VALTO ondanks kater toch nog gedeeld koploper

Sponsor: Martin Stolze B.V.

In de laatste competitie ronde voor de zaal speelde de selectie teams ( A1, 2 en 1)een thuiswedstrijd. De junioren namen het op tegen de directe concurrent voor de 3e plek KVS A1. Tijdens deze wedstrijd was het grijs en koud, wat ook zijn weerslag op de wedstrijd leek te hebben. Zelf kwam ik vijf minuten voor het einde aan en heb horen zeggen dat ik het beste deel van de wedstrijd gezien heb. Kort na aankomst viel de gelijkmaker door de mand voor VALTO A1, die uitbundig gevierd werd. Later begreep ik dat niemand nog hoop had op een punt na de 7-13 achterstand. Toen Ruben in de laatste minuut ook nog de winnende treffer wist te scoren stond iedereen op de banken. Mooi hoe een slechte wedstrijd door de A1 uiteindelijk toch werd binnen gehengeld. Goed voorbeeld doet goed volgen zou je zeggen, maar bij de wedstrijden die volgden was het feestje bij de tegenstanders van vandaag Fortis 1&2.

VALTO 2 wist vorige week knap van Excelsior 2 te winnen en stapte met veel vertrouwen het veld in om het Zeeuwse Fortis 2 met lege handen naar huis te sturen. Dit vertrouwen ebde echter in tien minuten wel aardig weg bij een 0-5 tussenstand. Het was Ron die eindelijk onder de Zeeuwse druk vandaan wist te komen en voor VALTO de score opende. De gasten waren echter erg scherp in de afronding en liepen verder uit naar 1-7. Pas halverwege de 1e helft wist VALTO echt wat terug te komen toen Ron en Steven met drie treffers op rij het verschil verkleinde naar 4-7. De Zeeuwse trein bleek echter niet te stoppen, want in het laatste kwartier wisten zij nog vijf maal de korf te vinden. Floris was de enige die daar een doelpunt tegenover zette, waardoor er bij 5-11 gerust werd.

Ook na de thee denderde Fortis door en vergrootte het gat binnen enkele minuten naar 5-13. Hiermee was alle hoop op een goede afloop voor de thuisploeg wel te niet gedaan en was het zaak om een afstraffing proberen te voorkomen. Pieter loste zijn broer Floris af om dit voor elkaar te boksen. Met twee makkelijk gegeven strafworpen werd het verschil tien, maar toen wist Ron de doelpuntloze periode voor VALTO weer te doorbreken. Pieter volgde zijn voorbeeld en even leek het dat bij VALTO de geest uit de fles kwam. De verdediging moest echter weer aan de noodrem trekken en de daar op volgende strafworp werd dankbaar benut. Steven maakte plaats voor Thijs om te proberen een lans te breken voor VALTO. Hij had tenslotte met de A1 de ervaring om uit een hopeloos lijkende achterstand terug in de wedstrijd te komen. Michiel gaf het thuispubliek weer even hoop door halverwege de 2e helft ons weer op 8-16 te zetten. De gasten beschikken echter over een dames kwartet wat makkelijk de korf weet te vinden. Aan het eind van de wedstrijd bleken zij 11 van de 24 doelpunten gescoord te hebben. Ook nu wist één van de dames het verschil weer naar tien te tillen en was het met nog een kwartier op de klok wel bekeken. VALTO bleef wel knokken om de eindstand wat draaglijker te maken, maar het geloof was er niet meer. Lisanne tekende voor het enige dames doelpunt van VALTO. De gasten wisten niet van ophouden en scoorden er vrolijk op los naar 24 treffers, terwijl VALTO via Ron en Thijs (2x) tot een totaal van 13 kwam. De balans opmakend voor na de zaal betekend dit voor VALTO 2 dat er van de concurrenten Excelsior, Tilburg en Albatros zo wie zo gewonnen moet worden en daarnaast nog wat punten te vergaren bij de hoger geklasseerde tegenstanders. De gedeelde vijfde plaats is voor behoud in de 1e klasse nog even te spannend.

