Valto pakt de koppositie in een kolkende Vreeloohal

Na het vier punten weekend van vorige week tegen Tilburg stond er deze week weer een pittige tegenstander op het programma. Met drie wedstrijden in het schema waar er om de koppositie gestreden ging worden, was de steun van Lierse supporters natuurlijk een welkome zaak. Dat deze drie wedstrijden tegen teams van Die Haghe werden gespeeld was er ook de reden van dat er ook veel publiek uit Den Haag naar De Lier gekomen was. Een prima ambiance voor drie wedstrijden waar het er echt om ging.

Valto A1 – Die Haghe A1

Valto A1 mocht het spits afbijten in deze trilogie. Die Haghe A1 is geen onbekende en we weten eigenlijk wel dat we hier voor een stunt zouden moeten gaan wilde de punten in De Lier blijven. Tijdens de Haagse Korfbaldagen was hier ook ruim van verloren, maar toen speelden Valto door blessures niet met hun sterkste opstelling. Ook vanavond bleven Koert, terugkerend van een blessure, en Elise aan de kant, maar Koert is al wel met brace inzetbaar. De eerste tien minuten hielden beide ploegen gelijke tred, waarbij Sanne, Emma en Mieke voor Valto de doelpunten voor hun rekening namen. Na de 3-3 tussenstand wisten de gasten het eerste gaatje te maken naar 5-3, maar Tim zou weer de aansluiting maken vanaf de strafworpstip. Tot halverwege de eerste helft dus geen vuiltje aan de lucht, want het kon nog alle kanten op. Met om en om scoren bleef het verschil steeds twee, waarbij Jorn en Jasper voor ons de aansluiting behielden. Die Haghe gaf in de laatste zes minuten tot de rust nog even gas en wist uit te lopen naar de 8-14 ruststand. In deze fase wisten alleen Sanne en David voor ons de korf te vinden.

Nog een lange tweede helft te gaan, dus kopjes omhoog en door!! De start van de tweede helft wist Valto weer mee te scoren met de gasten en met de doelpunten van David, Mieke, Jasper en Koert was de achterstand na vijf minuten terug gebracht tot 12-16 en nam de coach van Die Haghe een time-out. Die had wel het nodige effect, want hierna zouden de gasten het verdedigend goed dicht houden. Het Lierse publiek kon pas na tien minuten weer juichen toen Mieke weer scoorde, maar toen hadden de gasten het verschil al vergroot naar 12-20. De schutters van Die Haghe waren intussen aan het plafond gewend en wisten makkelijk de korf te vinden. Met nog zes minuten op de klok zette Koert de laatste Valto treffer op het bord, maar toen was de wedstrijd allang gespeeld. De laatste doelpunten waren voor het ontketende Die Haghe, wat met nog drie doelpunten erbij op de 14-25 eindstand uitkwam. Een, door mij ingecalculeerd, verlies waar we lering uit moeten trekken en de focus gewoon weer op volgende week gezet moet worden. Dan reist de A1 af naar Koog aan de Zaan om daar tegen KZ/Thermo4u A2 te spelen in Sportcentrum De Koog. Een mooie hal om het verlies van vanavond te revancheren.

Valto 2 – Die Haghe 2

Valto 2 stond voor de wedstrijd van vanavond ook op een gedeelde eerste plaats met KV Tilburg en de tegenstander van vanavond, Die Haghe 2. Gelukkig was scheidsrechter De Jonge bereid om ook deze wedstrijd te fluiten na de wedstrijd van de junioren, want de aangewezen scheidsrechter stond vast voor de Benelux tunnel en kon niet op tijd in De Lier komen. De voorgaande wedstrijd had hij prima geleid, dus wisten de teams ook wat zij van de goede man konden verwachten. Vooraf ging ik er van uit dat beide ploegen, gezien de resultaten in voorgaande wedstrijden, gelijkwaardig zouden zijn. Waar Valto punten had gemorst bij Vriendenschaar, had Die Haghe met flink verschil verloren in Tilburg. Valto startte de wedstrijd goed en nam direct een 2-0 voorsprong door doelpunten van Wouter en Mark. Die Haghe egaliseerde dit en was het Mark die ons weer een kleine voorsprong gaf. Die Haghe draaide verdedigend de duimschroeven aan, waardoor Valto hierna een doelpuntloze periode van maar liefst vijftien minuten kende. Wij hadden het in die fase erg moeilijk en hadden ook weinig geluk in de afronding. Zelfs opgelegde kansen vanaf de stip werden gemist. Gelukkig hadden ook de gasten hun vizier in deze fase nog niet op scherp staan. Dankzij de doelpunten van Myrte en Wouter kwam de ruststand op 5-8 te staan.

