VALTO selectie trakteert het publiek op twee overwinningen

Het was bijna weer ouderwets druk in de Vreeloohal. Wel werd er hier en daar, vooral door de wat oudere bezoekers zoals ik, nog een beetje onwennig omgegaan met de nieuwe regels. Het publiek had er duidelijk zin in en door het voorprogramma was het publiek al lekker opgewarmd. Eerder op de middag had VALTO B1 in een zinderende wedstrijd een nipte overwinning gehaald op ONDO B1 uit ’s Gravenzande. Toch altijd beladen wedstrijden deze derby’s, terwijl het ook gewoon een wedstrijd als elke andere is. Na hen was speelde VALTO 5 ook tegen het ’s Gravenzandse ONDO 4, waarvan ik het staartje heb mee gekeken. Ook zij wisten te winnen en hadden de toon gezet voor de rest van het middagprogramma.

VALTO 2 moest het vandaag zonder hun coach Richard doen die om privé omstandigheden afwezig was. Het was dus aan hoofdcoach Mark om de ploeg naar hun eerste overwinning te leiden. Tegenstander was PKC/Vertom 3 uit Papendrecht, wat net als wij nog zonder punten is. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Dirks schoot VALTO uit de startblokken en had Thijs binnen vijftien seconden de openingstreffer al door de korf. Nadat de stof was neergedaald werd het toch een gelijk opgaande wedstrijd. De gasten wisten steeds de voorsprong van VALTO weer te egaliseren. Na de score van Myrte werd ook deze achterstand door PKC weer weggewerkt. Vera L en Mandy zette ons op een gaatje van twee bij 4-2, maar weer wisten de Papendrechters dit weer te repareren. Hierna kwamen zij voor het eerst aan de goede kant van de score, maar wist Thijs ons halverwege de eerste helft weer op gelijke hoogte te brengen door zijn vrije bal te scoren. PKC zou nog twee maal een kleine voorsprong nemen, maar de beide Vera’s zorgden ervoor dat wij gelijke tred hielden. Myrte bleef koel vanaf 2,5 m en zette ons weer op voorsprong, maar lang duurde dat niet. Er werd weer gelijk gemaakt door de gasten, waarna de volgende VALTO treffer in de buzzer werd gemaakt door Mark. Er waren toen nog bijna drie minuten  te gaan tot de rust, waarin VALTO de korf niet meer wist te vinden. PKC deed dit wel en ging dan ook met een minimale voorsprong van 9-10 richting de kleedkamer.

Dit stuiverje wisselen zou in de tweede helft nog even door gaan. Martijn was het die ons na enkele minuten in het tweede deel weer op gelijke hoogte bracht. De duels werden feller wat resulteerde in een serie strafworpen. Twee voor PKC en één voor Thijs zorgden ervoor dat de gasten weer nipt voor stonden. Nadat Myrte deze achterstand weer met haar gescoorde vrije bal had weggewerkt, kwam na zes minuten in het tweede bedrijf bij de gasten de eerste wissel het veld in. Zij hadden zeker het gevoel dat zij het met vers bloed binnen de lijnen konden gaan klaren. Dit leek ook te gaan gebeuren, want twee aanvallen later hadden zij een gaatje van twee gemaakt. Wij bleven echter aan het elastiek dankzij de treffer van Martijn, maar toch zouden we halverwege de tweede helft pas weer op gelijke hoogte komen door twee treffers van Mark. VALTO zat nu in een goede fase, waarin de aanvallen beter liepen en er zo maar drie treffers op rij vielen te noteren van Martijn, Vera E en Mark. Het lukte de gasten even niet om weer aan te pikken en toen er even later een vrije bal werd toegekend besloot Mark te wisselen. De vrije ballen liepen vanmiddag niet zo lekker en met de hoop dat Thom wel gewoon zijn vrije bal zou scoren werd hij gebracht op de plaats van Mark. Thom deed wat er van hem verwacht werd  en maakte het verschil vier met de gasten. Niet veel later zou Myrte weer een strafworp mee krijgen en ook deze werd koel afgerond en leek de wedstrijd met minder dan vijf minuten te gaan wel gespeeld. De gasten wilden echter nog niet van opgeven weten en gingen nog voor een slotoffensief. Met nog twee minuten op de klok leek het toch weer een wedstrijd te worden toen zij terug wisten te komen tot 20-17. PKC nam in deze slotfase veel risico’s in de verdediging wat resulteerde in twee strafworpen voor Thijs en Pieter. Na deze doelpunten was de wedstrijd wel gespeeld met minder dan een minuut te spelen en een gaatje van vijf. De gasten zouden nog wel een puntje afsnoepen van de achterstand, maar de overwinning was voor VALTO. De eerste punten zijn binnen voor VALTO 2 en kunnen nu even twee weekenden van een vrije zaterdag genieten. Op 12 maart gaan we weer verder en dan zal wederom PKC/Vertom 3 de tegenstander zijn, maar dan in Papendrecht.

