De vakantie zit er weer op

Hoewel het nog wel even duurt voor de deuren van de scholen weer open gaan, zit de vakantie voor de selectiespelers van VALTO er weer op. Door de beslissingswedstrijd van VALTO 1 en het door VALTO georganiseerde NK veldkorfbal was het dit seizoen wel een kortere onderbreking dan we gewend zijn. Ik hoop dat iedereen heeft kunnen genieten van de korfballoze periode en weer zin heeft in het nieuwe seizoen.

Traditie getrouw start het seizoen met de Rijk Zwaan korfbalderby’s tussen CKV ONDO, CKC Maassluis, CKV Dijkvogels, CKV ODO en CKV VALTO met als doel een seizoen lang jezelf de beste van de regio te mogen noemen. In tegenstelling tot voorgaande edities zou het toernooi dit seizoen niet op voorhand een prooi voor VALTO worden, want dit seizoen wordt er gewerkt met een handicap voor de hoger spelende ploegen. Dit betekende dat VALTO als hoogst spelende ploeg dus flink aan de bak mocht om hun handicap te compenseren. Op veld 1 startte het programma met een wedstrijd tussen CKV VALTO 1 en CKC Maassluis1 in nog creatieve opstellingen. Zowel bij VALTO als Maassluis ontbraken nog wat gezichten die nog op vakantie zijn. VALTO startte scherp aan de wedstrijd en het was Zané die voor het eerste doelpunt tekende deze middag. CKC Maassluis zou het tot halverwege de eerste helft, die twintig minuten duurde, kunnen bijbenen, maar raakte toen de aansluiting kwijt. Bij rust was het verschil opgelopen tot 7-3.

Het tweede deel zou niet veel spannender worden. VALTO ging rustig door met scoren en wist na een half uur spelen een 13-4 tussenstand op het bord te zetten. Toen kwamen er vier verse spelers in op de plaatsen van Romeé, Nikki (H), Bart en Thijs. Het werd een gelopen race voor VALTO die in de laatste tien minuten nog viermaal zouden scoren en de eindstand op 17-5 zette.

Intussen speelden op veld 2 ODO 2 tegen Dijkvogels 2 een wedstrijd die een stuk minder doelpuntrijk was. Vooral in het eerste deel wisten beide ploegen de korf maar moeizaam te vinden. Na de 4-1 ruststand ging het in de tweede helft bij ODO wel beter lopen. Het laatste fluitsignaal klonk bij de stand 11-4.

De volgende wedstrijd op veld 1 was een stuk spannender. Dijkvogels 1 en ONDO 1 waren erg aan elkaar gewaagd en hielden elkaar tot de rust in evenwicht. Na de rust, die met een 5-5 tussenstand werd bereikt, wist Dijkvogels 1 met drie treffers op rij het eerste gaatje te slaan. Dit zouden zij niet meer weggeven. Hoewel het zes minuten voor het einde nog even spannend werd toen ONDO terug wist te komen tot 8-7, was het Dijkvogels dat het verschil herstelde en de wedstrijd uiteindelijk met 10-7 winnend afsloot.

Eindelijk mocht ook VALTO 2 aantreden. Hun tegenstander was ODO 2 wat de eerste winst al op zak had tegen Dijkvogels 2. Zij zouden het echter tegen VALTO een stuk lastiger krijgen, want de Lierse ploeg zette het klasse verschil al snel om in doelpunten. Binnen enkele minuten stond er een 0-3 tussenstand op het bord, maar toch wist ODO aangehaakt te blijven tot de 2-4 tussenstand. In de rest van de eerste helft zou VALTO weglopen naar een 2-7 tussenstand. De ruststand werd door ODO op 3-7 gezet.

Na de rust zou VALTO steeds makkelijker de korf weten te vinden. Al snel was het geen wedstrijd meer, maar ODO bleef knokken voor wat het waard was. VALTO 2 had tenslotte ook te maken met een aardige handicap omdat zij reserve overgangsklasse spelen, dus was elk doelpunt belangrijk voor de eindscore. Helaas wist ODO slechts tweemaal te scoren in de tweede helft en stoomde  VALTO door naar een 19-5 overwinning.

VALTO 1 mocht voor hun tweede wedstrijd aantreden tegen ONDO 1. Ook hier leek al snel het klasse verschil op het scorebord gezet te worden na de snelle 0-4 voorsprong, maar ONDO herstelde zich en wist bij 3-5 weer aan te haken. Tot de rust zouden beide ploegen nog één keer tot scoren komen wat de tussenstand op 6-4 zette. De tweede helft bleef ONDO aangehaakt tot de 5-7 tussenstand, maar toen wist VALTO een definitief gaatje te slaan. Na de 6-9 tussenstand zou het verschil langzaam maar zeker oplopen en wist VALTO ook deze wedstrijd winnend af te sluiten met een 9-14 eindstand.