Tijdens de eerste helft waren al de nodige spelers van Die Haghe A1 van de bank gestuurd om warm te lopen. Zij zouden bij aanvang van de tweede helft in gebracht worden en moesten voor Die Haghe 2 de kastanjes uit het vuur halen. Met de inbreng van deze spelers ging het tempo van de gasten omhoog en we hadden al gezien dat zij het vizier op scherp hadden staan. In het eerste kwartier van de tweede helft verdween Die Haghe dan ook aan de horizon en wist het verschil uit te bouwen naar 8-14. Thijs en Martijn, die beiden thuis waren van hun buitenland stage, werden nog gebracht in de hoop het tij te keren. Dit had helaas niet het gewenste resultaat en kon er alleen nog aan schade beperking gedaan worden. Thijs en de ingevallen Sanne deden nog wat terug en zette een 11-17 tussenstand op het bord. Er waren toen nog een minuut of vijf te gaan dus viel er weinig meer te doen dan te proberen het gaatje nog kleiner te maken voor het onderlinge resultaat. Valto verzuimde echter om in deze laatste minuten gelijke tred te houden met de gasten, waardoor bij het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter De Jonge een 12-20 eindstand op het bord prijkte. Valto is hierdoor de koppositie weer kwijt en ziet Die Haghe 2 nu alleen de leiding nemen in de competitie. Ook VK Tilburg 2 morste gisteren een punt in Den Haag door gelijk te spelen tegen HKV/ Ons Eibernest 2. Valto 2 staat dus nu derde en kan zich nu eigenlijk geen fouten meer permitteren als zij bovenin willen blijven mee doen.

Valto 1 – Die Haghe 1

Dan de wedstrijd waar half De Lier voor was uitgelopen. Fijn om te zien hoe de hele vereniging meeleeft met het vlaggenschip en er vandaag, nu het er echt om ging, toch maar allemaal staan. Die Haghe had tot nu toe net als Valto nog alle punten weten te pakken, waardoor er vandaag toch wel de nodige druk op deze wedstrijd lag. Valto met de nodige ervaring binnen de lijnen met spelers die intussen wel de klappen van de zweep kennen, tegen een jonge spelersgroep van Die Haghe die hun sporen nog moeten gaan verdienen in het grote mensen korfbal. Gesteund door veel ervaring op de bank met coaches als Tim Abbenhuis, Erik Snaphaan en Niels van der Steuijt, die allen hun sporen in het verleden hebben verdiend. Met twee jeugd internationals binnen de lijnen ook zeker geen ploeg om te onderschatten, hoewel we dit eerder hebben meegemaakt tegen CKV Nieuwerkerk en CKV Oranje Wit. Ook zij hadden jeugd internationals binnen de lijnen, maar bleken niet tegen Valto opgewassen. Die Haghe was toch wel lastiger, omdat dit voor Valto, volgens de historie op de Antilopen site, de eerste keer is dat we hen treffen in competitie verband.

Het was dan ook even zoeken naar de juiste kansen voor beide ploegen, nadat het arbitrale duo Opering en Van Putten en wedstrijd gestart hadden. Dit gebeurde trouwens pas na de tweede poging, want er moest eerst weer geveegd worden na de confetti kanonnen. De gasten wisten de score te openen en namen een 0-2 voorsprong. Thom wist voor ons pas na drie minuten de korf te vinden, maar ook aan de andere kant viel de bal weer door de korf. Deze 1-3 achterstand werd door Laurens eigenhandig geëgaliseerd en hierna zou Valto met meer vertrouwen de aanvallen ingaan. Met drie treffers op rij van Bart, Maaike en Mirthe was het na zes minuten al 6-3 en nam coach Tim Abbenhuis zijn eerste time-out. Deze had wel het nodige effect, want vijf minuten later waren de ploegen weer in evenwicht bij 7-7 en kon de wedstrijd weer opnieuw beginnen. Valto bleef echter de bovenliggende partij en Thom zorgde weer voor de voorsprong, die Bart even later weer naar twee bracht. Na een tegentreffer uit een toegekende strafworp ging Valto even helemaal los. Binnen twee minuten wisten Laurens, met weer een buzzerbeater, Maaike, Thom en Frank onze voorsprong uit te bouwen naar 13-8. De laatste tien minuten van de eerste helft liepen intussen al even toen Valto de tegenstander even goed van zich af wist te schudden. In een fase waarin alles leek te lukken werd de voorsprong uitgebouwd naar 17-9, waarbij Thom 2x van afstand raak wist te schieten en Laurens en Frank voor het andere vak zuiver waren. Tot de rust zou het Valto publiek nog driemaal juichen voor de doelpunten van Romee, Laurens en Thom, die de ruststand op 20-11 zetten.

