Train de trainers tot de trainers de trainers kunnen trainen

Afgelopen week behaalden drie van onze leden het diploma Korfbaltrainer 3 (KT3). Dit is een intensief traject wat veel vraagt van de club, begeleiding, maar zeker ook de cursisten. Het was dan ook mooi om de blije gezichten te zien bij het in ontvangst nemen van de certificaten. Maar niet alleen de cursisten konden lachen, ook de begeleider vanuit de korfbalbond en de examinatoren van die avond. Zij konden namelijk zien dat deze kandidaten het hebben verdiend en beschreven dat terecht met mooie, lovende woorden. De aanwezige TC- en bestuursvertegenwoordiging stonden vol trots toe te kijken. Een mooie stap voor Valto!

Ik zal proberen te beschrijven waarom dit zo’n mooi moment is voor Valto.

Ten eerste zijn deze drie leden opgeleid tot nóg betere trainers dan ze al waren. Ze krijgen les van enkele toptrainers van Nederlandse clubs, komen in aanraking met andere cursisten om kennis en ervaring uit te wisselen en krijgen opdrachten die ze verder helpen de trainingen te verbeteren. Belangrijk hierbij is dat ze verschillende aspecten van het trainerschap meekrijgen en oefenen. Dus niet alleen het trainen geven, maar ook wedstrijden bijwonen en teams coachen, zodat daar een evaluatie gedaan kan worden om de spelers verder te verbeteren. En er ook is aandacht voor reflectie van spelers, zelfreflectie, een veilig sportklimaat, een gezonde sportomgeving en ze fluiten een wedstrijd. Kortom, alle facetten die van invloed zijn op een training, de beleving en de prestaties van de spelers komen aan bod. 

Daarnaast zorgt deze opleiding ervoor dat deze trainers, andere trainers kunnen aansturen en dus een coördinerende rol kunnen pakken. Dit is vooral in de jeugd een welkome bijkomstigheid. Het is zonde om één trainer met deze hoeveelheid aan kennis en ervaring op één team te zetten. Het is veel waardevoller om deze trainer op een groep trainers te zetten, zodat kennis en ervaring kan worden doorgegeven en er dus meerdere teams tegelijk profiteren. Op deze manier worden niet alleen de spelers beter, maar ook alle trainers die op de groep staan. Het maakt de vereniging van binnen uit beter en ik ben er van overtuigd dat door de betere trainingen en prestaties bij de spelers en meer kennis en ervaring bij de trainers de motivatie en het plezier alleen maar toeneemt.

Tenslotte zorgen de opdrachten voor de ontwikkeling van de spelers en dan bedoel ik niet alleen op sportief gebied. De andere aanpak gaat uit van vraaggestuurde trainingen, waarbij van de spelers gevraagd wordt veel meer zelf na te denken, in plaats van alles maar aangereikt krijgen van de trainers. Hierdoor verbetert het inzicht en lerend vermogen, iets dat ik ontzettend belangrijk vind bij de ontwikkeling van een korfbalspeler. Maar ook als ouder van een spelend jeugdlid. Wat ben ik blij dat we dit hebben gedaan en er ook mee doorgaan.

Al met al niet alleen een mooie, maar een geweldige stap voor Valto. Namens het bestuur wil ik dan ook iedereen bedanken die hier een bijdrage aan heeft geleverd. Maar in het bijzonder Petra, Rianne en Frank bedankt en nogmaals proficiat met het behalen van het diploma. Johan bedankt voor de begeleiding vanuit de TC en begeleider vanuit het KNKV Kees van Buren. Dit is een geweldige verrijking voor de club!

Namens het bestuur,

Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.