Het bordje van de TC

Zoals vorige week al geschreven, het begin van het nieuwe seizoen hadden we ons wel iets anders voorgesteld. Naast de gebruikelijke uitdagingen om de trainers en coaches op de teams rond te krijgen (we groeien en een aantal mensen is iets anders gaan doen binnen de club), de veld- en zaalruimte voor de trainingen uit te puzzelen (we groeien en de beschikbare ruimte groeit niet mee, sterker die neemt af, omdat we buiten ons eigen dorp steeds minder ruimte kunnen vinden – en trainen buiten het dorp voor kinderen is al verre van ideaal), hebben we nu ook de effecten van corona waar we mee te maken hebben.

Dit vertaalt zich voor de club in maatregelen die we moeten nemen en iedereen (leden en supporters) daarin mee te krijgen, maar voor ons als TC ook in spelers die zich afmelden voor trainingen en wedstrijden. Omdat ze verkouden zijn en geen risico willen lopen, zich laten testen en in afwachting tot de test thuis moeten blijven of op andere tijden lessen krijgen, zodat ze niet op tijd kunnen zijn om te trainen of trainen te geven. Hoewel we tot nu toe, met heel veel regelwerk en hulp van invallers/reserves, het programma redelijk rond weten te krijgen, zien we om ons heen dat veel clubs dat niet redden en dat wedstrijden verplaatst worden. En dan besluit de herfst ook nog eens zijn intrede te doen met wind en regen. Veel regen. En dus nog meer wedstrijden afgelast. Het gaat nog wat worden dit seizoen.

Soms kan er dan een team niet op de been worden gebracht en dat is vaak pas bekend op vrijdag, omdat je dan pas iets zeker weet. Invallers worden dan diezelfde dag nog geregeld, wat daarnaast weer gaten oplevert bij te fluiten wedstrijden, omdat die invaller nu juist stond ingedeeld als scheidsrechter op een wedstrijd. Nog meer regelwerk dus. En soms ontbreekt het dan aan tijd. En dus springt de TC dan zelf bij, zoals we dat ook doen als trainer en coach, omdat er anders niemand voor de groep staat. Een groep die vaak wel graag wil trainen, beter wil worden en beter verdient. Iets dat iedereen zich mag aantrekken en niet alleen het probleem van een TC hoeft te zijn.

Hoe zouden jullie in deze tijd kunnen helpen? Eigenlijk met een paar simpele dingen:

  • Kun je meehelpen trainen geven op één van de tijden die hieronder staan? Doe dit dan en geef aan wanneer je zou kunnen. Eén keer per week is vaak al voldoende en als je af en toe niet kunt vanwege school of werk, kijken we wat er wel kan.
  • Ben je verkouden (vanaf middelbare school) of heb je één van de andere klachten die horen bij corona, blijf thuis, laat je testen en geef het direct door aan je trainer/coach (of Petra bij de senioren). Kijk het daarbij niet te lang aan, bedenk je dat op tijd testen, ook op tijd de uitslag hebben betekend. Liever vrijdag de uitslag dan zaterdag.
  • Is de uitslag van je test negatief en ben je nog steeds erg verkouden? Neem ook dan je verantwoordelijkheid. Ook al heb je geen corona, als je iemand aansteekt kan die persoon ook verkouden worden. En als die persoon verkouden wordt, moet hij of zij ook thuisblijven, zich laten testen, met alle gevolgen van dien.
  • Sta je er op om te fluiten, kom dan gewoon. Kun je niet of wil je niet, regel dan iemand anders. Probeer dit niet op het overvolle bordje van de TC te leggen. En als je de vraag krijgt om te ruilen met fluiten, kijk dan of je kunt in plaats van standaard nee te zeggen. Laten we het samen oplossen.
  • Tenslotte, over samen gesproken, als je naar wedstrijden komt kijken of je blijft hangen na je eigen wedstrijd, neem afstand. Respecteer die 1,5e meter. Respecteer iemand die je er op wijst als je er even niet aan dacht. Als we dit samen niet kunnen volhouden, kunnen wij het als bestuur ook niet meer volhouden om mensen toe te laten. En dat willen we liever niet. Dat willen jullie ook liever niet. Dus kom op!

Trainersbegeleiding
Het is begonnen! We zijn voor dit seizoen een samenwerking aangegaan met Korfbalstars om onze trainers te begeleiden. André Kuipers en Lion van Klooster zullen zich inzetten om de trainers te voorzien van nieuwe inzichten en tips om hun trainingen nog beter maken! Afgelopen dinsdag was Lion en om kennis te maken en de eerste trainers te observeren. Met de zelfscan en beelden te gemaakt zijn/worden, kunnen jullie weer een stap maken. De gezamenlijke bijeenkomst gaan we nog plannen. Deze vinden we belangrijk, omdat kennisdeling tussen trainers ook erg belangrijk is, ook daar kun je van leren.

De volgende groep is aanstaande donderdag 1 oktober aan de beurt.

Videobeelden
Onderdeel van de trainersbegeleiding is een stukje videoanalyse van wedstrijden. Daarnaast bieden wij via TeamTV de mogelijkheid om videobeelden op te zetten om ze terug te kijken en eventueel te delen met de spelers (vanaf de C-jeugd). Er zijn vast ouders met een camera of anders hebben wij vanuit Valto een camera te leen. Laat mij het weten als je er eentje nodig hebt. Alle trainers hebben een uitnodiging gehad voor deelname aan TeamTV. Accepteer die en je ziet naast de video-analyse-mogelijkheid nog meer, zie het volgende stukje over trainingsoefeningen.

Trainingsoefeningen
Vanuit spelenderwijs zijn er heel veel oefeningen om trainingen mee in te vullen beschikbaar. Ook deze staan tegenwoordig in TeamTV. Nóg een reden om de uitnodiging te accepteren en eens te kijken wat het te bieden heeft! Heb je als trainer geen uitnodiging gehad, dan mag je die bij mij aanvragen!

Vacatures
Vind je het leuk om een actieve taak op je te nemen en zo onze spelers en met name onze jeugd verder te helpen, denk er dan eens over om een van onderstaande vacatures in te vullen. Meer informatie via ondergetekende.

Valto D4 – trainer – maandag en dinsdag om 18.00 uur
Valto B3 – trainer – dinsdag 18.00 uur
Valto C4-5 – trainer – dinsdag 19.00 uur
Valto D6 – trainer – maandag en donderdag – 18.00 uur.
Valto C5 – coach – samen met Jesper

Verder zijn we op zoek naar enthousiaste trainers die op maandag de training van de C45 en de B34 en A3 willen begeleiden. Dit mag wekelijks, maar als we een grotere groep met trainers hebben, kan het ook in toerbeurt. Ook als je het leuk vindt om af en toe een clinic aan deze groep te geven, ben je van harte welkom.

Het is niet zo dat je overal enorm veel korfbalervaring voor moet hebben. Enthousiaste ouders zijn ook van harte welkom om zich te melden. Met begeleiding en aanwijzingen vanuit de TC of ervaren coaches/trainers, komen ook zij een heel eind!

Opleidingen en cursussen
Voor nu zijn we aan et onderzoeken hoe we de KT3 cursus kunnen doen in een andere vorm. Vanuit de bond zijn deze trajecten in groepsverband namelijk geannuleerd in verband met corona.

Hetzelfde geldt voor de scheidsrechtercursussen, echter die zijn altijd al individueel.

Mocht je vragen hebben, schroom niet te mailen of te bellen. Dat kan naar tc@ckv-valto.nl of naar mij op vztc@ckv-valto.nl / 06-29585387.

Namens de TC,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.