4×4 hoeft niet off-road te zijn

Sinds de invoering is er veel te doen geweest om 4Korfbal, de nieuwe spelvorm die bij zowel de E-tjes als F-jes is doorgevoerd. Toegegeven, het is even wennen en er volgt binnenkort een evaluatie in de bondsraad, het overlegorgaan van de KNKV. De vraag is: doen we hier wel goed aan? Slaan we niet de verkeerde weg in? Maar er zijn inmiddels veel positieve geluiden te horen. Het schaven aan deze spelvorm zal met name aan de kant van de extreem hoge uitslagen zitten, maar ook daar zie je al wat verbetering nu we in de zaal zijn begonnen.

Afgelopen week was Leon Simons (oud-international en bondscoach van Oranje onder 16) te gast bij VALTO om een heuse clinic 4Korfbal te geven. Ik was er zelf niet bij, maar heb begrepen dat dit een geweldig succes was. Zowel voor de kinderen, als voor de trainers en begeleiders die er bij waren. Het bijzondere is, dat als je een wedstrijd ziet, je kunt vinden van de nieuwe spelvorm wat je vind. Maar als de achtergrond en het doel ervan goed worden uitgelegd, het  kwartje bij veel mensen pas echt goed valt.

Kort gezegd: 4Korfbal is jeugdkorfbal in tegenwoordige tijd. Speciaal ontwikkeld om de sport laagdrempeliger en aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Daarnaast is het spel eenvoudiger te begrijpen voor ouders en voor bijvoorbeeld gymdocenten makkelijker over te brengen aan hun klas. In deze nieuwe vorm doet iedereen mee, niemand staat meer stil. Scoren, vrijspelen, vrijpassen, balbezit behouden en het voorkomen hiervan staan centraal. De bedoeling is dat de kinderen veel bewegen, leren en plezier beleven.

Toen ik zaterdag bij de jongste jeugd aan het kijken was, met het doel van 4Korfbal in het achterhoofd, kon ik alleen maar concluderen dat het goed is. De manier waarop iedereen meedoet en plezier kan hebben is een feest om te zien. Innoveren in de sport is goed en wat mij betreft gaan we niet off-road, maar zitten we op de goede weg! En de punten afgelopen zaterdag? Die werden netjes verdeeld: 4x winst, 4x verlies en 1x gelijk. E en F zet hem op dit seizoen. Veel korfbalplezier gewenst!

Voor alle ouders, coaches en trainers die de clinic afgelopen week hebben gemist, op de KNKV website staan twee filmpjes die het 4Korfbal goed illustreren: http://www.knkv.nl/korfbal/jeugdkorfbal/.

Namens het bestuur,

Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.