Vrij en willig

Vorige week schreef ik iets over ‘stage lopen’ en ook dat ik daar nog op terug zou komen. Wel nu, afgelopen week was eigenlijk al mijn eerste stage en ik vertel graag wat meer over mijn voornemen voor de eerste helft van dit jaar.

Om een nog beter beeld te krijgen bij de vereniging en vooral wat er zich achter de schermen afspeelt, ga ik bij verschillende commissies langs om te kijken en te luisteren wat daar speelt, wat de leden daar doen en hoe ze het doen. Net als andere verenigingen bestaat VALTO uit een web van vrijwilligers die op een bepaalde manier georganiseerd zijn, voornamelijk in commissies. Een nogal zakelijk woord voor groepjes mensen er voor zorgen dat alles geregeld wordt, soepel verloopt en met vereende kracht en hulp van weer andere vrijwilligers zorgen dat het ook gedaan wordt.

De eerste kennismaking was met de werkgroep vrijwilligerscoördinatie. De gloednieuwe club enthousiastste leden, waarin Mariëlle Ridder, Liesbeth van Wingerden, Rick de Ruiter en Arco Poot er voor gaan zorgen dat de gehele vrijwilligersorganisatie gestructureerd en aangevuld gaat worden. Bij het stagebezoek aan deze werkgroep wordt pas echt duidelijk hoeveel werk er wordt verzet binnen de vereniging. Zoveel mensen en nog veel meer taken. Dit betekent dus dat er ook mensen zijn die meer dat één taak op zich nemen. Soms wel twee of drie of … misschien kennen jullie ze ook wel, die mensen die echt overal iets doen. Met één woord: HULDE voor deze mensen. Overigens is het in kaart brengen van al deze informatie een enorme klus. En het werven van nieuwe mensen trouwens ook. Hoewel ik daar niet teveel over kan vertellen, weet ik zeker dat dat wel goed komt. Jullie gaan het zien de komende tijd!

De kop boven dit stukje geeft de inhoud natuurlijk makkelijk weg. Een vrijwilliger is voor anderen bezig in voornamelijk zijn of haar vrije tijd. En als je de definities bekijkt van willig, lees je onder andere: aangenaam, begeerd, bereidvaardig, bereidwillig, dienstbaar, gezocht en gewild. Stuk voor stuk een waarheid als het gaat over vrijwilligers!

Zomaar één van de vele activiteiten waarbij bovenstaande tot uiting kwam, was de kangoeroeinstuif van afgelopen zaterdag. Van 10 tot 11 uur waren daar 50 kinderen van ongeveer 6 jaar en jonger actief met sport en spel. Deze kinderen dansten vrolijk mee op de muziek, lieten hun behendigheid zien aan de ouders, waren aan het bewegen en vonden het geweldig! Dit had allemaal niet gekund zonder de vrijwilligers die daar (bijzonder enthousiast) deze kids begeleiden, ouders te woord stonden en daarmee VALTO zeer positief op de kaart hebben gezet.

Tenslotte vind ik het altijd leuk als helden de aandacht krijgen die ze verdienen. Ik mocht al even spieken, dus ik kan het stukje van de vrijwilliger van de maand van harte bij jullie aanbevelen!

Met vriendelijke groeten,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.