VALTO stevig aan kop na winst op Swift

Op deze wederom mooie zaterdag stonden de laatste tegenstanders in de poule op het programma. Volgende week nog de eerste return wedstrijden en dan gaan we weer op de harde ondergrond en zonder weersinvloeden in de zaal spelen. Ook dat beloofd een mooie competitie te worden, maar eerst de laatste veld wedstrijden nog tot een goed einde zien te brengen.

Op donderdagavond was daar ineens een wedstrijd voor onze A1 tegen TOP A2 uit Sassenheim. Een wedstrijd die in Sassenheim met ruim verschil werd gewonnen, wat er waarschijnlijk voor zorgde dat VALTO A1 niet de juiste focus had op donderdagavond. In tegenstelling tot de heen wedstrijd liepen onze junioren deze keer de hele wedstrijd achter de feiten aan en werd er 14-19 verloren. Gelukkig hebben Maarten en Thom de ploeg weer bij elkaar kunnen rapen voor vandaag, waar er weer aangetreden mocht worden tegen Vitesse A1 uit Barendrecht. Hoewel het geen doelpuntrijke wedstrijd werd, is er wel weer gewoon gewonnen en is onze A1 de herfstkampioen geworden. De andere zes teams in de poule spelen allen nog volgende week, maar VALTO A1 heeft inmiddels een gaatje van zes punten naar de nummer drie in de poule. De junioren kunnen zich nu gaan opmaken voor het zaalseizoen, wat op donderdagavond 10 november begint met de wedstrijden in de Haagse Korfbaldagen.

VALTO 2 weet nog niet het juk van de rode lantaarn van zich af te schudden. Het is toch een beetje de rode draad in deze competitie dat zij steeds een te lange periode niet hun niveau halen en daardoor een te grote achterstand oplopen. Ook vandaag was het in de eerste helft weer jammer dat de kansen niet benut werden en al weer snel de achtervolging ingezet moest worden. Slechts drie ballen vielen er voor VALTO door de korf, wat natuurlijk veel te weinig is in een half uur korfballen.

Met een 3-8 ruststand kon het niet uitblijven dat Richard in de rust zou ingrijpen. Helaas had dit niet gelijk het gewenste resultaat, want het was toch weer Avanti 2 wat als eerste de korf wist te vinden na de thee. In de volgende fase van de wedstrijd zouden de ploegen om en om scoren. Eerst waren het Myrte en Mark die het verschil terug brachten naar vier, maar bijna nog sneller had Avanti het verschil weer hersteld. Hierna weer twee VALTO doelpunten van Ruben, in V2 ingepast na de blessure van Pieter, en Vera. Helaas kon het andere vak niet direct een vervolg geven en stond het halverwege de tweede helft 7-12 na een treffer van de Pijnackers. Jasper was inmiddels binnen de lijnen gekomen op de plaats van Mark om meer lengte in de ploeg te brengen. Nadat Wouter het verschil weer terug gebracht had op 8-12 lukte het Jasper om even later de meegekregen strafworp te verzilveren. De aansluitingstreffer bleef echter uit, want aan de andere kant wist Avanti van afstand ook weer de korf te vinden. met nog tien minuten op de klok leek er echter nog wel wat mogelijk, want VALTO kwam steeds beter in de wedstrijd. Met twee doelpunten op rij was het binnen enkele minuten 11-13 en veerde het Lierse publiek op. De aanvallen leverden echter weer even geen doelpunten op en de gasten namen alle tijd om hun aanvallen op te zetten. De 11-14 viel met nog ruim acht minuten op de klok en de voorsprong van de gasten werd ruim zes minuten later vanaf de strafworpstip naar 11-15 vergroot. Met nog krap twee minuten op de klok bleef VALTO jagen op doelpunten. In een razend tempo werden de posities ingenomen om tot een kans te komen. Elise, in het veld gekomen op de plaats van Iris, wist als eerste door te breken en maakte haar doorloop af. De tijd bleek echter niet in ons voordeel en Avanti nam natuurlijk alle tijd in de volgende aanval om zoveel mogelijk tijd te laten wegtikken. VALTO wist de bal weer in de aanval te krijgen en gooide nog één keer alle registers open. Avanti verdedigde met hand en tand, wat ons nog een strafworp opleverde, welke door Mandy koelbloedig werd afgerond. Hierna bleek ook de speeltijd op de klok van prima leidende scheidsrechter op te zijn. Helaas weer geen punten voor V2, wat wel weer veerkracht getoond heeft in de tweede helft en heeft laten zien wel degelijk tien doelpunten in een helft te kunnen scoren. De achterstand in de eerste helft bleek echter te groot om nog te dichten.

