VALTO publiek de grote winnaar deze korfbalmiddag

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Bij de verregende wedstrijden van vorige week verlangde iedereen naar de zaal. Hoe anders was het vandaag. Onder een heerlijk najaarszonnetje werden de wedstrijden afgewerkt en was het weer volop genieten voor het publiek met drie wedstrijden om van te smullen. VALTO A1 startte het middagprogramma op veld 1, nadat de C1 ook hun laatste wedstrijd winnend wist af te sluiten en daarmee ongeslagen kampioen is geworden. Na de 13-5 overwinning van de thuiswedstrijd werd besloten om de gestaakte wedstrijd in Moordrecht te laten voor wat het was. Ook toen stond Valto C1 al op een 7-11 voorsprong, toen de wedstrijd gestaakt werd vanwege onweer. Met nog een kwartier te spelen zou er waarschijnlijk niet veel in de stand veranderen. Door het gat wat hierdoor in het programma op veld 1 viel zijn de volgende wedstrijden wat eerder begonnen. VALTO A1 dus als eerste met als tegenstander de nummer twee Tempo A1 uit Alphen ad Rijn. Het mooie weer was duidelijk koren op de molen van de Lierse junioren, want zij wisten in de eerste helft een 8-2 voorsprong te nemen. Deze werd niet meer uit handen gegeven, zodat de A1 met de 21-11 overwinning een prima afsluiting heeft van de eerste helft veldcompetitie.

Ook de wedstrijd van VALTO 2 begon wat eerder dan gepland, waardoor ik van de eerste helft niet veel gezien heb. Een fietstochtje via Delft, waar ik nog een kwartiertje DES 3 – EKVA 3 in het voorprogramma van DES 8 – ODO 5 mocht aanschouwen, bracht mij in de rust van VALTO 2 in De Lier. De ruststand 10-5 stelde mij in ieder geval gerust en keek uit naar het tweede deel. Pieter ook gelukkig weer binnen de lijnen en ook Mandy kan weer vlammen zonder pijntjes. VALTO 2 ging in de 2e helft gewoon door waar het gebleven was en vergrootte de voorsprong naar 12-5, voordat KVA 3 de korf weer wist te vinden. Na de 13-6 van Pieter werden Ron en Pieter, met Thijs als schakelspeler, van vak gewisseld. Hoewel dit niet direct zijn vruchten afwierp, wist VALTO even later door doelpunten van Nikki, Ron en Lisanne uit te lopen naar 16-8. Met nog een kwartier op de klok was de wedstrijd dus wel gespeeld en liet VALTO de touwtje een beetje vieren. De klok werd stil gezet bij de 18-10 van Lisanne, maar toen was het nog een verrassing hoeveel de prima leidende scheidsrechter nog op zijn klok had staan. Er bleek uiteindelijk nog genoeg tijd voor vier doelpunten. Eén van de Amstelveense heren profiteerde van de ruimte die hij kreeg en wist nog twee afstandsschoten te scoren. Ron scoorde het 19e doelpunt voor VALTO uit een gedraaid jump shot achter de korf, waarna iedereen dacht dat het nu wel afgelopen zou zijn. KVA wist echter nog een strafworp te fiksen, zodat zij de eindstand 19-13 op het scorebord zette. Tijd om scheidsrechter Kuijper in het zonnetje te zetten en te bedanken voor het in goede banen leiden van deze wedstrijd.

Dan was als afsluiting van deze mooie korfbalmiddag het vlaggenschip aan de beurt. Vandaag weer een tegenstander van formaat, CKV Nieuwerkerk uit Nieuwerkerk ad IJssel. Deze ploeg draait al een aantal jaar mee in de bovenste regionen van de overgangsklasse, maar het lukt steeds net niet om de promotie af te dwingen. Vorig seizoen lukte het hen om dit in de zaal te bewerkstelligen, maar dit seizoen speelt de sterk gewijzigde ploeg nog erg wisselvallig. Het was dus afwachten in welke vorm zij vandaag zouden steken, maar dat geldt ook een beetje voor het keurkorps van Marrien. VALTO wisselt ook goede wedstrijden af met mindere en soms stijgen ze boven zichzelf uit. Gesteund door de harde kern van de LIERSE trots was de wedstrijd tegen UNITAS er zo een waarin VALTO vleugels leek te hebben. Met deze zaal-hoofdklasser werden de punten gedeeld en nu was de beurt aan de andere zaal-hoofdklasser in de poule. In de voorbeschouwing op de Nieuwerkerk site werd er al van uit gegaan dat het vandaag niet gemakkelijk zou worden. Dit zou in het eerste kwartier ook al blijken. De leiding lag in handen van het arbitrale duo de Vos en Zwart, die een pittige middag tegemoet zouden gaan. Het was Sanne die voor VALTO de score opende, maar niet veel later lag de gelijkmaker er in. Bij 2-3 kwamen de gasten voor het eerst op voorsprong, maar ook VALTO was vanmiddag goed onderweg.

