Super Saturday

20160523-stukje-voorzitter

Afgelopen zaterdag was een ware topdag voor VALTO. Zo werden er 5 teams kampioen en hoe! VALTO E6 had de steun van heel veel publiek en won hun kampioenswedstrijd, wat was dat mooi om te zien. VALTO E1 moest uit en vierde in ’s-Gravenzande hun feestje. VALTO D1 wist geschiedenis te schrijven door als eerste VALTO-team een kampioenschap binnen te halen in de hoofdklasse en mag naar het NK in Tilburg. Een prestatie van groot formaat! Vervolgens dacht iedereen dat het hierbij zou blijven, maar hoe anders kan het lopen. VALTO A1 kwam terug met een onvoldaan gevoel, maar ook met een telefoon. Daarop was eerst te zien dat de directe concurrent had verloren. Daarna werd er op berekend, dat als een tweede concurrent ook punten zou laten liggen, het pas echt goed zou zijn en zo geschiedde. Excelsior speelde gelijk en wij kampioen. En dus nu ook overgangsklasse op het veld voor de A1. Tenslotte was het niet VALTO 4, maar VALTO 5 die na verlies van hun concurrent een uitzinnige vreugde beleefde. Een bijzonder mooi resultaat op de een-na-laatste speeldag!

Het feestgevoel van VALTO 5 ging eigenlijk naadloos over in de goodbye party voor hoofdtrainer/coach Marco Swikker en staf. Het was weer een legendarisch feest met alles er op en eraan. Van B-jeugd tot senioren, uiteraard het de gehele selectie, gehuld in Eibershirts en ook enkele Haagse vrienden, ouders van spelers en sponsors. Alles onder leiding van GJ en op commando van DJ Niels en MC Dennis. Alle kampioenschappen werden nog even gevierd en ik waande me zo nu en dan weer even op het trainingsweekend. En omdat ik niet weet of iedereen er bij was toen we Marco en staf toespraken, hierbij nogmaals de woorden van dank. Ook voor de rest van de vereniging is het goed om te weten wat de heren en dame voor ons hebben betekend.

Hoewel de titel van dit feest (De grote Marco Swikker goodbye party) anders doet vermoeden, nemen we stiekem afscheid van de gehele staf en dus ook van Teun, Willy, Patrick en Luuk. En zoals het altijd in de sport gaat, er is niet één persoon verantwoordelijk, nee, het is een heel team. Een goed team. Een hecht team. Een team dat we gaan missen. En daarom bedanken we met bloemen en een kleinigheidje: Wil (voor haar jarenlange medische zorg binnen de selectie), Patrick (voor zijn jarenlange psychische zorg binnen de selectie) en Luuk (voor zijn jarenlange sportieve zorg binnen de selectie).

Voor de heren trainer/coach hadden we echter iets anders in gedachten, daarover later meer. Eerst maar eens een korte terugblik. Een terugblik op 4 jaar VALTO en Swikker, Swikker en VALTO. Maar ook 100 jaar VALTO en Teun, Teun en VALTO. Nee, gekheid natuurlijk. Die oeuvre-award heb je vorig jaar al gehad bij de uitreiking van het ere-kleinood. 

Nee Teun, ik wil het nu even hebben over jouw rol als coach van VALTO 2 en rechterhand van Marco. Want heel eerlijk, wat had Marco zonder jou gemoeten. Je kende de hele club, van binnen en van buiten. Dus ook Marco kende binnen de kortste keren de hele club, van binnen en van buiten. Ik kan me voorstellen dat dat enorm fijn is geweest en heeft bijgedragen aan de focus op zaken waar het om ging. Die steun hield niet op na de eerste periode, nee, je bent denk ik de meest loyale coach van een tweede team geweest, voor dát team, maar naar Marco toe. Uniek. Misschien is jullie vertrek samen naar HKV daar nog wel het beste voorbeeld van.