Hierna was het de beurt aan het vlaggenschip van VALTO, wat het mocht opnemen tegen oude bekende KV ONDO uit St. Laurens. Deze Zeeuwse ploeg zijn we de afgelopen seizoenen steeds tegen gekomen en werd  er sinds onze promotie uit de eerste klasse niet meer van deze ploeg verloren. Het blijft echter vaak een taaie wedstrijd, waarin zij vol voor een vertragende tactiek kiezen. Ook vandaag werd deze tactiek toegepast, waardoor de doelpunten in het begin lang uitbleven. Het eerste doelpunt van Frank lag er nog wel snel in na ruim een minuut spelen. Hierna zou het volgende juich moment bijna negen minuten op zich laten wachten. Ook de gasten wisten in deze fase niet te scoren. Zij stonden dan ook onder zware druk van de VALTO verdediging die er voor zorgden dat zij veel aanvallen speelden  zonder ook maar een schot te lossen. Toen de wedstrijd tien minuten oud was wist Maaike dan uiteindelijk door te breken en haar doorloop af te ronden. Het verdedigingsvak had aanzienlijk minder tijd nodig om de korf te vinden. De bal kwam al binnen enkele seconden weer in het VALTO aanvalvak en wist Laurens de 3-0 binnen te schieten. We waren inmiddels ruim tien minuten onderweg toen de gasten voor het eerst de korf wisten te vinden, maar in de volgende aanval herstelde Bart van dichtbij weer het verschil naar drie. Sheila die niet helemaal fit aan de wedstrijd begonnen was, werd vervangen door Elise die net als vorige week weer een meer dan prima inval beurt zou spelen. Halverwege de eerste helft stond er een 5-1 voorsprong op het bord door de tweede van Maaike. Na de treffers van Laurens en Frank stond er een 7-2 tussenstand op het scorebord en nam de coach van ONDO een time-out. Deze wierp wel zijn vruchten af, want hierna wisten zij driemaal op rij te scoren en leek het weer een wedstrijd te worden. Maaike was het die de scoringsdrang van de Zeeuwen door brak en toen na de 8-6 VALTO weer helemaal op scherp stond, werd het verschil nog voor de rust weer hersteld door Nikki, Laurens en Maaike. Met een 11-6 voorsprong werd de kleedkamer opgezocht met de wetenschap dat ONDO zich zeker nog niet gewonnen zou geven.

Na de rust kwamen zij scherp uit de kleedkamer en wisten de achterstand terug te brengen naar 11-8. Laurens was echter on fire vandaag en wist met zijn vierde treffer onze voorsprong op vier te houden. Het aanvalvak ging het over de dames proberen op te lossen, wat met Maaike en Elise genoeg mogelijkheden heeft. Dit keer was het de eerste jaars junior Elise die de korf wist te vinden. Door het doelpunt aan de andere kant werd er weer van vak gewisseld en nu zou VALTO weer even gas geven. Laurens zorgde eigenhandig met weer twee treffers dat er halverwege de tweede helft een 15-9 tussenstand op het scorebord stond. ONDO weigerde echter om het hoofd te buigen en bleef strijden voor elke bal. Met de nodige wissels hoopten zij het tij te keren, maar het verschil zou alleen maar groter worden. Af en toe wisten zij nog wat terug te doen, maar bij VALTO waren er vandaag een paar spelers hun tegenstanders heel duidelijk de baas. Maaike en Laurens waren samen goed voor dertien doelpunten, dus werden zij regelmatig in stelling gebracht. Met nog ruim zes minuten op de klok en een 20-13 tussenstand kwam Thom binnen de lijnen op de plaats van Bart, die het vandaag niet erg moeilijk had onder de korf door het lengte verschil met zijn tegenstander. Het was intussen niet echt een wedstrijd meer en VALTO zou de aanvallen in de slotfase rustig opzetten en bepaalde spelers in stelling brengen. Elise was één van de spelers. Als junior stond zij er vandaag weer alsof ze het elke week doet en wist met haar derde treffer haar steentje bij te dragen. Mees zou in de laatste aanval de eindstand op 22-13 zetten, waarna de gasten nog enkele seconden hadden voor een laatste schot. Een heerlijke overwinning voor ons vlaggenschip, wat toch met de nodige wijzigingen een goed resultaat heeft neergezet. Ook voor VALTO 1 geldt dat zij nu twee weekenden vrij zijn en op 12 maart de competitie voortzetten tegen de tegenstander van vandaag.

Dat wordt dus een ritje Middelburg voor de fans om ons vlaggenschip daar ook te steunen in de strijd om de punten. Hopelijk voor Romee is haar blessure dan weer voorbij en kan zij er weer bij zijn.

Geniet van jullie vrije weekenden en wellicht tot de twaalfde in “de Sprong” in Middelburg.