Valto gebruikt Vriendenschaar voor een korfbalshow

Na het feestje vorige week in Zeeland, was er vandaag weer een competitieronde waarin iedereen weer aan de bak moest. Ondanks dat waren de tribunes goed gevuld bij de wedstrijden van de selectie. De tegenstander van vandaag was Vriendenschaar uit Hardinxveld-Giessendam, wat in het verleden vaak een taaie tegenstander is gebleken. In het voorprogramma speelde Valto A2 tegen Weidevogels A1 en wisten deze wedstrijd met 17-13 te winnen en nemen door deze overwinning de koppositie in de poule over van Dijkvogels A1 dat verloor bij Avanti A3. Dat worden dus nog drie finales spelen voor de A2, voordat de kurken kunnen knallen. Eerder op de middag had de A1 even flink huis gehouden tegen KZ Danaïde A1. Voor de rangschikking in de competitie had deze 31-16 overwinning weinig te betekenen, want onze A1 is al een poosje veilig voor behoud in de overgangsklasse en voor de bovenste plaatsen zijn we al even afgehaakt.

Valto 2 zou dit seizoen graag de degradatie van vorig seizoen goed gemaakt hebben dit seizoen, maar lijkt daarin niet te slagen. Het ongenaakbare Die Haghe 2 zit stevig in het zadel met voorafgaand aan deze wedstrijd een voorsprong van vier punten. Het was dus zaak voor Valto 2 om te blijven winnen. Een mooie uitdaging voor vandaag om revanche te nemen op de onnodige nederlaag in Hardinxveld-Giessendam. De wedstrijd  schoot onder leiding van scheidsrechter Monrooij uit de startblokken en wist Valto binnen zes minuten een 3-0 voorsprong te nemen. Vriendenschaar wist na zeven minuten ook de korf te vinden, maar Iris herstelde het verschil. Het deksel was echter ook voor Vriendenschaar van de korf en met drie treffers op rij kwamen zij bij 4-4 weer langszij. De wedstrijd startte dus weer opnieuw en wederom nam Valto via Mark en Mandy een voorsprong. Het verdedigingsvak zat echter even in een moeilijke fase waarin de doelpunten niet wilde vallen. De gasten wisten het gat weer te dichten en waarna Valto weer een voorsprong  nam na twee treffers van Mark. Met nog twaalf minuten op de klok nam de coach van Vriendenschaar een time-out en bracht ook gelijk een verse speler binnen de lijnen. Deze routinier moest voor meer rebound gaan zorgen, zodat er meer herhaald kon worden. De gasten wisten de aansluiting weer te krijgen bij 8-7, maar binnen twee minuten had Valto weer een 10-7 voorsprong op het bord staan. Zo leek er geen vuiltje aan de lucht voor ons, maar de gasten bleven aan het elastiek hangen. Na een tegentreffer wisten Ruben en Vera onze voorsprong te vergroten naar 12-8, maar zou Vriendenschaar nog even een tandje bijschakelen in de laatste vijf minuten tot de rust. Met drie rake schoten op rij was het gat weer gedicht en werd het nog spannend tot de rust. Martijn vergrootte de voorsprong weer naar 13-11 met nog minder dan een minuut te spelen. In een alles of niets poging wist Vriendenschaar in de laatste seconden nog een strafworp te forceren, waardoor we gingen rusten met 13-12.

