Valto eindigt debuutjaar in de hoofdklasse op een tweede plaats

In de laatste zaalcompetitiewedstrijden was het in de hoofdklasse B voor de bovenste helft van de poule al gespeeld. De uiteindelijke kampioen DeetosSnel had al voor de winterstop een gaatje weten te slaan, wat in de tweede competitiehelft behouden bleef. Even leek het nog spannend te worden toen zij een paar wedstrijden onverwacht de punten aan de tegenstander moesten laten. Toch konden drie wedstrijden voor het einde de kurken van de flessen door in een thuiswedstrijd tegen Sporting Delta het kampioenschap veilig te stellen. Dit kwam mede tot stand door de inzet van hun sterkhouder Joost Hofman, die in de verloren wedstrijden geblesseerd aan de kant was gebleven. Hij bleek nog niet helemaal hersteld te zijn, want in de wedstrijd tegen Valto bleef hij vorige week weer aan de kant. In onze laatste thuiswedstrijd wist Valto door sterk verdedigen de kampioen uiteindelijk pootje te lichten en was Koert tijdens het interview na de wedstrijd duidelijk over de ambitie van ons vlaggenschip. De laatste wedstrijd in Gorinchem tegen GKV/Enomics moest ook een buit worden voor ons, want dat zou een tweede plaats opleveren. Dit zou dan de kers op de taart zijn in ons debuutjaar in de hoofdklasse. Hoe anders als je kijkt naar het resultaat van Sporting Delta, dat ook dit seizoen debuteerde in de hoofdklasse. Zij gingen gisteravond voor de laatste strohalm naar Scheveningen, waar zij met twee verschil van KVS moesten winnen. Helaas voor hen keren zij na één seizoen weer terug naar de overgangsklasse.

In Gorinchem dus de strijd om de tweede plaats, want Valto stond na de overwinning op DeetosSnel weer op gelijke hoogte met de thuisploeg. In de thuiswedstrijd werd er nog met 24-19 van GKV gewonnen, maar toen miste zij wel wat spelers door blessureleed. Na het voorstellen van de spelers ging het duel van start onder de bezielende leiding van de scheidsrechters Dekker en Mantel. Na de eerste vruchteloze aanval van de thuisploeg ging de bal naar de Valto aanval, maar de jurytafel greep in. De wedstrijdklok was men vergeten te starten, dus begonnen we weer opnieuw. Een extra aanval voor de thuisclub dus, maar ook deze keer wisten zij geen doel te treffen. De score werd geopend door Bart die met een buzzer beater de korf vond. Even later zou Laurens onze voorsprong verdubbelen, maar GKV wist nu ook de korf te vinden. Hoewel hun eerste treffer wel onder discutabele omstandigheden werd gescoord. Bart had opgemerkt dat de schotklok niet klopte en wees de arbitrage hierop. Zijn tegenstander maakte dankbaar gebruik van de ruimte die hij hierdoor kreeg en schoot droog binnen. Toen bij GKV de deksel van de korf was scoorden zij er gelijk vier op rij, waardoor we ineens tegen een 4-2 achterstand aan keken. De ploegen bleken vandaag erg aan elkaar gewaagd in de Rappardhal. Het bleef lang stuivertje wisselen met dan GKV op een kleine voorsprong die Valto egaliseerde en dan weer Valto op een kleine voorsprong die GKV wist weg te werken. Dit bleef zo doorgaan tot de 8-8 tussenstand met nog zo’n zes minuten op de klok. Met twee treffers op rij wist de thuisploeg weer een gaatje te slaan en leek het erop dat Valto met een kleine achterstand de rust in zou gaan. Maar Valto zou Valto niet zijn als er in de laatste minuten tot de rust nog eens een tandje bijgezet zou worden. Dankzij de doelpunten van Sheila en Frank werd met een 10-10 tussenstand de gang naar de kleedkamers gemaakt.

