Voorbereiden op de tweede helft veldcompetitie, aandacht voor (het voorkomen van) blessures

Wederom veel zon, echter nu weinig wedstrijden. Slechts twee oefenduels en allebei uit. Reden hiervoor was het trainingsweekend waar alle A-jeugd en senioren naartoe waren en dus blijven er dan weinig coaches over. Een rustig weekend dus.

Uiteraard niet voor de kampgangers en ook niet voor de top van het Nederlandse korfbal. Want in Ahoy werden de finales gespeeld. En dit jaar stonden bij zowel de A als de senioren de ploegen van PKC/Vertom en DVO/Transus tegenover elkaar. DVO A1 wist namelijk Fortuna/Delta Logistiek A1 (waar onze Laurens Verbaan trainer/coach is) te winnen en DVO 1 verrassend (of misschien toch ook weer niet) van Fortuna 1. Dit zorgde voor een bijzonder affiche in Ahoy, met als reserve scheidsrechter duo: Rick Voskamp en Marco van der Lucht.

Uiteindelijk was de A-finale een stuk spannender dan de senioren-finale. Beide wedstrijden werden gewonnen door PKC, echter bij de A1 was het 19-20 en bij de senioren was het 20-33. Het was voor het eerst dat DVO in de finale stond en dat zal er ongetwijfeld aan bijgedragen hebben dat ze niet helemaal lekker in de wedstrijd kwamen. PKC was daarentegen meer gewend, maar ook verschrikkelijk op dreef en won met overmacht. Een nieuwe Nederlands Kampioen dus en twee terechte winnaars.

Rest er alleen nog de tweede (en misschien derde) play-down tussen Groen Geel en Dalto. De eerste van de ‘best of three’ werd door Groen Geen uit Wormer gewonnen. Als zij dinsdag aanstaande ook wedstrijd nummer twee winnen blijven zij in de Korfbal League en zal Dalto in de Korfbal League 2 blijven. Wint Dalto, dan volgt er zaterdag 22 april nog een derde en beslissende wedstrijd.

Programma competitie tweede helft veld

Het programma staat inmiddels online, bekijk het hier! Zaterdag aanstaande start de tweede helft van de veldcompetitie dan echt.

Jaarschema 2023/2024
Het jaarschema voor volgend seizoen staat sinds vorige week online. Je kunt het hier vinden. Let wel op, niet alles is nog definitief, zoals het jeugdweekend. Uiteraard is het ook nog afwachten waar sommige teams spelen, zoals Valto 1.

Coach gezocht voor Valto 3, 4 en 5
Voor volgend seizoen zijn we ook weer op zoek naar een coach voor Valto 3. Tevens voor Valto 4 en 5, maar daarvoor willen we vooral binnen de vereniging zoeken. Ben je of ken je iemand die dit dolgraag zou willen doen, dan horen we graag van je! Zie voor de vacature, dit bericht op de website.

Fit&Fun voor iedereen
En nog een keer de mogelijkheid van Fit&Fun onder de aandacht brengen. Eén keer in de week sportief bezig zijn, met een stukje Fit en een stukje Fun. Zeg maar combifit. Of bootcamp. Of work hard, play hard. Noem het zoals je wilt. Wat het inhoudt? Iedere maandag van 19.30 tot 20.30 uur, onder begeleiding (onder andere AdFysio), eerst een half uur core stability oefeningen. Buikspieren. Rug. Benen. Billen. En een beetje conditie, want het gaat in hoog tempo. Daarna een half uur fun, spel, geen korfbal (althans bijna niet), maar van alles en nog wat. Als we maar bewegen, conditie opbouwen, strijd. Lijkt het je wat? Meld je dan aan! Voor spelende leden is het gratis, voor ieder ander nog geen 100 euro per seizoen. Aanmelden kan via fitfun@ckv-valto.nl.

Met vriendelijke groet,

Jan Jaap Elenbaas, voorzitter TC
vztc@ckv-valto.nl / 06- 2958 5387

Avond voor trainers en coaches

Op dinsdag 11 april was er een avond voor alle trainers, in de Villa, waarin een stukje blessures en preventie werd behandeld onder leiding van Maurice van Veldhooven, specialist in beweging bij AdFysio. Onderwerpen die onder andere de revue passeerden waren:

  • Core & Stability
  • Blessures
  • Overgang zaal/veld en veld/zaal

Het was een goede sessie, waarin een aantal vragen waarmee veel trainers rondliepen werden beantwoord.

Zoals de vraag of Core & Stability (C&S) goed is om te doen en wanneer er geen ruimte of tijd is, hoe dat dan op te lossen? C&S is zeker goed voor korfballers, omdat het de core versterkt. De core is namelijk van groot belang bij het bewaren van evenwicht en het opvangen van het uit evenwicht geraken. Hoe sterker de code, hoe beter er stabieler de speler en hoe minder blessures aan rug, maar ook andere delen van het lichaam. C&S moet echter wel goed gebeuren, dus daar gaan we instructies voor maken, zodat iedere trainers ermee kan werken. En natuurlijk dat voor de F anders dan voor de A, maar overal kan er aan gewerkt worden. En is er gebrek aan ruimte (zaal) en tijd (het moet niet ten koste gaan van de training), dan kan de C&S ook onderdeel zijn van de warming-up.

Ook de vraag of (enkel)braces wel goed zijn, ook als je weinig of geen last hebt van enkelblessures. Het antwoord is ja. Het is goed. En nee, het maakt je enkels niet zwakker. Het zorgt er namelijk voor dat je niet door je enkel zwikt of indien het wel gebeurt, je er veel minder erg doorheen gaat. Het kan het verschil zijn tussen een week rustig aan doen, of weken niet spelen. Er zal nooit een garantie zijn dat het nooit meer gebeurt, maar het maakt de kans wel kleiner.

Bij de overgang van veld/zaal en zaal/veld is het mogelijk dat er blessures ontstaan. Het zal altijd wennen zijn en de een gaat daar beter mee om dan de ander, echter voor de trainer en coach om in de gaten te houden of iemand er last van heeft. De andere ondergrond kan zorgen voor wat pijntjes en het is dan goed om iemand er niet te lang mee door te laten lopen, maar tijdig rust geven of het in de gaten te houden en bij twijfel er naar te laten kijken.

En tot slot in deze samenvatting (de presentatie en onze uitwerking komt nog beschikbaar voor de trainers), wanneer zou je weer moeten gaan sporten na een blessure. In ieder geval niet te snel! En dat is minimaal als er geen zwelling meer is en er geen pijn meer wordt gevoeld. Dit wordt nog wel eens met een korreltje zout genomen, maar daar dient dus wel voor te worden opgepast.

Afmelden

Voor de leden die zich willen afmelden voor volgend seizoen, vragen we dat vóór 1 mei aan ons te laten weten. Dit kan door een e-mail te sturen naar secretariaat@ckv-valto.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.