Tot 7-7 gingen de ploegen gelijk op met dan VALTO en dan weer Nieuwerkerk op een kleine voorsprong. Hierna wisten Laurens en Zané VALTO voor het eerst op twee verschil te zetten bij 9-7. Nieuwerkerk wist even later echter de aansluiting weer te herstellen, maar zij moesten in de verdediging voor de derde keer aan de noodrem trekken. De hierop verkregen strafworp werd door Frank weer koelbloedig afgemaakt. Wederom kregen de gasten de aansluiting en werd het weer spannend tot de thee. Het VALTO legioen ging nog eens extra achter de ploeg staan om de voorsprong tot de rust vast te houden. Mees wist van dichtbij de 11-9 binnen te schieten in de dying seconds van de 1e helft dacht iedereen. Nieuwerkerk mocht echter nog een nieuwe aanval starten die na één schot weer voorbij was. Ook VALTO kreeg nog een aanval te spelen. Nieuwerkerk verdedigde met hand en tand om niet met nog een tegentreffer geconfronteerd te worden. Dit deden zij iets te gretig en mocht Frank wederom op de strafworpstip gaan staan om de ruststand op 12-9 te zetten.

Een eerste helft om van te smullen en nu maar hopen dat ons vlaggenschip dit na de thee vast kon houden. De eerste aanval van de gasten was direct goed voor een doelpunt. Verdedigend was de scherpte er nog wel bij VALTO, maar helaas was deze aanvallend even weg. Hierdoor wist Nieuwerkerk na negen minuten toch weer langszij te komen bij 12-12 en liepen gelijk uit naar een 12-14 voorsprong. Het moment om in te grijpen vond Marrien en bracht Ron weer in de aanval. Hij deed wat er van hem verwacht werd en zorgde weer voor de aansluiting. Nu was VALTO even te gretig in de verdediging en kreeg een strafworp en een vrije bal tegen, waardoor Nieuwerkerk weer uitliep naar 13-16. Er stond echter nog twintig minuten op de klok, dus tijd genoeg om de rug te rechten en de achtervolging in te zetten.

Zoals gezegd had het arbitrale duo een pittige wedstrijd te leiden met twee ploegen die niet voor elkaar onder deden. VALTO verlaagde zich echter niet tot zeuren en klagen over genomen beslissingen, maar zocht het vooral in andere oplossingen. De gasten hadden hier duidelijk meer moeite mee, wat hun spelniveau niet ten goede kwam. Dit werd wel het meest duidelijk bij een duel om de bal tussen Laurens en Jasper Marck, waarbij Laurens tegen een gele kaart aanliep. Laurens mag hiervoor zijn handen dichtknijpen, maar dit geldt ook van Jasper wiens schoppen door het arbitrale duo niet werd gezien. Nieuwerkerk wist het verschil echter steeds op drie te houden tot de 16-19 met nog een kwartier te gaan. VALTO kreeg de aanvallen van Nieuwerkerk steeds beter onder controle, waardoor zij veel balverlies leden. Aan de andere kant werden de aanvallen zo zorgvuldig mogelijk opgezet, hoewel er af en toe nog op het verkeerde moment werd geschoten.

De gasten hadden er intussen een tegenstander bij. Zij speelden meer en meer tegen zichzelf en hadden steeds meer moeite om elkaar te vinden. VALTO rook bloed en het publiek ging nog eens extra achter de ploeg staan. Dit resulteerde er in dat Bart tien minuten voor tijd na een foutje van zijn tegenstander de aansluitingstreffer van onder de korf kon maken. Toen Frank een minuut later ook nog de gelijkmaker binnen schoot was de wedstrijd weer helemaal open. Er moesten echter nog negen bloedstollende minuten gespeeld worden. Beide ploegen kregen nog kansen om een winnende treffer te maken, waarbij het VALTO publiek vooral de adem inhield toen Nieuwerkerk een strafworp toegekend kreeg. De concentratie van de nemer van deze werd slim verstoord door de time-out van Marrien en de strafworp werd dan ook gemist. Aan de andere kant werd VALTO een wel heel duidelijke strafworp door de neus geboord toen Ron bij een doorbraak tegen de grond werd gewerkt. Uiteindelijk bleek dus de eindstand al negen minuten voor het einde op het bord geschoten te zijn en werden wederom de punten gedeeld met een zaal-hoofdklasser.

Ook het arbitrale duo de Vos en Zwart werd in het zonnetje gezet en bedankt voor het leiden van deze wedstrijd. Gezien de andere resultaten in de poule is er een brede middenmoot ontstaan in de poule met SKF en FIKS op tien punten bovenaan. Dan volgt Nieuwerkerk op negen, VALTO met Unitas en Swift op zes en onder de rode streep KVS en Sporting Trigon met vijf en vier punten. Het kan in het voorjaar dus nog alle kanten op, dus zal VALTO scherp uit de zaal moeten komen. Dit zijn echter zaken waar we ons nu nog niet druk om gaan maken. Eerst een weekje rust en daarna een drukke week met de Haagse Korfbaldagen. In de zaal speelt ons vlaggenschip een klasse lager, waarin we hopen mee te gaan doen om de bovenste plaatsen