Een ongekende score voor ons in een helft, maar tegelijk was het genieten om te zien dat dit team eens hun werkelijke niveau liet zien. Een mooie voorsprong om de tweede helft te beginnen, maar gespeeld was de wedstrijd nog lang niet. Het begin van de tweede helft was het zelfde als de start van de wedstrijd, maar dan zonder confetti kanonnen. Beide ploegen weer zoeken en ook nu waren het de gasten die als eerste de korf vonden. Frank herstelde dit, maar hierna volgden twee slim uitgespeelde korte kansjes die door een heer vakkundig onder de korf werden afgerond. Met de toegekende strafworp van Bart en het schot van Frank was het verschil weer hersteld, maar hierna zouden de gasten een goede fase kennen. Met drie doelpunten binnen twee minuten liepen zij hard in, dus was het tijd voor Mark om de spelers bij zich te roepen. Na een gemiste strafworp van Valto was het gelukkig toch Laurens die in dezelfde aanval voor ons weer de korf wist te vinden, want de gasten, intussen weer aan het wisselen met de junioren, leken meer grip op onze aanvallen te krijgen.

Halverwege de tweede helft was het verschil terug gebracht tot 24-19 en begon het Lierse publiek zich te roeren. Iedereen in de hal voelde dat de ploeg de steun nu het hardst nodig had. In een kolkende Vreeloohal ging de wedstrijd verder en wisten Bart en Frank ons weer meer lucht te geven. Die Haghe bleef echter in het spoor en scoorde toch ook mee, waardoor het verschil steeds gelijk bleef. Met nog zeven minuten te gaan zette Romee de 27-20 op het bord en was ik er toch nog niet helemaal gerust op. Pas toen Mirthe ons met twee treffers op rij naar 29-21 schoot met nog ruim vier minuten op de klok, wist ik dat de wedstrijd in het slot lag. Die Haghe nam nog een time-out om de euforie van Valto te breken en de laatste minuten te bespreken, maar de punten zouden in De Lier blijven. De eindstand werd door de gasten op 29-22 gezet, waarmee zij hun score van de eerste helft wisten te verdubbelen. Valto heeft deze winst vooral te danken aan de ijzersterke eerste helft en zakte in het tweede deel helaas toch aanvallend een beetje weg. Met deze overwinning is Valto nu alleen koploper in de poule en neemt het verder afstand van de nummer drie KV Vriendenschaar, wat verrassend gelijk speelde tegen Fortis. KV ONDO pakte hun eerste overwinning in een spannend duel met RWA door met 24-23 te winnen. Ook HKV/Ons Eibernest wist weer een puntje te pakken in de wedstrijd tegen KV Tilburg. Onder de nummers één en twee is het nog spannend in de poule en lijken de ploegen allemaal van elkaar te kunnen winnen. Valto en Die Haghe hebben respectievelijk vijf en drie punten voorsprong en lijken met elkaar uit te gaan maken wie er mag promoveren. Het seizoen is echter nog lang, dus zullen we het per wedstrijd gaan bekijken en moeten we waken voor onderschatting van tegenstanders.

Grote winnaar was gisteren het publiek, wat een heerlijke wedstrijd kreeg voorgeschoteld. Iedereen bedankt voor uw support en we hopen u graag terug te zien bij de volgende wedstrijden, want, zoals bij deze wedstrijd wel bleek, de negende man maakt het verschil!!

Graag tot de volgende, Arno van Leeuwen.

Alle prachtige foto’s bekijken van de wedstrijden? Die staan hier!