Na deze afstraffing van VALTO 2 was het de beurt aan VALTO 1, wat de laatste weken in een winning mood is. Vorige week werd er overtuigend gespeeld tegen Excelsior en werd na een lastige begin fase de achterstand omgezet in een voorsprong die niet meer weggegeven werd. Fortis 1 is ook een ploeg waar VALTO 1 het altijd lastig tegen heeft. Van de zes keer dat de ploegen elkaar tot nu toe troffen wist VALTO nooit te winnen. Een gelijkspel in 2015 was het hoogst haalbare tot nu toe, maar dit gold tot vorige week ook voor Excelsior. Na de wedstrijd van vorige week had ik dan ook mijn geld op VALTO 1 gezet, want met zoveel discipline en zelfvertrouwen moest ook Fortis 1 de punten afhandig gemaakt kunnen worden. Direct na het eerste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Van Bentum werd duidelijk dat ook Fortis 1 op het scherpst van de snede zou verdedigen. Toch wist Frank binnen no time voor VALTO de score te openen. Helaas voor VALTO was Remco Crucq vandaag voor Fortis weer eens lekker op dreef. Deze routinier wist uit alle hoeken van het veld de korf te raken en zorgde voor de gelijkmaker. Het verdediging vak van VALTO wist even de korf niet te vinden, waardoor de gasten via een strafworp en een (ook hier scherp schietende dames) schot van één van de dames het eerste gaatje konden slaan. Frank zorgde weer voor aansluiting, maar toen kwam er een fase waarin VALTO weinig geluk had in de afronding. Zelfs honderd procent kansen wilde er niet in vallen. Fortis had vandaag weer het vizier op scherp gezet en wist met vier afstandsschoten van een meter of 6 uit te lopen naar 3-7 halverwege de 1e helft. De volgende tien minuten zouden echter voor de thuisploeg zijn. Met vijf doelpunten op rij wisten we weer langszij te komen bij 8-8. Helaas was het niet als vorige week er op en erover, want na twee snelle treffers van Fortis was het verschil weer twee. Laurens zorgde drie minuten voor rust weer voor aansluiting maar door weer twee treffer van de gasten werd bij 9-12 de gang naar de kleedkamers ingezet.

Aan VALTO de taak om het verschil niet te ver op te laten lopen in het tweede deel, dus moest het in het tweede deel de score openen. De gasten wisten echter binnen twintig seconden weer te scoren met een afstandsschot van die verdraaide Remco. Bart scoorde het eerste VALTO doelpunt pas na vier minuten uit een strafworp, waarna er ook bij VALTO 1 een doelpuntloze periode van twaalf minuten aanbrak. De gasten scoorden er intussen lustig op los en wisten weg te lopen naar 10-18. Hoewel er vorige week in het wedstrijdverslag op de Fortis site afgegeven werd op het achter verdedigen van WION, gebruikte Fortis dit kunstje ook de hele 2e helft om de snelheid uit het Lierse spel te halen. Geholpen door de vele net niet rake schoten wisten zij zo veel afvallende ballen te onderscheppen en hun marge in stand te houden. Het laatste kwartier ging in bij een 11-20 tussenstand en was Sanne, die eerder in de wedstrijd omver gelopen was, met een pijnlijke knie gewisseld voor Maaike. In dit laatste kwartier kwam VALTO eindelijk op stoom en zette de achtervolging in. Judith en Frank (2x) zorgden voor een opleving bij het publiek. De gasten wisten echter ook nog een paar doelpunten mee te pikken, waardoor het alleen tot resultaat had dat de eindstand nog draaglijk gemaakt werd. In de slotfase wist VALTO nog zeven keer de korf te vinden, maar dat was te weinig om het gat van acht te dichten. Het resulteerde in een 19-23 eindstand en staat het vlaggenschip van VALTO weer met beide benen op de grond. Het lijkt er op dat VALTO een probleem heeft met de Zeeuwse ploegen in deze competitie, want ook tegen ONDO was de ploeg niet scherp en liep het tegen punten verlies op. Toch staat het keurkorps van Marrien zo voor de zaal waar het zijn wil, want de doelstelling was een plaats bij de eerste drie. Door het verlies van VALTO en Albatros zijn er nu weer drie koplopers in de competitie met 10 punten. Daarna volgen er drie ploegen met 8 punten en krijgen, zaal overgangsklasser, Tilburg 1 en WION 1 een lastig vervolg op deze competitie in het voorjaar. De spelers gaan nu even genieten van een weekje rust, waarna het zaalseizoen wacht. Op 27 oktober barst het weer los met de eerste wedstrijd voor de Haagse korfbaldagen, waarin VALTO in de poulefase Madjoe, Paal Centraal en GKV zal treffen. Mocht het vlaggenschip hier als winnaar uitkomen dan zullen daar nog wat wedstrijden op volgen.

Even genieten en tijd voor wat anders en dan zien we elkaar weer in zaal, Arno van Leeuwen.