Dan de wedstrijd waar ik, en waarschijnlijk meerderen met mij, naar uitgekeken hadden. Het treffen tussen het Zeeuwse Swift en VALTO, waarbij het vooral voor de gasten gold na vandaag aanhaken of (voorlopig) afhaken. VALTO heeft voor aanvang een voorsprong van drie punten in de competitie en is nog ongeslagen. Swift heeft al tweemaal de punten laten liggen en derhalve een achterstand van drie punten. Echter heeft VALTO in de afgelopen jaren altijd een lastige tegenstander gehad aan deze ploeg. De Zeeuwse ploeg is in de coronajaren wel wat veranderd en stonden er wat nieuwe gezichten binnen de lijnen. Van de dames zijn alleen de zusje Zuidweg nog over, maar bij de heren slechts één nieuw gezicht. Dit is echter een bekend gezicht voor, vandaag afwezige, Thomas, want de naar Zeeland verhuisde Jord Bezemer heeft een aantal jaar bij Fortuna in de selectie gespeeld. Een prima versterking voor Swift, want het was hij die als eerste de korf wist te vinden in deze wedstrijd. Het aanvalsvak herstelde dit weer door even later ook de korf te vinden uit een vrije bal die door Thom werd afgemaakt. Na de vakwisseling was het Mirthe die nog binnen dezelfde minuut ons op voorsprong schoot. Door het strakke verdedigen van VALTO wist Swift moeilijk tot scoren te komen. De spits Stefan den Boer lag bij Thom aan de ketting en Joren Gillissen had Bart op zijn nek zitten. Ook Maaike en Romee voerden hun opdrachten perfect uit en zo kon Thijs na vijf minuten onze voorsprong verdubbelen. In de volgende Zeeuwse aanval was daar echter weer die Delftenaar die voor de aansluitingstreffer zorgde. Onze dames waren vandaag lekker op dreef en Romee wist de voorsprong te herstellen. Met twee ploegen die tot op het bot gemotiveerd waren, ontspon zich al na tien minuten een ware titanen strijd. Beide ploegen hielden er een hoog tempo op na en gaven beiden veel druk in de verdediging. Thijs wist weer genoeg ruimte te creëren om raak te schieten en zorgde voor een gaatje van drie. Dit bleef zo tot de 7-4  tussenstand, die bereikt werd door doelpunten van Maaike en Thijs. Er waren toen nog ruim tien minuten te gaan tot de thee en de Zeeuwse coach riep zijn ploeg aan de kant voor een time-out. Het liep immers niet naar wens en onze verdediging had de tegenstander goed in de tang, waardoor de Zeeuwse doelpunten schaars waren. De touwtjes werden zo nodig nog strakker aangetrokken in de verdediging, wat er voor zorgde dat we bijna acht minuten moesten wachten op de volgende score. Deze viel weer voor VALTO door de korf van de handen van Mirthe, die voor de 8-4 zorgde met nog twee minuten tot de thee. We weten dat je met een Zeeuwse tegenstander nooit te vroeg moet juichen, dus was deze voorsprong voor de rust nog niet zeker. Dat bleek ook weer bevestigd te worden door de gasten die in de laatste tellen naar de rust door kleine foutjes in onze verdediging nog tweemaal tot scoren wisten te komen.

VALTO startte scherp aan de tweede helft en wist binnen twee minuten de voorsprong weer uit te breiden naar 10-6 door de doelpunten van Laura, die haar draai helemaal gevonden heeft in V1, en Thijs. Vijf minuten later stond er door om en om scoren een 11-8 tussenstand op het bord. De VALTO dames gingen zich er nu even mee bemoeien en binnen enkele minuten wisten Mirthe, Maaike en Romee onze voorsprong naar 14-8 te tillen. Er waren nog wel twintig minuten te spelen, maar aan de kant verwachtte het publiek dat dit wel de genade klap voor Swift zou kunnen zijn. De Zeeuwse ploeg toonde echter veerkracht en wisten VALTO tien minuten van scoren af te houden. In deze tijd leken zij een wederopstanding door te maken en kwamen na zeventien minuten weer op gelijke hoogte bij 14-14. Zou het de Zeeuwen dan toch weer lukken om de achterstand naar een voorspong om te buigen? Voor mijn gevoel zou de ploeg die nu als eerste scoorde een tikje uitdelen bij de tegenstander. Groot was dan ook mijn opluchting toen Bart het doelpuntenbal weer voor ons opende. Na zijn treffer wisten ook Romee en Frank weer te scoren en was de tussenstand met nog zeven minuten te gaan 17-14. Wederom werd Swift naar de kant geroepen voor een time-out, wat ook Mark de gelegenheid gaf om de puntjes op de i te zetten. Gespeeld was de wedstrijd allerminst, want in het Zeeuwse wapen staat niet voor niets “luctor et emergo” en de ervaring leert dat je pas van Swift gewonnen hebt als ze onderweg naar huis zijn. Zo ook vandaag weer kregen ze een opleving met nog minder dan vier minuten op de klok. Frank zorgde na de time-out voor de 18-14, maar daarna kregen de gasten het dus op de heupen. Aisja Zuidweg scoorde deze keer wel haar vrije bal en niet veel later vielen nog twee afstandsschoten binnen. De laatste minuut liep inmiddels en nu was het zaak dat VALTO naar de juiste kans ging zoeken om de wedstrijd in het slot te gooien. Het was Thijs die zich vandaag tot topscoorder kroonde en met zijn vijfde van vanmiddag de winst veilig stelde door de eindstand op 19-17 te zetten. Een mooie overwinning waarmee VALTO 1 de koppositie in de competitie nog steviger in handen heeft. Het was geweldig om het contrast te zien met de wedstrijd van vorige week, wat natuurlijk ook alles te maken heeft met het appeltje wat er nog te schillen was met Swift. VALTO speelde weer ouderwets als collectief en voerde allemaal hun opdrachten goed uit. Op de andere velden in de poule deze week geen verrassingen. GKV blijft aangehaakt bij het linker rijtje door de winst op KCR. ONDO moest ook hun meerdere erkennen in Excelsior en blijft de rode lantaarndrager. Nieuwerkerk wint nipt van KOAG en neemt afscheid van de laatste plaats. Volgende week dan dus de eerste return wedstrijden, waarna de veldcompetitie wordt stilgelegd tot na de zaal. Het is dus nog hopen op nog één zaterdag mooi weer om onze selectie naar de overwinningen te schreeuwen.

Graag tot volgende week als weer de derby tegen ONDO op het programma staat. (zelfde tijd zelfde plaats)