Beide ploegen kwamen gedreven de kleedkamers uit. Ook GKV had duidelijk de zinnen op die tweede plek gezet en waren dan ook de eerste die scoorden na de thee. Echter bleef ook Valto scherp en wist via de strafworp die Bart meekreeg weer op gelijke hoogte te komen. Ook aan de andere kant werd in de volgende aanval naar de stip gewezen, waardoor GKV weer een kleine voorsprong nam. De aanvallen werden aan beide kanten intussen wat rommeliger, waar er nogal eens een bal over de lijnen verdween en er meerdere aanvallen gespeeld werden zonder dat het tot een goede kans kwam voor beide ploegen. Toen Thom via een toegekende strafworp ons weer op gelijke hoogte zetten bij 12-12, brachten Thomas en Mark Jasper en Koert binnen de lijnen op de plaatsen van Thom en Frank. Dit was natuurlijk weer even wennen en hierdoor viel er even een gaatje in onze verdediging, waar GKV weer gebruik van maakte met een treffer van een net binnen de lijnen gekomen dame. Maaike kwam intussen ook binnen de lijnen en verving Romee, maar we konden niet voorkomen dat GKV weer een gaatje van twee wist te creëren. Valto had het intussen weer goed op de rit, maar de kansen wilden in deze fase gewoonweg niet vallen. Ook bij GKV werden lang niet alle kansen op het juiste moment genomen. Valto kwam wel weer steeds beter in hun ritme wat ons uiteindelijk bij 14-14 weer op gelijke hoogte bracht door twee treffers van Koert. Met nog een minuut of zes te gaan kwam GKV weer op voorsprong dankzij een gescoorde vrije bal, maar niet veel later zette Bart ons met zijn vierde van de avond weer op gelijke hoogte.

De laatste fase van de wedstrijd zou onze verdediging GKV van scoren weten af te houden, terwijl onze aanval met Jasper, Koert, Mirthe en Laura hun stinkende best deden om alsnog de overwinning binnen te slepen. Laura stond als een beest te vangen en zorgde ervoor dat er veel herhaald kon worden. Ook haar broer Jasper stond weer zijn mannetje, als Laura even voor haar eigen kansen ging proberen te gaan. De voorsprong 15-16 werd door Jasper op het bord gezet met nog ruim drie minuten op de klok en kon het, gezien het verloop van de wedstrijd tot nu toe, nog alle kanten op. GKV werd te gehaast met schoten op het verkeerde moment, die allemaal door Bart werden opgevangen. Zetten zij een aanval wat zorgvuldiger op dan resulteerde dit tweemaal tot een schotklok overschrijding. Dit hielp hen niet en was koren op de molen voor Valto, wat het in de slotfase prima uitspeelde. Er werd rustig naar de juiste poging gezocht en diep in de klok een schot gepakt, wat dan weer door Laura of Jasper werd afgevangen. In de laatste seconden wist Laura langs haar tegenstander te glippen met een doorbraak, maar werd onreglementair van score gehouden. Zij mocht hierdoor drie seconden voor tijd nog een strafworp nemen en daarmee ook haar naam op het scoreformulier zetten. Na de strafworp was het ook gelijk einde wedstrijd en is Valto met deze 15-17 overwinning dus tweede geworden in het debuutjaar in de hoofdklasse. Een leuke wedstrijd waar ik helaas zelf niet bij was, omdat ik een gezellig uitje gepland had staan met mijn vrienden. Zo’n laatste wedstrijd wilde ik toch wel gezien hebben en om het plaatje compleet te hebben dan ook een verslag voor het nageslacht. Een mooi zaalseizoen voor ons vlaggenschip wat de basis voor het behoud op dit niveau al in de eerste seizoenshelft legde. Voor Valto 2 zijn de druiven helaas heel zuur door het missen van het oh zo gewenste kampioenschap. Helaas moesten zij dit, met één doelpunt te weinig, aan de concurrent Oranje Wit 3 laten en zullen zij het volgend seizoen opnieuw moeten gaan proberen in de reserve 1e klasse.

In de poule van Valto 1 gisteravond weinig verrassingen. CKV Nieuwerkerk wist in Middelburg te winnen van het reeds gedegradeerde Swift. Voor Sporting Delta was er nog een klein lichtpuntje aan de horizon, maar dan moest er wel gewonnen worden van KVS in De Blinkerd. KVS heeft Sporting Delta nog even laten spartelen, maar had in de eerste helft het verschil al gemaakt. Zoals gezegd ging Sporting Delta ook ten onder in de Blinkerd en degradeert het naar de overgangsklasse. De komende weken zijn er geen competitiewedstrijden meer voor de selectie teams, maar gaan de voorbereidingen op het veldseizoen beginnen.

Deze oefenwedstrijden staan allemaal op de website gecommuniceerd en u bent daarbij natuurlijk ook van harte welkom langs de lijn. Valto 1 speelt in de degradatie poule voor behoud in de ereklasse tegen DeetosSnel 1, CKV Nieuwerkerk 1 en KOAG 1. Voor behoud op dit niveau moeten we onszelf in juni minimaal op de 2e plaats terugvinden. Een aardige uitdaging voor ons vlaggenschip, maar ik heb er wel vertrouwen in dat we het kunnen.

Geniet nog even van de zaalwedstrijden die nog gespeeld gaan worden en dan zien we u graag weer langs de lijn bij de Villa.

Arno van Leeuwen.