Na de rust hadden de gasten in no-time de gelijkmaker door de korf liggen en was de toon gezet voor het tweede bedrijf. Valto diende deze  treffer van repliek met de treffers van Vera en Martijn. Deze voorsprong werd echter door de gasten weer even snel weggewerkt en wisten zij ook gelijk op voorsprong te komen. Valto zou weer een doelpuntloze periode hebben van ruim tien minuten, wat aan het eind van de wedstrijd funest zou blijken te zijn. Na veertien minuten stond er een 15-19 achterstand op het bord en wist Ruben dan eindelijk weer voor ons de korf te vinden. Dit voelde blijkbaar zo lekker dat hij niet veel later nog maar eens scoorde en er 17-19 van maakte. Het andere vak wist hier niet in mee te gaan, waardoor de gasten enkele minuten later de voorsprong weer terug op vier zette bij 17-21. Er waren nog ongeveer zeven minuten te spelen toen Ron de 19-21 binnen schoot en leek er nog wat mogelijk voor Valto. De gasten besloten hun aanvallen vanaf nu wel héél erg zorgvuldig op te zetten, waarin de bal veelvuldig werd rond gespeeld en schotkansen niet genomen werden. De leidsman zag hier geen kwaad in en Vriendenschaar profiteerde hier dankbaar van. Doordat Valto meer risico’s ging nemen om de bal te onderscheppen wist Vriendenschaar uiteindelijk weer de korf te vinden uit een vrije bal. Jasper die ook vandaag weer zijn minuten maakte bij V2, zette de 20-22 tussenstand op het bord toen er nog vijf minuten te spelen waren. Er gloorde weer hoop op de tribune, maar deze werd door twee afstandsschoten van Vriendenschaar om zeep geholpen. Met minder dan twee minuten zou Valto de 20-24 achterstand normaliter niet meer weggewerkt krijgen. Het was Jasper die een halve minuut voor tijd de eindstand op het bord schoot. Door deze 21-24 nederlaag klimt Vriendenschaar weer over Valto heen in de ranglijst en is het zaalseizoen voor Valto 2 anders  gelopen dan vooraf gehoopt. In de andere wedstrijden weinig verrassingen. Die Haghe 2 wint ruim van Fortis 2, waarmee hun voorsprong op Valto 2 nu zes punten is en er dus alleen nog een theoretische kans is voor het kampioenschap. Ook RWA 2 en TOP (A) 3 lopen als winnaar van het veld. Volgende week staat de wedstrijd in Tilburg op het programma tegen Tilburg 2, wat nu op gelijke hoogte staat in de ranglijst. De heenwedstrijd werd met 21-18 gewonnen, waardoor de opponent ongetwijfeld op revanche uit is. Lijkt me mooi als de tribunes in Tilburg ook tijdens deze wedstrijd oranje kleuren. Voor deze wedstrijd wordt u om 15:15 uur verwacht in de sporthal “de Westerwel” in Tilburg.

Tot de wedstrijd van het vlaggenschip hadden we een kwartiertje om de bloeddruk weer een beetje te laten zakken en de kelen te smeren. Bij de gasten uit Hardinxveld zouden vandaag Marijn Bakema en Julian Voorwinden ontbreken. In de voorgaande wedstrijd tegen Die Haghe waren zij tegen hun tweede prent opgelopen en mochten vandaag op de blaren zitten. Gelukkig  van hen kunnen zij weer beschikken over de, onder normale omstandigheden, scherpschutter Christian Brouwer. Vandaag zou echter blijken dat hij nog niet de vorm van voor zijn blessure terug heeft. De wedstrijd stond onder leiding van het arbitrale duo Van Krieken en M. van Zoggel-Foolen. Na het eerste fluitsignaal schoot ons vlaggenschip uit de startblokken. De eerste aanval ging nog verloren, maar de bal was door goed voor verdedigen weer binnen no-time terug in het aanvalsvak waar Thom nu wel de korf wist te vinden. Zes minuten na het eerste fluitsignaal stond er al een 5-0 voorsprong op het scorebord en wist ook Vriendenschaar uiteindelijk de nul van het scorebord te schieten. Valto ging onverstoord door na deze tegentreffer, waardoor de coach van Vriendenschaar al na acht minuten na de 7-1 van Frank een time-out nam in de hoop ons uit de flow te halen. Het had niet het gewenste effect voor de gasten, want wederom wist Valto heel snel de bal te onderscheppen en had Romee twintig seconden later de bal weer door de korf. Het tweede doelpunt voor de gasten werd vanaf de strafworpstip gemaakt na een overtreding door onze verdediging. De wedstrijd was pas vijftien minuten oud, maar het werd ook bij de tegenstander zichtbaar dat zij begrepen dat er voor hen niets te halen viel vandaag in De Lier. Met alweer de derde van Mirthe, die vandaag als topscoorder het veld zou aflopen, en ook de derde van Frank was het verschil opgelopen tot 10-2 toen Vriendenschaar hun derde scoorde uit een vrije bal. Hier had Valto er ook al een paar van gehad, maar deze bleven vandaag vreemd genoeg veelvuldig onbenut. Ook het vierde doelpunt van Vriendenschaar werd vanaf de stip gemaakt, maar daarna werden de lijntje verdedigend weer even strak aangetrokken. Mirthe, Laura, Thom en Bart vergrootte de voorsprong naar 14-4 en was er nog iets minder dan vijf minuten te gaan tot de rust. Valto werd door de riante voorsprong nu toch een beetje nonchalant in de te nemen kansen en ook verdedigend lieten we af en toe een steekje vallen. Hierdoor kregen we toch weer een vrije bal en twee strafworpen tegen, waarvan één strafworp niet benut werd, en kwam de ruststand door de treffers van Bart en afgeronde strafworp van Laura op 16-7 te staan.

