Het maatschappelijk belang

 
Afgelopen week hebben we met een klein groepje vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijven die hebben meegedaan met de Beursvloer Westland eens nagedacht over de opzet van de beurs, wat er zo goed aan is en wat er eventueel beter kan. In het kort gaat deze beurs over het bij elkaar brengen van bijvoorbeeld sportclubs, muziekverenigingen en stichtingen enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds met als doel iets voor elkaar te kunnen betekenen. Dit alles met gesloten beurzen oftewel het uitruilen van diensten, kennis of producten. Zo heeft Valto hier met succes een aantal matches uit gehaald, als voorbeeld het gezonder maken van onze kantine tegenover het organiseren van een clinic Fit & Fun bij The Best Fresh Group.
 
Tijdens de sessie werd de opmerking gemaakt dat de maatschappelijke organisaties ook echt een grote toegevoegde waarde hebben in de maatschappij en dat dit iets is wat de ondernemers zou moeten aanspreken. Natuurlijk doen vele bedrijven dat al, gezien de sponsoring bij de verschillende sportclubs, maar het gevoel of besef dat dit verder kan gaan dan een geldelijke bijdrage is er niet altijd. Bij bedrijfsmatige beslissingen, kan een onderneming denken aan hoe een andere partij er mee geholpen zou kunnen worden. Bijvoorbeeld bij het vervangen van computers. In plaats van ze weg te gooien, zijn er stichtingen of misschien wel sportclubs die er een paar kunnen gebruiken. Het hebben van een mooi bedrijfspand zou een prima locatie kunnen betekenen voor een evenement van een muziekvereniging. In ruil hiervoor zijn weer talloze creatieve mogelijkheden in de vorm van wederdiensten te bedenken. 
 
Het mooie is, dat het mes hierbij aan meerdere kanten snijdt. Het is niet alleen iets doen en het terugkrijgen van iets anders. Maar ook de betrokkenheid bij elkaar, in gesprek raken, leren van maatschappelijk nut en daar iets mee doen. Met overtuiging. Met de wetenschap dat, ik blijf maar dicht bij huis, een sportclub heel veel betekent voor veel mensen. Niet alleen sporters, maar ook ouders, vrijwilligers en supporters bijvoorbeeld. Een vereniging bindt mensen, brengt ze bij elkaar, troost ze, geeft ze een doel, maakt vrienden, zorgt voor vertrouwen, kweekt talenten, herbergt gezelligheid, faciliteert samenwerking, voorziet in beleving, geeft trots en doet nog veel en veel meer. In het klein misschien, maar al die kleine stukjes tellen op. Er is een aantal jaren terug wel eens becijfert dat de toegevoegde waarde van sport voor de Nederlandse economie zo’n 4,7 miljard euro is. Een mooi getal, maar zonder context zegt het niet zoveel. Puur als economische waarde is het een cijfer. Ik denk echter dat de winst hem voornamelijk zit in thema’s als gezondheid, welzijn en tolerantie.
 
Met dit in het achterhoofd, kunnen we maar wat blij zijn met en trots zijn op de mensen die een bijdrage leveren aan deze organisaties. Zij die voldoening halen uit het helpen aan een gezamenlijk resultaat en daarmee onze maatschappij mede draaiende houden. Een artikel in het AD beschreef afgelopen week goed hoe dat in De Lier gaat. Dat wij overal een feestje van maken en een levendig, ondernemend en hulpvaardig dorp zijn. Ik hoop dat we dit als De Lier en ook als Valto waar kunnen blijven maken en daarmee onszelf en onze kinderen, kleinkinderen en ga zo maar door een dienst kunnen blijven bewijzen. Wat als het in ons DNA zit, dan geven we dat door. Met liefde. Toch?
 
Waar je dat dan ziet? Nou, bij het WK 2tegen2 bijvoorbeeld, wat vorige week woensdag onder leiding van Laurens weer een mooi succes was. Bij het schoolkorfbal waar de voorbereidingen nu al in volle gang zijn en wat vast weer een feest gaat worden, net als de einddag en ook het NK voor B-jeugd wat ook steeds meer vorm krijgt. Voor het stukje ultieme beleving kunnen we aanstaande zaterdag weer terecht op ons eigen veld. Valto 1 speelt wederom een finale, tegen Excelsior om 15.30. Onze “Lierse Trots” laat zich hopelijk weer zien, zien we jullie ook?
 
Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas
 
ps: De foto is genomen na het kampioenschap van Valto E1. Ik vond de samenstelling van ouders, opa’s, oma’s, broertjes/zusjes en dus eigenlijk ook supporters, vrijwilligers, (oud-)spelers en dus óók het bereik van sportbeleving typerend voor wat ik hierboven probeer te vertellen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.