindelijk wist Mees voor ons de nul van het bord te schieten en mocht het andere vak het gaan proberen. Hier werden de dames in stelling gebracht en zij wisten vier minuten later door treffers van Maaike en Romeé het eerste gaatje van twee te slaan. Dit had het aanvalvak blijkbaar geïnspireerd, want ook zij wisten nu binnen een minuut de korf te vinden. Zo stond er na  dertien minuten een 4-1 tussenstand op het bord en nam de coach van ONDO een time- out, voordat VALTO aan de horizon zou verdwijnen. VALTO ging hierna echter door waar het gebleven was en maakte er met treffers van Laurens en Thom 6-1 van. Pas in de twintigste minuut viel de tweede treffer voor de gasten door de  korf. Bij VALTO wilde het in deze fase wederom niet lukken om de korf te vinden en daar maakten de gasten dankbaar gebruik van. In de acht minuten dat VALTO de korf niet wist te vinden, wisten zij de wedstrijd weer open te breken door de achterstand terug te brengen naar 6-4. De laatste minuten tot de rust zou de VALTO verdediging het wel dicht houden en wist Thom de ruststand op 7-4 te zetten.

Tot zover toch weer een wedstrijd waarin VALTO wel prima stond te ballen, maar dat de scherpte in de afronding ontbrak. Vooral het aanvalsvak had veel moeite met de afronding, dus zou het in de tweede helft nog wel even duren voor er een beslissend gat geslagen zou worden. Beide ploegen startte vooral verdedigend zeer gedreven aan het tweede bedrijf, waardoor het maar liefst zeven minuten duurde voor er gescoord werk. Thom maakte het verschil weer vier en toen even later Zané met een overtreding van scoren gehouden werd, zorgde zij met haar strafworp weer voor een marge van vijf. Hierna lieten we toch wel te makkelijk twee doelpunten door en was er halverwege de tweede helft nog steeds zicht op een resultaat voor ONDO. Mark besloot een time-out te nemen om de ploeg nog maar eens op scherp te zetten. Frank kwam er in op de plaats van Mees in de hoop dat de vele kansen nu ook tot doelpunten zouden leiden. Thom, Frank en Nikki wisten met drie treffers op rij een 12-6 tussenstand op het scorebord te zetten, waarmee de wedstrijd wel gespeeld leek te zijn. De laatste tien minuten zouden de gasten nog slechts één keer de korf weten te vinden, terwijl Thom, Frank, Nikki en Bart voor ons de eindstand op 16-7 zetten. Een verdiende overwinning op het hard werkende ONDO, wat hun huid toch wel duur verkocht heeft. Zij vochten voor wat zij waard waren en wisten het ons wel degelijk moeilijk te maken, ondanks dat de uitslag anders doet vermoeden. Volgende week zet ook het vlaggenschip koers richting Dordrecht om het op te nemen tegen Oranje Wit 1. Zij zijn de rode lantaarndrager van de poule en beleven een lastig seizoen. Aan VALTO 1 om deze tegenstander toch zeker niet te onderschatten, daar zij toch met de boomlange Mees Oppe een jeugdinternational binnen de lijnen hebben. In het verleden hebben we deze ploeg natuurlijk wel een paar keer aan de zegekar gebonden, maar in het verleden behaalden resultaten …

We zien u dus graag volgende week langs de lijn in Dordrecht!

Arno van Leeuwen.