Tevreden gezichten aan Lierse kant, maar de gezichten bij de gasten stonden op onweer. Daar werd in de kleedkamer ongetwijfeld een nieuw strategisch plan bedacht voor het tweede bedrijf om nog aan schade beperking te doen. Hoe dan ook, als er al een plan was kon het direct weer de prullenbak in. Bij het uitnemen van de bal bij het begin van de tweede helft wist Valto direct de bal weer te onderscheppen en werd Mirthe door haar overijverige tegenstander met een overtreding gestopt. Dit leverde ons een strafworp op de door Mirthe koelbloedig werd afgerond. Ook onze 18e treffer kwam van de strafworpstip en even later zou Thom het juk van zich afgooien en nu gewoon de vrije bal scoren zoals we van hem gewend zijn. We waren zeven minuten onderweg in de tweede helft toen Mirthe wederom een strafworp te nemen kreeg en onze voorsprong vergrootte naar 20-7. Vriendenschaar scoorde met hun derde velddoelpunt de 20-8, maar daar was direct weer een antwoord van Valto. Met twee afstandsschoten zette Bart na negen minuten spelen een 22-8 tussenstand op het bord. Toen Laurens halverwege de tweede helft ook de korf wist te vinden als antwoord op de negende treffer van Vriendenschaar, werd het voor de coach van Vriendenschaar weer tijd om zijn spelers bij te praten over hoe hij het graag zou willen. Hier had Valto geen boodschap aan, want net als bij de eerdere time-out wist Valto ook nu weer de korf als eerste te vinden. Jasper was intussen in het veld gekomen voor Bart die licht geblesseerd het veld verliet na een wat lompe actie van zijn tegenstander. Dit betekende een weerzien tussen Jasper en Peter Visscher, die ook al in de voorgaande wedstrijd tegenover elkaar stonden in de korfzone. Romee mocht na haar doelpunt gaan zitten om ook Sheila in deze show haar kunsten te laten tonen. Ook aan de kant van de gasten waren al de nodige wissels binnen de lijnen gekomen, maar het mocht allemaal niet baten. Acht minuten voor het einde nog een, naar het laat aanzien, een vervelende blessure bij Peter Visscher, die bij het afvangen van de bal verkeerd terecht kwam wat voor hem einde wedstrijd betekende. Toen er nog vijf minuten te gaan waren werd er weer een time-out genomen om de slotfase te bespreken. Na deze time-out wist Mirthe haar zevende treffer door de korf te werken en met het doelpunt van Thom stond er inmiddels een 27-9 tussenstand op het bord. Logischer wijs gaat de concentratie een beetje achteruit als de marge zo groot is. Hierdoor konden de gasten toch nog wat terug doen en dachten de stand wat draaglijker te maken door tweemaal achter elkaar te scoren. De laatste drie minuten waren echter weer voor Valto, wat onverminderd bleef jagen op doelpunten. Met nog vier treffers van Frank, Sheila, Thom en de buzzer-beater van Romee werd de eindstand 31-12 en was de korfbalshow afgelopen. Wederom heeft Valto 1 als collectief een topprestatie neergezet, waar ook iedereen weer op het scoreformulier terecht is gekomen. Zoals het hele seizoen is van te voren voor de tegenstander moeilijk te bepalen wie zij strak moeten verdedigen, want bij Valto staat elke week wel iemand op die de ploeg aan de hand neemt. Vandaag stond er geen maat op Mirthe en deden Frank en Bart, beiden goed voor zes  treffers, ook een flinke duit in het zakje. Zo weet ons vlaggenschip elke week hun tegenstander op het verkeerde been te zetten en gaan we volgende week voor de eerste kans om het kampioenschap binnen te halen. Dat moet dan gebeuren in de Westerwel, door KV Tilburg omgedoopt tot Westerhell, in Tilburg, waar KV Tilburg de tegenstander is. In de thuiswedstrijd wisten zij lang bij ons in het spoor te blijven en moesten pas in de slotfase capituleren. In het wedstrijd verslag wat er toen op hun website stond werd al een hete return aangekondigd, maar nu hebben zij aangekondigd dat zij er alles aan gaan doen om ons feestje nog minimaal een week uit te willen stellen. Valto zal dus weer scherp aan de wedstrijd moeten beginnen en vanaf het begin het initiatief moeten pakken om de klus te klaren. Ik heb vernomen dat er weer een bus geregeld is om zoveel mogelijk supporters naar Tilburg te vervoeren en de Westerwel ,net als de Baskenburg in Vlissingen vorige week, oranje-zwart te laten kleuren en ons vlaggenschip te steunen bij de laatste loodjes in de strijd om het kampioenschap.

Publiek jullie waren weer fantastisch vandaag en we zien u graag volgende week in Tilburg, zodat we eindelijk ons feestje met jullie kunnen vieren.