Leon Simons bezoekt Valto

Afgelopen vrijdag stond er een avond over 4Korfball op het programma. Niemand minder dan Leon Simons, recordinternational voor Oranje, kwam naar De Lier om deze avond in te vullen.

Om 19:00 uur werd er afgetrapt met een inleidend verhaal over 4Korfball.

In september jl. is er landelijk gestart met 4Korfball. Voor de F betekent dit enkele nieuwe spelregels en voor de E betekent dit dat er van 2-vakken-korfbal overgestapt is naar mono-korfbal. In het inleidende verhaal van Leon Simons kwam naar voren dat er in de eerste helft van de veldcompetitie een stijging van ruim 100% was van het aantal gescoorde doelpunten. Waren er vorig jaar 23.600 doelpunten gescoord bij de E en de F in de eerste helft van de veldcompetitie, dit seizoen waren dat er 51.800. En dat is gelijk een van de succesfactoren van 4Korfball. Want ieder doelpunt is natuurlijk een juichmoment en het aantal juichmomenten bij de jongsten is hierdoor verdubbeld!

12 enorm enthousiaste E-kinderen waren deze avond aanwezig om aan een clinic van Leon Simons deel te nemen. De trainers en coaches van de E en de F assisteerden Leon bij deze clinic en kregen op deze manier nieuwe ideeën om te verwerken in hun trainingen. Een heel belangrijk punt wat tijdens de gehele avond naar voren kwam was: plezier in de sport! Dit bereik je o.a. door het aantal juichmomenten te vergroten maar ook door een positieve benadering van de teams en de kinderen. Benoem niet de fout die het kind maakt, maar het risico wat ze genomen hebben en vraag aan het kind hoe hij/zij het een volgende keer anders kan doen zodat het beter gaat.

 

Na de clinic gingen de kinderen met handtekening en foto op zak naar huis. Wat waren ze trots op wat ze geleerd hebben van de grote Leon Simons! De coaches en trainers startten in de Villa aan een nabespreking over de clinic en de ervaringen bij 4Korfball tot nu toe. Dat leverde interessante discussies en eye-openers op.

De avond is misschien kort samen te vatten in de drie hoofdregels die Leon hanteert voor de jeugd.

  1. Plezier gaat voor winnen!
    Belangrijk is het plezier in sport en in korfbal. Natuurlijk is winnen leuker dan verliezen, maar het is echt belangrijk om plezier in het spel te hebben. Ook als je verliest. Het klinkt logisch, maar vinden ook wij het belangrijker om spelers evenwichtig te rouleren dan te kiezen voor de sterkste opstelling in een belangrijke wedstrijd?
  2. Wedstrijd gaat voor trainingen!
    Kinderen leren meer door wedstrijden te spelen of wedstrijdvormen te spelen in de training dan van een losse training.
  3. Scoren gaat voor verdedigen!
    Het is voor kinderen leuker om te scoren dan om te verdedigen. Vandaar dat bij 4Korffball de focus ligt op doelpunten maken.

Na Leon bedankt te hebben met een cadeautje bestaande uit typische Westlandse producten, konden wij terugkijken op een leerzame en interessante avond!

Hierbij willen wij Leon Simons heel hartelijk bedanken voor zijn positieve bijdrage aan deze avond. Ook is een bedankje op zijn plaats voor de sponsoren van de Westlandse producten: Kesgro en VG Orchids.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.