Valto blijft ook tegen Excelsior op koers

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Bij de Valto supporters stijgt de spanning met de week. Aan de begeleidingsstaf de taak om de spanning bij de spelers in toom te houden. Met nog maar één wedstrijd te gaan in de competitie deelt Valto de eerste plaats nog steeds met promovendus ONDO (M). Vandaag was het ook van groot belang de zenuwen in bedwang te houden. De wedstrijd die eerst afgewerkt werd ging tussen de 2e teams van Valto en Excelsior. Een wedstrijd waarin alleen de eer op het spel stond, want van beide teams is al bekend waar zij volgend seizoen spelen. Waar Excelsior 2 zich vorige week veilig speelde, viel voor Valto 2 het doek. Voor Valto betekend dit dat het tweede team zich volgend seizoen opnieuw zal moeten bewijzen en zich als kampioen moeten kronen om weer op hetzelfde niveau te spelen als het vlaggenschip. Door omstandigheden kwam ik pas laat in de wedstrijd van Valto 2 aan bij de Villa. Een blik op het scorebord vertelde mij dat Valto 2 vandaag geen herhaling kon geven van de wedstrijd in oktober tegen Excelsior. Toen wist Valto knap te winnen op het Delftse kunstgras. Vandaag liet de Delftse ploeg weinig aan het toeval over en had de wedstrijd al ver voor het einde in het slot gegooid. De 13-19 achterstand tien minuten voor het einde was voor Valto niet meer in te halen. Ron en Nikki wisten nog wel tot scoren te komen, maar de gasten wisten gelijke tred te houden. Hierdoor werd de laatste thuiswedstrijd verloren met 15-21 en rest nog de laatste wedstrijd in Oost-Souburg tegen Fortis 2, wat tot vorige week nog mee deed voor het kampioenschap. Beide ploegen zijn dus uitgespeeld, maar ik ga er vanuit dat zij er een leuke wedstrijd van willen maken.

Voor het keurkorps van Marrien staat nog alles onder hoogspanning met het kampioenschap in het vizier. Met nog twee pittige wedstrijden voor de boeg bekijken we het echter per week, want met Excelsior en Fortis nog als tegenstanders is het zeker nog geen gelopen race. In oktober werd Excelsior met degelijk korfbal verslagen, maar er lijkt iets rond de wedstrijden tussen Valto en Excelsior te hangen waarbij beide ploegen elkaar het vuur aan de schenen leggen. Dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn bleek wel in de zaal, waar Valto tweemaal nipt het onderspit delfde in twee harde confrontaties. Ook vandaag zou het weer een harde confrontatie worden onder leiding van scheidsrechter Fuchs, die de regels van het toelaatbare wel aardig oprekt. Enig juiste antwoord hierop is om met degelijk korfbal de tegenstander onder druk zetten en op de juiste momenten toeslaan. De beginfase van de wedstrijd was duidelijk voor Valto en werd er nog gewoon gekorfbald. Na de 2-0 van Frank en Naomi wist Valto de voorsprong uit te bouwen naar 7-3 na een kwartiertje spelen. Tot de 9-4 tussenstand hielden we het verschil op vier, maar toen sloop er verminderde concentratie in de Lierse ploeg. De Delftse gasten veranderden hun tactiek en gingen de grenzen van de scheidsrechter weer opzoeken. Langzaam maar zeker wisten zij het gat te dichten en kregen bij 10-9 weer aansluiting. Met nog vijf minuten tot de rust mocht Valto een strafworp nemen en nu bleek hoeveel spanning er op deze wedstrijd stond. De strafworp werd gemist en in plaats van 11-9 werd het even later 10-10 en was de wedstrijd weer helemaal open. Op slag van rust kreeg Valto nogmaals zo’n opgelegde kans vanaf de strafworpstip, maar ook deze bleef onbenut en werden de kleedkamers bij 10-10 opgezocht.

De tweede helft begon niet zoals het Valto publiek het graag gezien had. Excelsior kwam scherp uit de kleedkamer en wist in de eerste aanval voor het eerst op voorsprong te komen en drukte gelijk door. In de volgende Delftse aanval werd verschil verdubbeld en een handvol minuten later was het zelfs 10-13. Even leek het Lierse publiek met stomheid geslagen, maar toen herpakte het publiek en de ploeg zich. De spelers rechtte de ruggen en het publiek ging als één man achter hun ploeg staan. Valto sloot de gelederen en wist de gasten zeventien minuten lang van het scoren te houden. Intussen werd door Valto de achtervolging ingezet door Laurens. Het gat werd uiteindelijk gedicht door twee treffers van Frank, maar toen wisten ook de gasten weer een gaatje te vinden. Met om en om scoren bleef Excelsior steeds aan de goede kant van de score, maar Judith, Bart en Laurens egaliseerden alle keren. De wedstrijd werd steeds grimmiger en een bloedstollende laatste zes minuten stond er nog te wachten. Onder luide aanmoedigingen ging Valto op jacht naar doelpunten en werden in de verdediging ook geen fouten gemaakt. Frank wist met zijn gescoorde vrije bal ons weer op voorsprong te zetten en niet veel later schoot Bart de 18-16 binnen. Nog drie minuten nagelbijten te gaan, maar ook nu stond Judith weer op en gooide, met nog iets meer dan een minuut te gaan, de wedstrijd in het slot. Na weer een vruchteloze aanval van Excelsior kreeg Judith het intussen uitzinnige publiek op de banken door de eindstand op 20-16 te zetten. Niet veel later floot scheidsrechter Fuchs voor het einde en zijn we nog steeds in de race voor de hoofdprijs. Al snel werd duidelijk dat Vitesse in Zeeland niet voor een verrassing had kunnen zorgen en ONDO (M) ook gewoon hun laatste thuiswedstrijd had gewonnen. Het komt er nu dus op aan wie van de twee ploegen de zenuwen in de laatste wedstrijd het best in bedwang heeft. ONDO gaat op bezoek bij Albatros in Zwijndrecht, wat bij winst nog een kans op het kampioenschap open houdt. Valto reist af naar Oost-Souburg om daar het vlaggenschip van Fortis te verslaan. Dit zal niet eenvoudig worden, want de geschiedenis lijkt in het voordeel van de thuisploeg. Ik verwacht echter dat het veld in Oost-Souburg omringt zal zijn met in oranje gehulde supporters om ons vlaggenschip bij te staan in deze o zo belangrijke wedstrijd. Laten we er met z’n allen alles aan doen dat Valto ook deze wedstrijd naar zich toe trekt en hopen op een misstap van het Zeeuwse ONDO. Vanmiddag werden direct de eerste stappen gezet om zoveel mogelijk supporters in Zeeland te krijgen, wat ongetwijfeld via de site bekend gemaakt zal worden.

We zien u allen graag volgende week weer in Oost-Souburg!!