Wat te doen bij slechte weersomstandigheden?

Wat doen we bij uitwedstrijden als de weg- of weersomstandigheden slecht zijn, door sneeuw, ijzel, gladheid of dichte mist?

Het uitgangspunt is je gezonde verstand.

Voor coaches, spelers en rijders

Mocht je twijfels hebben of het niet verantwoord vinden om de weg op te gaan, neem dan (via coach of leider) contact op met de jeugdcoördinator en bepaal in overleg wat te doen. Hierdoor kan een weloverwogen beslissing worden genomen, maar ten aller tijde staat de veiligheid voorop.

Als blijkt dat het niet verantwoord is om de weg op te gaan, dan moeten de tegenstander, scheidsrechter (bij wedstrijdkorfbal) en de wedstrijdsecretaris zo snel mogelijk ingelicht worden. Zorg dat je de nodige telefoonnummers bij je hebt. Moet je al vroeg op pad? Sta dan eerder op, zodat je de tijd hebt om alles goed af te handelen.

Voor scheidsrechters

Een scheidsrechter kan nooit vooraf een wedstrijd afgelasten als gevolg van slechte weersomstandigheden. Die bevoegdheid ligt enkel bij de verenigingen. Wel kan een scheidsrechter ook te maken krijgen met slechte weersomstandigheden, waardoor hij of zij zelf besluit niet af te reizen. In dat geval geldt bij wedstrijdkorfbal de volgende leidraad:

  1. Informeer zo snel mogelijk het KNKV via het bekende noodnummer
  2. Informeer zo snel mogelijk de thuisvereniging
  3. De aanwijzer van het KNKV probeert een vervangende scheidsrechter aan te wijzen. Lukt dit niet dan is de thuisspelende vereniging verantwoordelijk voor het door laten gaan van de wedstrijd door het vinden van een vervangende scheidsrechter. Dit is dezelfde procedure als bij een reguliere situatie van “niet opkomen van de scheidsrechter”
  4. De wedstrijd gaat altijd door, mogelijk met een scheidsrechter die door thuisvereniging wordt aangewezen.

Beleid voor algehele afgelasting

Bij extreem weer zal op de wedstrijddag door het KNKV besloten worden tot gehele of gedeeltelijke afgelasting. Is er geen weer- of verkeersalarm gegeven, dan zal bij wedstrijdkorfbal door het KNKV per geval worden beoordeeld of de beslissing niet af te reizen, terecht was.

Een uitleg waarom er bijna nooit tot algehele afgelasting wordt overgegaan is goed om te weten. Weersomstandigheden kunnen qua plaats, regio maar ook tijd gedurende de dag erg verschillen. Denk hierbij aan omstandigheden die in het zuiden compleet anders kunnen zijn dan in het noorden of tussen ’s ochtends vroeg en ’s middags al vrij fors uiteenlopen. Dit betekent dat in het ene gedeelte van het land prima gespeeld kan worden terwijl in een ander gedeelte dit totaal onverantwoord is. Daar komt bij dat een algehele afgelasting ook veel wedstrijden kan treffen die wel gespeeld kunnen worden. Gevolg hiervan is dat er onnodig kosten voor de verenigingen worden gemaakt als gevolg van extra zaalhuur of onnodig belasting van vrij geplande weekenden. Om deze redenen zal het KNKV niet snel overgaan tot een algehele afgelasting maar geeft het KNKV wel adviezen en beleid af hoe met slechte weersomstandigheden om te gaan. Hieronder wordt ook verder uitgelicht wat de praktische gevolgen zijn bij het niet afreizen naar of doorgaan van een wedstrijd.

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

15873030_861469507327543_3807411628648473960_n

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.