VALTO D1 en 1 samen door in de Zuid-Holland Korfbal Cup

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na de gewonnen finale zaterdag was er vanavond voor het vlaggenschip nog een wedstrijd te spelen voor de Zuidholland korfbalbeker. De selectie reisde samen met de D1 af naar Vlaardingen om het op te nemen tegen Twist D1 en 1. Het spits werd door de D1 ploegen afgebeten. VALTO D1 gecoacht door Esmée B en Thomas R wat op het veld het kampioenschap wist binnen te halen was er helemaal klaar voor. Helaas kon Esmée er vanavond niet bij zijn, waardoor Thomas twee vakken te coachen had. Na het eerste fluitsignaal werd al snel duidelijk dat VALTO D1 wat feller op de bal was dan de thuisploeg, wat er in resulteerde dat VALTO in de tweede minuut de score opende met een schot van Kees. De verdediging van VALTO hield het intussen goed dicht en wist veel ballen te onderscheppen. Hierdoor kon VALTO veel aanvallen spelen en wist Milan de 0-2 binnen te schieten. Na vijf minuten spelen wist ook Twist de nul van het scorebord te schieten, maar het eerste aanval vak van VALTO was lekker op stoom. Nog voor de functie wisseling zorgde Sanne voor een 1-4 tussenstand. Het tweede aanval vak zou de ingezette lijn doortrekken. Sven en Brecht vergrootte het verschil naar 1-7 en intussen bleef de verdediging steeds goed voor verdedigen en ballen onderscheppen. De aanvallen van VALTO werden zorgvuldig opgezet en met een hoog baltempo wisten de spelertjes zich steeds vrij te spelen. Helaas waren niet alle schoten even zuiver, maar toch wisten Tim, Renske en Brecht allen nog de korf te vinden voor de rust. Het verschil was intussen opgelopen naar 1-10 en het zou afwachten worden hoeveel doelpunten er in de tweede helft bij zouden komen.

Het begin van de tweede helft had VALTO D1 het even moeilijk met het afronden van de kansen. Er werden genoeg kansen gecreëerd, maar er werd te vaak geschoten zonder dat er een afvang stond. Hierdoor waren er veel één schots aanvallen en moest het meegereisde publiek tot de zevende minuut wachten voor Mieke de korf weer wist te vinden voor VALTO. Dit was het enige doelpunt voor dit aanval vak, want er werd voor de functie wisseling niet meer gescoord. Na de functie wisseling duurde het ook nog even, maar toen ging Tim helemaal los. Hij wist driemaal op rij te scoren, waarmee een 1-14 tussenstand werd bereikt. Nu was de deksel weer van de korf en volgden Brecht en Sanne zijn voorbeeld. Twist D1 probeerde ook wel van alles om een aanval op te zetten, maar VALTO D1 was vandaag duidelijk een maatje te groot. Tim, met zijn vijfde doelpunt, en Brecht, ook met haar vijfde, zette VALTO één minuut voor het einde op 1-18 en leek de wedstrijd gespeeld. De verdediging was blijkbaar al een beetje begonnen met de overwinning te vieren en liet nu een paar steekjes vallen. Twist wist in de laatste minuut nog tweemaal de korf te vinden, waarmee de eindstand op 3-18 kwam te staan.

Hierna was het de beurt aan beide vlaggenschepen. Helaas had VALTO weer voor niets een jurytafel bij elkaar geroepen en alle spullen voor de schotklok meegenomen. Alles was overlegd met de tegenstander, maar scheidsrechter Kosse wilde vanavond niet meewerken. Hij weigerde de wedstrijd te starten met schotklok, zodat deze weer opgeborgen kon worden [noot van de redactie: de scheidsrechter fluit normaal 2 klassen lager, had nog niet eerder met schotklok gefloten en wist niet van de gedoogconstructie af, betreffende het spelen met schotklok tijdens de ZHKC – dit zal duidelijker/beter moeten worden tijdens toernooien als de HKD en ZHKC]. Het voorstellen van de teams verliep ook niet als gepland, maar na al dit oponthoud werd dan toch aan de wedstrijd begonnen. Frank, Laurens en Judith bleven vanavond op de bank na alle wedstrijden in de Haagse korfbaldagen. Ron en Lisanne startte vanavond in de basis in het vak met Bart en Naomi. Het andere vak bestond uit de zusjes de Raadt, Mees en Kevin. Na enkele vruchteloze aanvallen wist de thuisploeg als eerste de korf te vinden. Ron wist deze achterstand weg te poetsen, maar VALTO bleek niet bij de les in de verdediging. Via twee weggegeven vrije ballen wist Twist een gaatje te slaan naar 3-1. Twee VALTO aanvallen later hadden Bart en Ron de stand weer gelijk getrokken, maar weer nam de thuisploeg een voorsprong. Het tweede aanval vak had veel moeite om de korf te vinden en er waren nogal wat misverstandjes in de passing. Twist liep uit naar 6-3 en pas toen kon het Lierse publiek na negen doelpuntloze minuten weer eens juichen toen Ron de 6-4 binnen schoot. Twist bleef echter profiteren van de misverstanden bij VALTO en bleef tot 8-6 steeds op gepaste voorsprong. Na tweeëntwintig minuten spelen kreeg Kevin het even op zijn heupen. Met twee doelpunten op rij wist hij VALTO langszij te brengen bij 8-8 en wist Lisanne ons vlak voor rust op 8-10 te zetten. Met een alles of niets offensief perste de thuisploeg er nog een aanval uit en wist uit een laatste schot de achterstand weer te halveren.

