Beste stuurlui,

20160516-stukje-voorzitter

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij een wedstrijd in de hoofdklasse korfbal. Ik was daar als neutrale toeschouwer en stond precies tussen een groep thuis- en uitsupporters in. Jullie waren er ook, aan beide kanten van mij, tussen de anderen. Een aantal meter van het veld, maar omdat we enigszins in een hoek stonden meestal enkele tientallen meters van de spelsituaties. Dat weerhield jullie er niet van om je gedachten het veld in te slingeren, meestal een primaire reactie op basis van wat als eerste op jullie netvlies kwam en veelal niet gehinderd door matige kennis van de spelregels.

Misschien vroegen jullie je af, waarom ik niet meedeed. Bij geen van beide spelende partijen. Welnu, ik was bij deze wedstrijd supporter van de derde partij, de toezichthouders, de mensen zonder wie de wedstrijd helemaal niet gespeeld had kunnen worden, de heren die jullie zo af en toe doorverwezen naar de opticien. De mannen in het zwart floten een prima wedstrijd, wat ik toch altijd weer knap vind, omdat je met vier ogen moet zien, waar je soms wel acht ogen voor nodig hebt. Maar daar zijn ze in getraind, daar worden ze op beoordeeld en dat doen ze op een fractie van de afstand op basis waarvan jullie je oordeel vellen. En natuurlijk zullen ze wel eens iets niet zien of anders interpreteren. Maar hé, als daar duizenden mensen na het zien van de beelden, met herhaling en dubbele slow-motion, er in meer dan 200 reacties ook al niet uitkomen, wat verwacht je dan van een scheidsrechter?

Dan de spelers. De mensen voor wie jullie zouden moeten komen. Want ik zeg natuurlijk niet dat je de hele wedstrijd je mond moet houden, in tegendeel. Misschien dat je energie overhoud om de spelers aan te moedigen als je de arbiters hun werk laat doen. En dan wel op een positieve manier naar de spelers van je eigen ploeg, niet zo negatief richting de spelers van de tegenstander. Want waarom dat laatste? Het draagt niet bij aan een sportieve wedstrijd, ‘jullie’ spelers hebben er niets aan en denk je echt dat de speler wie het betreft er ook maar iets mee doet? Daarnaast krijgen de kinderen in het publiek niet echt het juiste voorbeeld, zij moeten het kijken van een wedstrijd vooral leuk blijven vinden. Kijk gewoon naar het spel, geniet er van. Op dit niveau gaat het namelijk om de details. Er gaat weinig fout bij deze ploegen, de basis is meer dan goed. Het gaat om momenten en kleine verschillen. Nét iets meer uithoudingsvermogen, nét iets slimmer, nét iets meer kracht … dat maakt het verschil. En dat maakt de spanning. In dit geval de 19-18. Geweldig om te zien!

Iets anders, maar ook weer niet helemaal. Deze week worden de indelingen van de teams voor volgend seizoen bekend gemaakt. Grote kans dat dit helemaal aan jullie verwachtingen voldoet. Maar het kan ook zo zijn dat je het vanuit jouw positie toch echt anders ziet. Weet in ieder geval dat de keuzes zijn gemaakt op basis van gesprekken met de coördinatoren, trainers en coaches. Zij staan erg dicht bij de spelers en kijken met meerdere ogen naar alle situaties. Mocht je toch behoefte hebben om er over in gesprek te gaan dan kan dat natuurlijk, in een persoonlijk gesprek met iemand van de TC.

Tenslotte, beste stuurlui, staan de beste stuurlui in het veld en niet langs de kant. Zij zijn de uitvoerders, de mensen die er nauw bij betrokken zijn, die de ervaring en de kennis hebben. En natuurlijk bezitten zij niet alle wijsheid en zijn er momenten om daar iets mee te doen, op een positieve en opbouwende manier. Vandaar nogmaals de oproep om je aan te melden voor woensdag 15 juni, de jeugdbestuur sessie (17.00 – 19.00 uur) en de visie sessie voor volwassen leden (19.30 – 21.30 uur). Het is dé kans om van de zijlijn in het veld te stappen en invloed uit te oefenen op waar we als club mee bezig zijn en waar we naar toe gaan.

Als toetje nog een pluim voor de Valto-heren die afgelopen weekend hebben meegedaan aan het NK 1-tegen-1. Ik heb Bas en Simon even aan het werk gezien als speler, beide haalden de kwartfinale bij de aspiranten met hun aangevers Laurens en Kevin. Thijs floot zijn wedstrijden tot en met de finale en Thom mocht op zondag met aangever Frank acte de présence geven in de senioren arena. En eveneens de kwartfinale gehaald! Top gedaan mannen. Hopelijk kunnen we volgend jaar ook enkele dames in actie zien. En eerlijk is eerlijk, onze vrienden van ONDO hebben een heel mooi Pinkstertoernooi neergezet, dat mag ook worden gezegd!

En als kers op de taart, vanuit mijn sporthart: wat ook gezegd mag moet worden: die Max Verstappen …

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.