Door het ontbreken van de 2e teams van Maassluis en ONDO mocht VALTO 2 hun volgende wedstrijd tegen Dijkvogels 1 spelen. Zij wisten VALTO 2 prima partij te geven en namen bij aanvang zelfs een 0-2 voorsprong. VALTO wist deze achterstand echter snel weg te poetsen en direct aan de goede kant van de score te komen. Dijkvogels bleef echter in het spoor en wist steeds op gelijke hoogte te komen. Bij rust waren de ploegen dan ook nog in evenwicht met de gelijkmaker van Dijkvogels, wat een 6-6 tussenstand opleverde. Het bleef ook in het vervolg nog spannend en bleef Dijkvogels knap partij geven tot de 9-8 tussenstand bereikt was. Er moesten toen nog een minuut of zeven gespeeld worden, waarin VALTO 2 de wedstrijd naar zich toe wist  te trekken. De wedstrijd werd uiteindelijk afgefloten bij de 14-10 eindstand, waarmee Dijkvogels natuurlijk prima zaken deed voor het dag klassement.

Hierna volgden twee spannende wedstrijden waarin één wedstrijd de tegenstanders uiteindelijk tot een punten deling  kwamen. Maassluis 1 tegen ODO 1 leek lang een prooi te worden voor de Maaslanders. Zij wisten in de eerste helft een prima voorsprong op te bouwen met een grootste verschil van vier doelpunten. In de tweede helft stokte de score echter bij de Maaslandse ploeg en wist Maassluis aan het eind van de wedstrijd op de valreep nog op gelijke hoogte te komen met een 9-9 eindstand.

De volgende wedstrijd van Maassluis was er ook een waar het tot het eind spannend bleef. Na hun verdiende rust tijdens de wedstrijd van ODO 1 tegen Dijkvogels 2 die met 12-3 gemakkelijk gewonnen werd door de Maaslandse ploeg  mochten zij op veld 1 aantreden tegen ONDO 1. Deze ploegen kruisten in de competitie van vorige seizoen de degens, waar beide ploegen een keer als winnaar van het veld liepen. Ook nu was het een wedstrijd die vooral in de eerste helft gelijk op ging tot de 5-5 tussenstand. In de laatste vijf minuten tot de rust wist ONDO een gat te slaan en de ruststand op 5-10 te zetten. Een gelopen race zou je denken, maar Maassluis gaf niet op. Ook niet toen ONDO na de rust nog als eerste de korf weer wist te vinden. De lijntjes werden verdedigend strakker aangetrokken en langzaam maar zeker werd de achterstand weggewerkt. Met nog één minuut op de klok was de achterstand weggewerkt bij 14-14 en was het afwachten of er in deze laatste minuut nog iemand tot scoren kwam. De verwachtte puntendeling ging echter niet door voor Maassluis, want toen de scheidsrechter al op het punt stond om voor het einde te fluiten wist ONDO nog een keer de korf te vinden. Het werd uiteindelijk een “met de hakken over de sloot” overwinning voor ONDO, nadat zij een 5-11 voorsprong hadden zien verdampen.

De laatst door mij aanschouwde wedstrijd was tussen VALTO 1 en ODO 1. Altijd een speciale wedstrijd tussen mijn oude en nieuwe cluppie met dit jaar weer een ODO dame in de VALTO kleuren binnen de lijnen. Ook deze wedstrijd ging in de openingsfase gelijk op en bleef ODO tot de 5-3 tussenstand in het spoor bij VALTO. Voor de rust zou VALTO het verschil verdubbelen naar 7-3 om deze na de rust verder uit te bouwen naar een 10-3 tussenstand. Hiermee was de wedstrijd wel gespeeld en werd er alleen nog aan het doelsaldo gewerkt voor het dag klassement. Het laatste fluitsignaal klonk bij de 13-5 eindstand, waarmee VALTO 1 ook de laatste wedstrijd met groot verschil gewonnen had. Dit bleek echter niet voldoende voor de dag overwinning. Daar werd intussen op het veld 2 om gespeeld door VALTO 2 en Dijkvogels 1. Zij zouden onderling gaan uitmaken wie er vandaag met de hoofdprijs vandoor zou gaan. VALTO 2 moest hiervoor in deze wedstrijd minimaal 15 doelpunten maken en winnen en met de 4-17 overwinning hadden zij dus aan deze voorwaarde voldaan. Ondanks de handicap wist VALTO 1 nog beslag te leggen op de derde plaats en was Dijkvogels op een knappe tweede plaats geëindigd.

Al met al weer een geslaagde seizoensopening voor de Westlandse clubs met dit seizoen dankzij het meevallende weer. We hebben allemaal weer kunnen kijken naar leuke wedstrijden, waarin ook regelmatig mooie acties te zien waren. Er volgen nog de nodige oefenwedstrijden de komende weken voordat op 1 september de competitie weer begint. Nog even afwachten voor de supporters tot het weer om de punten gaat, maar intussen kunnen de liefhebbers natuurlijk gewoon bij de oefenwedstrijden komen kijken.