Topsport

20170109-stukje-voorzitter

Afgelopen zaterdag was ik in de accommodatie van PKC. Dat is niet zomaar iets, nee het is een ware droom voor vele korfbalclubs. Een mooi buitenterrein met flink wat ruimte en mooie, kleine velden, naast de kantine gelegen vanwaar je niet alleen het veld kunt zien, maar als je je omdraait ook de zaal in kunt kijken. Zaal één van twee. Die met enkel korfbalbelijning. De hal waar rondom het veld veel mensen kunnen zitten, een aparte businesstribune heeft en een mediabalkon, maar daarover later meer. Alles straalt korfbal uit, pure sport. Nee, topsport. Want voor korfbal dit op niveau betaal je gewoon 6 euro entree. Terecht.

Mijn aanwezigheid hier had twee redenen en in beide gevallen speelt Rick daar een rol in. Scheidsrechter Rick Voskamp fluit sinds jaar en dag namelijk voor Valto en doet dat de laatste tijd met zijn vaste assistent-scheidsrechter Alex den Hartog. Een mooi duo zo vinden wij, maar zo vindt ook de korfbalbond. Wat die heeft ze afgelopen zaterdag de wedstrijd PKC – AW.DTV laten fluiten. Een wedstrijd in de korfballeague. Een wedstrijd op het hoogste niveau dus. En dat is heel erg gaaf en terecht dat we daar binnen Valto heel erg trots op zijn. Het valt namelijk niet mee. Je moet er behoorlijk wat voor over hebben en je moet er behoorlijk wat vanaf weten. Het is als het ware de topsport onder het wedstrijd leiden. En als ik de heren mag geloven, is het nét even een stapje harder lopen dan anders. Het ging ze goed af deze eerste keer. We kijken uit naar meer!

De dag er na ben ik op pad geweest naar Den Haag en Heerhugowaard. En ja, ook daar wordt gekorfbald. En ja, ook daar zag ik topsport. In beide gevallen. Niet zozeer de spelende teams, als wel de scheidsrechters die daar aan het werk waren. Cock Matthijsse floot namelijk zijn derde (!) wedstrijd voor Valto dat weekend. Voor iemand die de 60 al is gepasseerd, vind ik dat echt topsport. En inmiddels ook in een mooi, gesponsord trainingspak, zo weten we na vorige week. Het pak en toebehoren bracht ik dan ook mee op mijn reis naar het noorden. KV Apollo was de bestemming, Jan Korteland de leidsman, die zo ver van huis zijn tweede (!) wedstrijd dat weekend voor Valto floot. Het was een eerste klasse duel tegen Phoenix en beloofde een mooie wedstrijd te worden, in een bijzondere ambiance. Bij rust een gelijke stand en geen idee wie de winnaar zou worden. Misschien op basis van het thuisvoordeel de thuisploeg. En zo geschiedde. Een spannende wedstrijd, die prima gefloten werd door Jan, met veel complimenten beloond door beide partijen. Hoe iemand na een behoorlijk stuk rijden een wedstrijd kan aanvoelen, scherp kan zijn wanneer het moet en alles tot een goed einde kan brengen vind ik niet alleen topsport, maar verdient ook veel respect.

Eens te meer besef ik dat wedstrijden niet kunnen bestaan zonder officials. Of het nu een wedstrijd in de korfballeague is, een wedstrijd in de reserve tweede klasse op een zondag in een nagenoeg verlaten hal of een volgepakte eerste klasse wedstrijd net onder de kop van Noord-Holland. Of uiteraard één van die andere wedstrijden, gefloten door de andere bondscheidsrechters of jeugdwedstrijdleiders die Valto heeft rondlopen.

Tenslotte nog iets heel anders, hoewel … ook topsport als je het mij vraagt. Ik mocht zaterdag even meekijken op het mediabalkon van PKC. Daar wordt iedere thuiswedstrijd een ware productie opgetuigd. Met 6 camera’s op het veld gericht, bedient door 4 cameramensen, iemand voor de statistieken, iemand voor de herhalingen, iemand voor de schermen in de zaal en iemand die het commentaar verzorgd voor de stream, aan elkaar geregisseerd door nóg iemand. Prachtig om te zien. Ze doen dit dus ook voor de internationale wedstrijden, zoals de Europa Cup die er weer aankomt. En de EK’s, WK’s, Korfbal Challenge en Ziggo Dome. In mijn beleving horen uitzendingen als deze bij topsport en maken ze de ambitieuze sport die korfbal is, een stuk professioneler. Week na week, seizoen na seizoen. We gaan wat Rick en mijzelf betreft bij Valto dus ook door met het verbeteren van de live stream. Stapje voor stapje. Blijf kijken!

Allemaal weer een top sportweek gewenst!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.