Je bent echter niet alleen een steun geweest voor Marco, maar zorgde ook voor ook een enorme ondersteuning bij de selectie, zowel VALTO 1 als VALTO 2. Je hebt veel jonge, maar ook nieuwe spelers opgevangen in die selectie en mede door jou voelden zij zich snel thuis. De kenmerkende combinatie van de grote mond in het veld en de arm om je schouder na de wedstrijd gaan we missen. Blijkbaar zorgde deze mix van eigenschappen voor een bepaalde chemie, wat er toe geleid heeft dat niet alleen VALTO 1 in de eerste klasse speelt, maar nu ook VALTO 2, zowel in de zaal als op het veld. En beide teams draaien daar nu mee in de top. En niet te vergeten die finale voor de Zuid-Holland Cup. Chapeau!

Dan … Marco, hoewel wij elkaar nog niet zolang kennen als dat jij betrokken bent bij VALTO, heb ik je toch aardig leren kennen in die tijd. Was het niet door gesprekken onderling, dan was het wel door de verhalen van anderen over jou. Maar eigenlijk had ik die niet nodig om te zien hoe bijzonder jij bent geweest voor onze club. Want als je na 4 seizoenen weggaat, betekent dat dat je bovengemiddeld scoort. Meestal is die termijn 3 jaar, in veel gevallen korter, zelden langer.
Het bijzondere begon al bij de start. Ik heb me laten vertellen dat je in eerste instantie helemaal niet had gekozen voor VALTO, dat je zelfs al een andere club (bijna) had toegezegd te komen. Maar wellicht dat je toen VALTO ook meteen goed leerde kennen. Wij accepteerden dat namelijk niet en zijn in de rebound alsnog tot overeenstemming gekomen. Achteraf een uitstekende beslissing als basis voor 4 mooie jaren voor Marco en VALTO. En om nog maar eens gezegd te hebben, in die jaren zijn we dus met de gehele selectie in de eerste en reserve eerste klasse gaan spelen.

In die 4 jaar heeft VALTO een progressie doorgemaakt op vele vlakken. Niet alleen op sportief niveau, maar ook in sportief beleid, op het gebied van video ondersteuning, fysio ondersteuning en accommodatie. Jij hebt daar belangrijke inbreng in gehad. Daarnaast gaf je zoals we dat zo mooi noemen “gevraagd en ongevraagd advies aan de TC”. Het was één van de opdrachten die je van de club kreeg en je hebt daar een hele goede invulling aan gegeven. Dit heeft zonder twijfel veel meerwaarde opgeleverd. En sowieso was de communicatie uitstekend. Minstens eens per week had je contact met de TC als voorbereiding op de wedstrijden. Meestal bleef het niet bij deze ene keer per week. Het voelde goed, het klikte, het zorgde er voor dat jij een VALTO-man werd en dat je om de club geeft.

Samen met Chris (dit laatste jaar) hebben jullie een enorm hechte selectie opgebouwd. Het sportklimaat binnen VALTO is veranderd en is kwalitatief beter geworden. Dat is een verandering die voor VALTO heel vanzelfsprekend is, maar inmiddels niet meer om te keren. Wellicht dat sommige mensen hier nog aan moeten wennen, maar de meeste spelers smullen ervan. Jullie hebben hierdoor een platform gecreëerd, waar VALTO de volgende jaren op voort gaat borduren. Een soort basiskamp vanwaar de volgende fase ingezet gaat worden. Ik denk dat we daar klaar voor zijn. Ik, het bestuur, de TC en de rest van de vereniging willen jullie en jullie staf hiervoor ontzettend bedanken!

Tenslotte willen we jullie graag iets meegeven. Een blijvende herinnering. Iets dat je herinnert aan ons, maar ook iets dat je gewoon ieder weekend weer kunt gebruiken. Langs de lijn bijvoorbeeld, want zeg nou zelf, zo’n sweater kan écht niet meer en een trainingspak is ook passé. Na VALTO zijn jullie toe aan een volgende stap. Een stap hogerop. En daar hoort bepaalde kleding bij. Een maatpak ging ons nét iets te ver, maar ik denk dat we met dit aandenken een heel goed alternatief hebben gevonden. Noem het een combinatie van Haagse bluf en Westlandse trots.

Heel veel plezier er mee en heel veel succes bij HKV/Ons Eibernest! We gaan jullie missen!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.