Nikki ging zich in de rust klaar maken om Naomi te vervangen. Zij is nog aan het opbouwen in haar terugkeer na de enkelblessure die zij op het veld had opgelopen. Bij aanvang van het tweede bedrijf begon Nikki naast Sanne en werd even later Iris op de plaats van Naomi in het andere vak gebracht. VALTO zou in de tweede helft wel steeds aan de goede kant van de score blijven met een verschil variërend tussen twee en vier punten. Mees scoorde binnen enkele seconden uit een doorloop en Iris zorgde niet veel later voor de 9-12. Aan de ander kant werd ook weer gescoord en werd er weer van vak gewisseld. In de zevende minuut was Mees weer scherp en zorgde voor 10-13. Niet veel later wist Kevin een strafworp mee te krijgen, maar deze werd helaas door Mees gemist. Hij wist de bal echter binnen de ploeg te houden en in de chaotische aanval die hier op volgde maakte hij zijn misser goed door de 10-14 binnen te schieten met een jump shot. Twist wist de achterstand echter binnen twee minuten weer te halveren, maar VALTO beantwoordde dit met drie doelpunten op rij en bracht de tussenstand op 12-17 halverwege de tweede helft. Twist wist echter nog niet van opgeven en trok de registers nog eens open. De tegenstander van Iris raakte geblesseerd toen zij wilde aanzetten voor een doorbraak, waarvan we hopen dat het minder ernstig is als het er uit zag en zij weer snel op de been is. Twist bleef zoals gezegd aandringen en wist de achterstand toch weer weg te werken en haakte bij 15-17 weer aan. Pieter was intussen op de plaats van Ron binnen de lijnen gekomen en het was Lisanne die weer voor wat lucht zorgde door er 15-18 van te maken. Weer volgde er een periode dat beide ploegen de korf niet wisten te vinden en grossierde in plaatsfouten, waardoor veel aanvallen zonder een schot te lossen verloren gingen. Met nog iets meer dan een minuut op de klok kreeg Twist weer een vrije bal mee, welke zij ook benutte. De tijd begon voor hen te dringen, wilde zij er nog een verlenging uit slepen. Er werd in deze slotminuut dan ook agressief verdedigd om nog wat te forceren. Dit lukte hen en VALTO kreeg een vrije bal mee. Deze speelde VALTO niet slim uit door deze niet te nemen en de wedstrijd uit te spelen. Door deze vrije bal wel te nemen waren we de bal kwijt en wist de thuisploeg in een snelle aanval de aansluitingstreffer 17-18 te maken. De laatste lange minuut liep al een poosje en VALTO kreeg ook nog een aanval te spelen. Deze keer werd er verstandiger met de bal omgegaan en wist Nikki op het juiste moment het schot te nemen. Zij wist de overwinning veilig te stellen door de 17-19 binnen te schieten, waarna scheidsrechter Kosse niet veel later vanavond voor het laatst floot. Het was niet best wat het Lierse publiek heeft gezien van hun vlaggenschip, maar als ook zulke wedstrijden gewoon gewonnen worden hoor je mij niet klagen.

Zaterdag gaat het allemaal weer echt beginnen en gaat het weer om de punten. De eerste wedstrijd wordt gespeeld tegen promovendus Juliana 1 in Roosendaal in sporthal De Roos en begint om 19:50uur. Hopelijk kunnen de spelers weer op uw steun rekenen in deze uitwedstrijd om de eerste punten binnen te harken.

Graag tot zaterdag in Roosendaal, Arno van Leeuwen.